Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичне заняття 14. Тема 9. Кримінальна реєстрація (обліки)



Тема 9. Кримінальна реєстрація (обліки)

Питання для усного опитування та дискусії

1. Загальна характеристика системи кримінальної реєстрації і її значення.

2. Об’єкти та види обліків системи кримінальної реєстрації.

3. Основний вид обліку і його структура.

4. Оперативно-розшуковий облік.

5. Криміналістичні обліки і колекції.

6. Дактилоскопічна формула. Правила виведення основної і додаткової частини дактилоскопічної формули.

Практичне завдання

Провести дактилоскопування живої особи та визначити тип візерунку кожного пальця.

Домашнє завдання

Згідно з виготовленою у аудиторії дактилоскопічною картою вивести 10-ти пальцеву дактилоскопічну формулу і подати викладачу для перевірки.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: кримінальна реєстрація; підсистеми кримінальної реєстрації; інформаційно-пошукові системи оперативного призначення; оперативно-довідковий облік; оперативно-розшуковий облік; криміналістичні обліки і колекції; техніка дактилоскопування; основна і додаткова частини 10-ти пальцевої дактилоформули.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: кримінальна реєстрація - це науково розроблена система довідкових, розшукових та інших кримінальних обліків об'єктів-носіїв криміналістично-значимої інформації, що використовується для розслідування злочинів і їх запобіганню.

Виходячи з визначення, кримінальна реєстрація покликана забезпечувати органи, що ведуть боротьбу зі злочинністю, необхідною інформацією про злочини, що вчинені в минулому, причетних до них осіб, засоби та способи їх вчинення; осіб, що затримані або притягуються до кримінальної відповідальності, та осіб, що скоїли втечу з місць відбування покарань і об'явлені в розшук; надавати допомогу в розшуку і або прийомами злочинних дій; сприяти розшуку безвісно зниклих осіб, впізнанню трупів, встановленню хворих осіб, які не можуть надати будь-які відомості про себе; забезпечувати інформацію стосовно того, що ряд нерозкритих злочинів вчинено однією особою, або з використанням одного і того ж знаряддя чи засобу злочинної діяльності; надати допомогу у віднесені до викрадених чи загублених предметів (зброї, цінних речей, документів), які потрапили у сферу розслідування.

Основні і допоміжні обліки хоча й розрізнюються за змістом, але являють собою цільову єдність і діють на базі наступних правил: обліки формуються з об'єктів - оригіналів (кулі, гільзи, фальшиві документи, грошові знаки тощо) чи їх фотознімків, або з опису цих об'єктів (алфавітні картки, реєстрація ознак, способів вчинення злочинів тощо);незалежно від призначення всі вони є різновидами інформаційно-пошукових систем;інформація, що зосереджена в них, і запити на її пошук підлягають спеціальній термінологічній обробці за допомогою інформаційно-пошукового тексту;нормальне функціонування інформаційно-пошукових систем забезпечується єдністю термінів і понять, що застосовуються в інформаційних системах (банках даних); запити складаються з використанням всієї наявної інформації, щоб звузити зону пошуку необхідних даних.

Систематизація і пошук дактилоскопічних карт проводиться за дактилоскопічними формулами десятипальцевої системи. Формула складається з двох частин - основної і додаткової.

Для виведення основної формули використовуються тільки завиткові узори. Пальці рук, починаючи з великого правої руки і закінчуючи мізинцем лівої руки, розбиваються на пари.

Кожна пара завиткових узорів має своє встановлене цифрове позначення. Так:

- перша пара (великий і вказівний правої руки)позначені цифрами 16;

- друга пара (середній і безіменний правої) позначені цифрою 8;

- третя пара (мізинець правої руки і великий лівої) позначені цифрою 4;

- четверта пара (вказівний і середній лівої) позначені цифрою 2;

- п'ята пара (безіменний і мізинець лівої) позначені цифрою 1.

Цифрові позначки завиткових узорів парних (2, 4, 6, 8 і 10) пальців сумуються у чисельник, а цифрові позначки завиткових непарних (1, 3, 5, 7, 9) пальців у знаменник. До отриманих сум додається по 1 і отримана сума буде складати основну формулу. В разі повної відсутності в пальцях рук завиткових узорів основна формула буде 1/1. В залежності від наявності завиткових узорів основана формула буде варіювати від 1/1 (відсутні завиткові узори) до 32/32 (всі завиткові), що дозволяє тільки за даною ознакою розбити весь масив дактилоскопічних карт на 1024 реєстри.

Подальша систематизація в кожному із цих реєстрів здійснюється з використанням додаткової частини дактилоскопічної формули, яка пишеться також через дріб і має в чисельнику і знаменнику по п'ять цифр. В чисельник пишуться цифрові позначки пальців правої руки, а в знаменник - лівої руки, в чіткій послідовності з 1 по 5 палець.

Існує наступна умовна індексація:

- відсутні пальці позначаються цифрою 0;

- всі різновиди дугових позначаються -1;

- петльові радіальні -2;

- петльові ульнарні з кількістю папілярних ліній між дельтою і центральною лінією (петлею) до 9 позначаються цифрою 3;

- петльові ульнарні з кількістю папілярних ліній між центром і дельтою від 10 до 13 позначаються цифрою 4;

- петльові ульнарні від 14 до 16 ліній позначаються цифрою 5;

- петльові ульнарні від 17 і більше папілярних ліній позначаються цифрою 6;

- цифрою 7 позначаються завиткові узори, в яких нижній рукав лівої дельти знаходиться вище нижнього рукава правої дельти і між ними більше 2 папілярних ліній;

- цифрою 8 позначаються завиткові узори, в яких нижній рукав лівої дельти знаходиться на одному рівні з нижнім рукавом правої дельти, або між ними (зверху чи знизу) не більше двох папілярних ліній;

- цифрою 9 позначаються завиткові узори, у яких нижній рукав лівої дельти знаходиться нижче нижнього рукава правої дельти і між ними більше 2-х папілярних ліній.

Для виготовлення дактилоскопічної карти в ході занять студенти дактилоскопують один одного.

Якісні відбитки пальців рук, придатні для виведення дактилоформули, можна одержати, дотримуючись такихумов:

1) фарбу на платівці розкачують котком рівномірно тонким шаром;

2) кожний палець правої, а потім лівої руки почергово прокатують по платівці від одного краю нігтьової фаланги до другого тільки в одному напрямку, не натискаючи на палець;

3) забарвлені пальці правої, а потім лівої руки прокатують у відповідному віконці дактилокарти.

Контрольні відбитки пальців не прокатують, а одержують шляхом утворення статичного контакту 4-х пальців руки одночасно з бланком дактилокарти. Відбитки великих пальців роблять окремо у відповідних місцях.

Змістовий модуль 3

Криміналістична тактика





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 359 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...