Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 13. Економічні аспекти глобальних проблем



Питання для усного опитування та дискусії

13.1. Причини виникнення, сутність і класифікація глобальних проблем.

13.2. Паливно-енергетична та сировинна проблеми.

13.3. Екологічна криза та форми її прояву.

13.4. Демографічні проблеми світу та шляхи їх вирішення.

13.5. Необхідність і форми міжнародного співробітництва у вирішенні глобальних проблем та розвитку світового господарства.

Методичні вказівки:

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу темі, є: глобальні проблеми, екологічна криза, паливно-енергетична криза, демографічні проблеми.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Причини виникнення, сутність і класифікація глобальних проблем. Глобальні проблемиїі шляхи їх розв’язання людством. Сучасні глобальні проблеми.

Паливно-енергетична та сировинна проблеми. Екологічна криза та форми її прояву. Демографічні проблеми світу та шляхи їх вирішення. Проблема та шляхи скорочення зон зубожіння, голоду і хвороб у світі. Проблеми роззброєння та мирного використання атому. Необхідність і форми міжнародного співробітництва у вирішенні глобальних проблем та розвитку світового господарства.

Глобалізація — категорія, яка відображає процес обміну товарами, послугами, капіталом та робочою силою, що виходить за межі державних кордонів і з 60-х рр. XX ст. набуває форм постійної й неухильно зростаючої міжнародної взаємодії національних економік. Глобалізація на світовому рівні визначається економічним взаємозв'язком між країнами, що посилюється й супроводжується адекватним обміном капіталом, послугами, ноу-хау.

Глобалізація як процес — це результат розвитку продуктивних сил та інтернаціоналізації всіх сфер суспільного життя, встановлення безпосередніх відносно сталих зв'язків між суб'єктами різних країн, внаслідок чого виробничий процес в одній країні стає складовою частиною такого, який відбувається в інтернаціональному або світовому масштабах.

Найбільш істотними факторами, що сприяють глобалізації, є такі:

· останні досягнення в галузі техніки й технології, що викликали стале зниження виробничих витрат, витрат на перевезення товарів та людей;

· технологічний процес в обробній промисловості, який дозволив розчленувати виробництво і поглибити міжнародний поділ праці.

Дослідження у сфері глобалістики, глобальних змін та глобальної економіки відкрили нові її закономірності. Глобальна трансформація й інтеграція — це об'єктивні процеси.

Характерними ознаками глобалізації є:

· зміни у фінансовій сфері, що більше ніж інші форми співробітництва відчуває наслідки електронної революції;

· інтернаціоналізація обороту капіталу та усунення перешкод для його руху;

· розширення торгівлі і її лібералізація;

· розгортання діяльності транснаціональних корпорацій (ТНК) та їх зростаюча експансія;

· переважаюча орієнтація попиту на світовий ринок;

· утворення міжнародних фінансових інститутів тощо.

Фінансова глобалізація виникла як наслідок і як складова економічної глобалізації, У широкому розумінні перша означає сукупність транснаціональних потоків товарів, послуг, капіталів, технологій, інформації, людей, інвестицій тощо, а також виникнення глобальних проблем, для розв'язання яких потрібне міжнародне співробітництво.

Глобальні проблеми — це всезагальні проблеми, що відзначаються загальнопланетарним за своїми масштабами і значенням характером, пов'язані з життєвими інтересами народів усіх країн, становлять загрозу життю для всього людства і можуть бути вирішенні спільними діями всіх країн світу.

Серед глобальних проблем найчастіше фігурують проблеми миру та роззброєння, екологічна, демографічна, енергетична, сировинна, продовольча, подолання бідності та відсталості. У міру розвитку людської цивілізації можуть виникати і вже виникають нові глобальні проблеми. Так, до групи глобальних стали відносити проблему освоєння та використання ресурсів Світового океану, освоєння та використання космосу.

За походженням, характером і способам вирішення глобальні проблеми класифікуються на такі три групи.

До першої групи належать проблеми, які виникають у сфері взаємодії природи і суспільства (надійне забезпечення людства сировиною, енергією, продовольством тощо, збереження природного навколишнього середовища, освоєння ресурсів Світового океану, оволодіння космічним простором). Друга група — це проблеми соціально-економічних і воєнно-політичних відносин, а саме: відносини між розвинутими країнами і країнами, що розвиваються; відносини між розвинутими країнами і постсоціалістичними країнами та державами різних соціально-економічних устроїв, подолання економічної відсталості багатьох країн, проблеми роззброєння і збереження миру, локальні, регіональні та міжнародні кризи. Третя група охоплює проблеми, пов'язані з розвитком людини, забезпеченням її майбутнього, зростанням народонаселення, боротьбою із зубожінням, голодом, хворобами, наркоманією тощо.

Глобальні проблеми відрізняються загальнопланетарним характером, пов'язані з життєвими інтересами народів усіх, країн незалежно від їх соціального ладу, рівня економічної зрілості, географічного положення і можуть бути вирішені шляхом взаємодії всіх держав їх невирішеність породжує загрозу для майбутнього всіх людей. Наприклад, науково-технічна революція призвела до небаченого розвитку засобів розрухи і військової справи. Людина виявилась здатною знищити все живе на планеті. Накопичених арсеналів, як уважають учені, достатньо для того, щоб знищити 58 млрд осіб, або в 9,7 раза більше ніж живе людей на Землі.

Аудиторна письмова робота

Виконання студентами тестових завдань з питань теми заняття





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 682 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...