Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичне заняття 15



Тема 10. Загальні положення криміналістичної тактики.

Організація і планування розслідування злочинів

Питання для усного опитування та дискусії

1. Поняття криміналістичної тактики, її система та завдання.

2. Тактичний прийом як елемент криміналістичної тактики. Джерела і функції тактичних прийомів.

3. Класифікація тактичних прийомів.

4. Принципи, яким повинні відповідати тактичні прийоми.

5. Суть тактичних комбінацій і тактичних операцій.

6. Поняття слідчої ситуації і тактичного рішення слідчого.

7. Поняття організації і планування розслідування принципи планування, рівні планів.

Задачі до практичного заняття

№ 1. На залізничному полотні, недалеко від станції міста В., був виявлений труп жінки, порізаний колесами потяга. Судово-медичний експерт, який брав участь в огляді місця події, звернув увагу на те, що жінка була вагітною.

Висуньте загальні та окремі версії. Розробіть план розслідування.

№ 2. При огляді місця події по факту крадіжки із сільської крамниці на місці злочину було виявлено чужий поношений одяг і взуття (куртку, піджак, черевики і штани).

Висуньте версію про особу злочинця. Чи з місцевих він мешканців?

№ 3. Квартира піддалась озброєному нападу зразу ж після отримання її господарем великої суми грошей.

Висуньте версії про суб’єкта злочину.

№ 4. При крадіжці грошей з каси установи злочинець спалив облікові документи.

Висуньте версії про характер події і суб’єкта злочину?

№5. 1 лютого 2001 року на сміттєвому звалищі сел. Чорний острів було знайдено труп новонародженої дівчинки, загорнутий у невеличке біле простирадло, зверху обв’язане паском від жіночого плаття чи халата. Окрім того, все це додатково було загорнуте у газети “Подільські вісті” за 7, 10, 12, 24 і 28 січня поточного року. Оглядом газет на них були виявлені плями, подібні на кров, а також на перших сторінках всіх газет, у верхній правій частині, написи цифри “1”, виконані кульковою ручкою фарбником чорного кольору. Пуповина дитини виявилась перев’язаною.

Вкажіть типові версії по даній ситуації. Продумайте, по якому принципу необхідно будувати план розслідування, та вкажіть, які першочергові слідчі дії і оперативно-розшукові заходи необхідно здійснити.

№ 6. На під’їзному залізничному шляху до ст. Лісоводи було виявлено труп гр. Закревського О.В., місцевого мешканця, з ознаками залізничної травми. Оглядом місця події і трупа були виявлені також і негативні ознаки (мала кількість крові по місцям ушкоджень і наявність рублених ран голови).

Вкажіть типові версії по даній ситуації. Складіть план розслідування.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: криміналістична тактика; тактичний прийом; тактична операція (комбінація); слідча ситуація; тактичне рішення.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: криміналістична тактика як розділ науки криміналістики є системою наукових положень та заснованих на них найбільш раціональних прийомів організації й тактики проведення слідчих дій з метою збирання, дослідження, оцінки і використання доказів у процесі розслідування злочинів. Необхідно запам’ятати, що тактичний прийом – це найбільш раціональний спосіб дії або найбільш доцільна лінія поведінки слідчого у процесі збирання, дослідження та використання доказової інформації. Слід зазначити, що тактична операція – це комплекс слідчих дій, оперативно-розшукових, організаційно-технічних та інших заходів, спрямованих на досягнення конкретної мети під час розслідування злочинів.

При підготовці до заняття студенти повинні засвоїти те, що досягнення цілей розслідування злочинів забезпечується за рахунок різнобічних засобів, в тому числі і засобів криміналістичної тактики. До числа засобів криміналістичної тактики відносяться слідчі дії; тактичний прийом; тактична комбінація (операція); криміналістична рекомендація; тактичне рішення.

Студентам необхідно знати формування та зміст вказаних засобів, їх значення в розслідуванні злочинів.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 218 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...