Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 18. Класична модель макроекономічної рівноваги



Питання для усного опитування та дискусії

18.1. Рівновага економічних систем та механізм її забезпечення. Суть часткової та загальної рівноваги. Рівновага-нерівновага.

18.2. Праця, як головний ресурс класичної макромоделі. Взаємозв’язок рівноваги ринку праці з виробничою функцією.

18.3. Ринок грошей та його рівновага за класичною моделлю.

18.4. Ринок товарів та його рівновага за класичною моделлю.

18.5. Ринок заощаджень.

18.6. Класична модель макрорівноваги.

Методичні вказівки:

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу темі, є: Макроекономічна рівновага. Часткова рівновага. Загальна рівновага. Стан «рівноваги-нерівноваги». Рівновага товарного ринку. Рівновага грошового ринку. Рівновага товарного та грошового ринків. Передавальний механізм процентної ставки. Класична модель макрорівноваги. Загальна рівновага національного ринку. Макрорівновага в економіці сучасної України.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Рівновага економічних систем та механізм її забезпечення. Рівновага ринкової економіки. Передумови й еволюція розвитку класичної моделі макроекономічної рівноваги. Класична модель макроекономічної рівноваги: взаємодія ринків ресурсів, товарів, грошей та інвестицій. Гіпотези класичної моделі макроекономічної рівноваги. Ринок ресурсів.

Праця як головний ресурс класичної макромоде лі. Умови рівноваги ринку праці за класичной) моделлю. Взаємозв’язок графіка рівноваги ринку праці з виробничою функцією. Визначення рівноважного обсягу виробництва.-

Ринок грошей та його рівновага. Графік рівноваги ринку грошей за класичною моделлю.

Ринок товарів. Умови та графік рівноваги ринку товарів за класичною моделлю.

Ринок заощаджень. Вплив процентної ставки на ринок заощаджень. Графік рівноваги ринку заощаджень.

Загальна рівновага класичної макромоделі: система взаємопов’язаних графіків.

Ринок праці - це особлива сфера ринкових відносин, коли підприємці купують робочу сичу, а домашні господарства в сукупності з підприємствами є продавцями, тобто робоча сила є товаром цього ринку.

Основу ринку праці складають дві головні особи: роботодавці та наймані працівники. Різниця між ними полягає у відношенні їх до засобів виробництва.

Пропозиція робочої сили визначається сукупністю таких факторів:

- рівнем заробітної плати;

- рівнем освіти;

- рівнем профспілкового захисту;

- релігією;

- податковою системою тощо.

Попит на робочу силу визначається потребою підприємств мати необхідну кількість та якість найманої робочої сили для випуску продукції та технічного оснащення виробництва.

Неокласичний підхід, який є відображенням поглядів А.Сміта і базується на відомих постулатах класичної школи, виходить із того, що ринок праці, як і товарний ринок, функціонує на основі встановлення на ньому цінової рівноваги, яка може настати при умові повного продажу "товару праці". В якості регулятора виступають попит та пропозиція "товару праці", а його ціна - у формі заробітної плати (економічні суб'єкти орієнтуються не на номінальну, а на реальну ставку заробітної плати). В результаті цього ринок праці розглядається як саморегулююча система, а зайнятість - як повна.

Розглянемо неокласичну модель попиту на працю, яка побудована повністю на мікроекономічних основах. Підприємці пред'являють попит на працю у відповідності з формальними критеріями своєї вигоди, тобто бажаючи в заданих умовах одержати максимальний прибуток.

· Пропозиція праці знаходиться в прямій залежності від ставки реальної заробітної плати, при цьому пропозиція праці абсолютно еластична до зміни ставки заробітної плати. На мотивацію поведінки окремого суб'єкта на ринку праці впливає його бажання зробити деякий оптимальний вибір між працею та дозвіллям, завдяки чому буде також: змінюватися пропозиція праці. Йдеться про два ефекти, що діють у протилежному напрямку: ефект заміщення і ефект доходу.

· Ефект заміщення (заміни) виникає тоді, коли при високій заробітній платі створюються стимули для зростання робочого часу і зайнятості, що викликає збільшення пропозиції праці.

· Ефект доходу виникає, коли дуже висока заробітна плата розглядається як джерело розширення свого дозвілля (вільного часу). Зростання вільного часу зменшує пропозицію праці. Дія цих ефектів відображена на рис 3.31.

