Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичне заняття 20



Тема15. Організація і тактика пред’явлення для впізнання

Питання для усного опитування та дискусії

1. Поняття, види і умови пред’явлення для впізнання. Підготовка до проведення впізнання.

2. Тактика пред’явлення для впізнання живих осіб за ознаками зовнішності, голосом (мовою), ходою та особливості комбінованого і зустрічного впізнання.

3. Пред’явлення для впізнання по фотознімкам, відео і фонограмам.

4. Тактика пред’явлення для впізнання предметів (речей).

5. Особливості пред’явлення для впізнання тварин, будівель, приміщень, ділянок місцевості.

6. Тактичні особливості пред’явлення для впізнання трупа людини або його частин, якщо труп розчленовано.

7. Фіксація ходу і результатів цих видів впізнання.

Практичне завдання

1. За вихідними даними і реквізитами, отриманими у викладача, організувати і провести пред’явлення для впізнання живої особи за ознаками зовнішності та впізнання предметів (речей).

2. Процес проведення і його результати оформити протоколом.

Задачі до практичного заняття

№ 1. Слідчий за фактом пограбування гр-ки Скуратової В.В. провів пред’явлення для впізнання годинника, вилученого у Іванова В.П. на квартирі в процесі обшуку. Вилучений годинник він пред’явив серед інших 4-х такої ж марки, форми і кольору.

Чи доцільно пред’являти для впізнання предмети, які мають індивідуальну заводську нумерацію? Яку слідчу дію доцільно було провести в даному випадку? Чи можливе пред’явлення для впізнання в разі відсутності у слідства технічного паспорту на предмети, що мають індивідуальну технічну нумерацію?

№ 2. За фактом крадіжки корови у гр. Дончук Е.М. слідчий, з участю понятих, провів впізнання корови, вилученої у гр. “К” в стаді інших корів. Потерпіла впізнала свою корову, але детальні ознаки, за якими вона впізнала, не повідомила. В ході впізнання тварина також позитивно відреагувала на появу потерпілої і звернення до неї.

Чи можливо пред’являти для впізнання домашніх тварин безпосередньо в стаді? Участь яких фахівців доцільна при проведенні таких видів впізнання? Вкажіть, які неточності і помилки допустив слідчий в процесі пред’явлення для впізнання.

№ 3. Під час проведення обшуку в квартирі Блинова потерпіла Швалюк, запрошена слідчим, впізнала свій годинник і заявила, що цей годинник у неї викрадений рік тому невідомими злочинцями. Цей факт слідчий зафіксував не в протоколі впізнання, а в протоколі обшуку.

Завдання: Дайте оцінку діям слідчого.

№ 4. Потерпіла Лукашук була викликана до слідчого для впізнання Пахомова. Лукашук сиділа в коридорі, коли в кабінет слідчого провели Пахомова. Через 15-20 хвилин слідчий запросив Лукашук і пред'явив їй для впізнання Пахомова серед інших двох чоловіків. Лукашук вказала на Пахомова як на людину, що приходила до неї на квартиру і пропонувала їй купити жіноче пальто.

Яку тактичну помилку допустив слідчий при підготовці до впізнання? Які процесуальні наслідки тягне допущена помилка?

№ 5. Перед початком пред'явлення для впізнання Шурко (особа, яку впізнають) було запропоновано зайняти будь-яке місце серед інших осіб. Шурко заявив, що він зробить це після того, коли йому буде дозволено помінятися верхнім одягом і шапкою з громадянином, котрий пред'являється разом з ним.

Вкажіть, як повинен діяти слідчий.

№ 6. Слідчий, з участю понятих, за фактом виявлення трупа невідомої жінки з ознаками насильницької смерті, в приміщенні бюро судово-медичної експертизи пред’явив для впізнання гр-ці Ткаченко М.С. труп цієї жінки. Труп лежав на секційному столі без одягу, покритий простирадлом. Поруч з трупом лежали знімні зубні протези. Оглянувши труп, гр-ка Ткаченко заявила, що в пред’явленому для впізнання трупі жінки вона впізнала труп своєї сусідки Тарасової Олени Миколаївни. Труп впізнала за рисами обличчя, світло-русявому волоссі, зросту, тулубу й віку. Крім того, Ткаченко повідомила, що вигляд знімних зубних протезів, а також матеріал, з якого вони виготовлені, подібний на ті, які були в її сусідки. Все отримане від гр-ки Ткаченко М.С. слідчий ретельно зафіксував в протоколі пред’явлення для впізнання.

Вкажіть, які помилки допустив слідчий при проведенні даної слідчої дії.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: впізнання; безпосереднє і опосередковане впізнання; попередній допит; запрошення учасників; створення умов з дотриманням вимог закону.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: пред’явлення для впізнання - це одна з небагатьох слідчих дій ідентифікаційного характеру, до проведення якої вдаються при розслідуванні як тяжких, так і інших видів злочинів.

Будучи самостійною слідчою дією, пред’явлення для впізнання має деякі подібності з оглядом, допитом, слідчим експериментом. Тому необхідно запам’ятати, що суть впізнання полягає у встановленні тотожності пред’явленого об’єкта (суб’єкта) за зразком, який залишився у пам’яті тих, хто впізнає. Для цього перед пред’явленням для впізнання слідчий, керуючись нормами процесуального закону, зобов’язаний попередньо допитати особу, яка буде впізнавати, за якими ознаками вона може впізнати об’єкт (суб’єкт), про що складається протокол допиту. Безпосередньо проводити впізнання можливо лише при додержанні встановлених обов’язкових вимог з належною відповідною підготовкою до проведення цієї слідчої дії.

На початку занять проводиться опитування студентів з метою чіткого усвідомлення теоретичних положень даної теми (поняття, види, умови проведення, ситуації, при яких проведення впізнання недоцільне).

Провівши опитування студентів по даним теоретичним положенням і вирішивши задачі, викладач формує слідчі групи, яким запропоновує навчальну фабулу і необхідний реквізит, згідно з якими студенти моделюють в аудиторії порядок проведення впізнання живої особи за ознаками зовнішності, або предметів (речей).

Проводячи впізнання (одночасно з фотозйомкою) студенти роблять чорнові записи, які ними надалі будуть використані для оформлення протоколу. Протокол з додатками пред’являється викладачу.

Змістовий модуль 4

Криміналістична методика





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 349 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...