Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичне заняття 16



Тема 11. Тактика огляду місця події

Питання для усного опитування та дискусії

1. Поняття, принципи та види слідчого огляду.

2. Огляд місця події: підготовка, учасники, етапи і стадії огляду та види оглядів і їх особливості.

3. Особливості зовнішнього огляду трупа на місця події, участь судового медика в огляді трупа; значення і використання даних огляду трупа для встановлення особи загиблого та з’ясування інших обставин справи, що розслідується.

4. Використання техніко-криміналістичних засобів при огляді і фіксації результатів огляду; зміст та форма протоколу огляду місця події.

5. Додатки до протоколу огляду: плани, схеми, фотознімки, копії моделі (зліпки).

Практичне завдання

1. Оцінити інформацію про подію та намітити заходи щодо підготовки до огляду місця події.

2. Провести огляд і інсценованого місця події.

3. Скласти протокол огляду місця події.

Домашнє завдання

Закінчити оформлення протоколу огляду місця події та схематичного плану.

Задачі до практичного заняття

№ 1. Міліціонерами патрульно-постової служби Бортником В.П. і Плющаком А.Ф. під час чергування на узбіччі дороги виявлено труп невідомої жінки з ознаками вогнепального поранення голови. Вони викликали "швидку допомогу" і негайно почали проводити огляд місця події і трупа. Прибувши на місце події, лікар "швидкої допомоги" констатував смерть потерпілої і за вказівкою цих працівників міліції транспортував труп у морг міської лікарні.

Чи правомірні дії працівників міліції? Які помилки організаційного, процесуального і тактичного характеру допустили працівники міліції на місці події?

№ 2. Під час огляду місця події в гастрономі, де була вчинена крадіжка зі зломом замків, зав. бакалійною секцією Тернопільська заявила слідчому, що порядок розташування товарів і предметів на вітрині порушений. Вона запропонувала занести це до протоколу огляду. Слідчий пояснив їй, що ця інформація буде зафіксована при допиті, а до протоколу такі заяви не записують.

Дайте оцінку правильності рішення слідчого. Які заяви учасників і осіб, що присутні при огляді, заносяться до протоколу? Чи потрібно було б заносити таку інформацію до протоколу, якби про це повідомили поняті, спеціаліст-криміналіст, товарознавець?

№ 3. В чергову частину Хмельницького МВВС надійшло повідомлення від невідомої особи про те, що в районі спорткомплексу “Адвіс” проходить стрільба. Виїздом на місце встановлено, що в районі центрального входу до комплексу стоїть автомобіль “Ауді-80”, в салоні якого знаходиться 2 трупи осіб чоловічої статі з вогнепальними пошкодженнями. Такі пошкодження є і на корпусі автомобіля. На відстані 8 метрів від автомобіля на асфальтному покритті виявлено 30 стріляних гільз і автомат Калашникова.

Визначить склад слідчо-оперативної групи для огляду місця події. Вкажіть, що необхідно фіксувати і вилучати з даного місця події.

№ 4. На засіяному кукурудзою полі, поблизу автобусної зупинки біля с. Іванківці було знайдено труп учениці 10 класу Марії М. з ознаками зґвалтування і задушення.

Оглядом місця події було виявлено дві доріжки слідів ніг жіночого і чоловічого взуття, які вели до місця виявлення трупа, а від трупа була тільки одна доріжка, залишена чоловічим взуттям, яка виходила на проїжджу частину шляху поблизу автобусної зупинки. При оглядів цих слідів слідчий прийшов до висновку, що ні один із слідів доріжки, залишеної чоловічим взуттям, не містить ознак, які б дозволяли провести по ним ідентифікацію. Вказавши про це в протоколі огляду, він провів виміри одного із слідів доріжки, сфотографував його за правилами масштабної фотозйомки, але зліпок з нього не виготовив і не провів відповідних вимірів доріжки слідів. З місця події ним нічого не було вилучено.

Вкажіть помилки, які допустив слідчий в процесі огляду доріжки слідів. Яке значення могли мати елементи доріжки слідів при розслідуванні цього злочину? Які сліди могли залишитись на тілі і одязі особи, якою вчинено цей злочин, та які вилучення необхідно було б здійснити слідчому на місці події і при судово-медичному дослідженні трупа?

№ 5. Після вживання спиртних напоїв, під час п’яної сварки, яка перейшла у бійку, Ткаченко і Мусієнко викинули господаря квартири Гусака у відкрите вікно з 4 поверху. Гусак від отриманих ушкоджень помер. З метою інсценування самогубства Гусака, Ткаченко і Мусієнко розбили вікно.

Вкажіть, які сліди на одязі і тілі трупа а також на місці події (в квартирі і на вулиці) можуть спростувати версію самогубства, та які сліди можуть бути виявлені на тілі і одязі підозрюваних?

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: Слідчий огляд; види оглядів і принципи; огляд місця події; стадії і прийоми огляду; огляд трупа; протокол огляду місця події; додатки до протоколу огляду місця події.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: сутність слідчого огляду полягає у безпосередньому сприйнятті слідчим обстановки місця події, вивченні та дослідженні матеріальних джерел доказової інформації. Необхідно уяснити, що огляд місце події – це широке поняття, що складається з: місця приготування до злочину; місця безпосереднього злочину; місця виявлення слідів і знарядь злочину та місця їх переховування. Важливим моментом є те, що огляд місця події складається з кількох етапів: 1) підготовчого; 2) робочого – безпосередньо огляду; 3) заключного.

Виконання практичного завдання починається з формування викладачем слідчо-оперативної групи, яка буде проводити огляд у складі слідчого, понятих, необхідних спеціалістів і працівників міліції. Після цього викладач доводить до відома учасників групи вихідні дані про подію.

Прибувши на місце огляду, група уточнює у викладача вихідні дані, здійснює відповідні заходи і під його контролем приступає до проведення огляду.

В ході огляду студенти використовують необхідні прийоми, методи і засоби для виявлення, фіксації та вилучення слідів і речових доказів (роблять виміри, записи для протоколу огляду, складають схематичний план місця події, проводять фіксацію за допомогою технічних засобів).

Після проведення огляду з даних, одержаних в результаті огляду, група в аудиторії починає складати протокол, використовуючи чорнові записи, та готує план місця події. Написання протоколу та креслення схематичного плану студенти закінчують вдома. Потім виконана робота подається викладачу на перевірку.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 403 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...