Представники кейнсіанської моделі зайнятості (наприклад, Р. Гордон) на противагу неокласичній моделі зайнятості виходять, із того, що:

по-перше, фактори виробництва в короткостроковому періоді не є взаємозамінними;

по-друге, економіка не є економікою досконалої конкуренції, а ринок праці найбільш досконалим;

по-третє, номінальна заробітна плата не є гнучкою. Жорсткість номінальної заробітної плати пояснюється двома обставинами:

- в реальній економіці діють інституційні чинники, які запобігають гнучкій зміні номінальної заробітної плати, наприклад, профспілки - представники монопольної влади на ринку праці.

- домашні господарства володіють грошовими ілюзіями, сприймаючи кожне зниження номінальної заробітної плати як зниження життєвого рівня, якщо навіть при цьому відбувається і загальне зниження цін. В результаті цього економічні суб'єкти орієнтуються при прийнятті рішень про продаж або купівлю праці не на реальну, а виключно на номінальну заробітну плату.

Із середини 70-х років, коли з'ясувалося, що кейнсіанські методи регулювання праці в умовах сповільнення темпів економічного зростання сприяють інфляції, сформувалася нова модель державного регулювання ринку праці, в основі якої були задіяні монетаристські концепції. Ця модель одержала назву гнучкого ринку праці, який відводить державі другорядну роль, а головну роль займають заходи по стимулюванню пропозиції робочої сили шляхом:

· покращення ринкової кон'юнктури,

· розширення мобільності,

· удосконалення професійної підготовки,

· розвитку нетрадиційних форм зайнятості.

На початку 90-х років в умовах поглиблення інноваційних перетворень у розвинутих країнах складається нова практика державного регулювання ринку праці — активна політика на ринку праці. її суть полягала в створенні сприятливих ринкових можливостей для високої зайнятості, особливо в сучасних умовах, коли безробіття в усіх його формах (фрикційна, структурна, циклічна) стало масовим і постійним.

На сучасний ринок праці великий вплив чинить "інформаційна революція", завдяки якій відбуваються зміни в структурі ринку праці. Так. із становленням ринкових відносин в Україні абсолютно і відносно скоротилася чисельність робітників аграрного сектора, вугільної, лісової промисловості. Натомість, розвиток ринкових відносин викликає зростання чисельності кваліфікованих робітників, зайнятих у фінансово-кредитній сфері, торгівлі та інших секторах, які пов'язані із розвитком ринку. Ці зміни вплинули також на визначення рівня оплати праці завдяки таким факторам, як обсяг очікуваних прибутків, рівень продуктивності праці, величина собівартості виробництва, а потім вже розмір заробітної плати на підприємствах, які виробляють аналогічну продукцію.

Виходячи із вищенаведеного, можна виділити складові державного регулювання ринку праці:

· аналіз ринку праці — аналіз і прогноз попиту та пропозиції на ринку робочої сили, існуючої та перспективної структури зайнятості, особливо молоді та незахищених верств населення, і їх соціальний захист;

· розробка програм зайнятості населення - національної, регіональної, місцевих;

· інформаційне забезпечення – інформування населення про попит на робочу сичу та можливості працевлаштування через засоби масової інформації;

· професійна підготовка незайнятого населення – підготовка та перепідготовка незайнятого населення, міжрегіональне співробітництво по підготовці кадрів;

· працевлаштування – центри зайнятості забезпечують працевлаштування окремих категорій населення, проводять пошук вільних робочих місць;

· соціальний захист населення - центри зайнятості визначають квоти робочих місць для осіб, які потребують соціального захисту, розробляють пропозиції щодо податкових пільг підприємств, які приймають на роботу соціально незахищених осіб; здійснюють грошову допомогу безробітним та їхнім родинам;

· фінансове забезпечення – фінансова діяльність центрів зайнятості за рахунок коштів створеного на державному рівні фонду зайнятості та допомоги незайнятому населенню, який створюється за рахунок відрахувань із прибутку підприємств, коштів місцевого та обласних бюджетів, добровільних внесків підприємств та громадян, а також коштів, отриманих від індивідуального страхування працівників від безробіття;

· міжнародні аспекти регулювання ринку робочої сили - залучення іноземної робочої сили для роботи на спільних та інших підприємствах, посередництво при укладенні контрактів (договорів) про роботу за кордоном, розробка та реалізація програм регулювання міжнародної міграції робочої сили.

Отже, ринок робочої сили потребує певного регулювання, тому державне втручання є важливим аспектом регулювання національної економіки та її соціальної політики.

Аудиторна письмова робота

Виконання студентами тестових завдань з питань теми заняття





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 2639 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...