Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття ризику в туристській діяльності



У поняття «ризик» вкладається різний зміст різними людьми залежно від їх соціального, культурного, фінансового становища й значущості в суспільстві. Найзагальніше визначення ризику, –це імовірність небажаної події. Коли до уваги береться також і величина потенційного збитку, у випадку якщо небажана подія буде реалізована, то ризик можна визначити математичним виразом:

РИЗИК = імовірність негативного впливу чиннику ризику x величина наслідків цього впливу

Визначимо поняття «чинник ризику» як властиву речовину або яку-небудь діяльність (процес) потенційно здатну заподіювати шкоду (викликати небажані події). Чинник ризикуфункція несприятливих властивостей об'єкта (діяльності, процесу) та умов їхнього прояву. Кожна речовина й діяльність є потенційними чинниками ризику. Одні речовини й види діяльності здатні викликати відразу низку різних несприятливих подій, у той час як багато інших можуть викликати одиничні або нечисленні види несприятливих подій. Поняття «чинник ризику» означає, таким чином, причину потенційної несприятливої події. Приклади характерних причин несприятливих подій у туризмі є «жорсткі» погодні умови походу, граничне фізичне й психічне стомлення учасників походу, несприятливі властивості рельєфу місцевості й водних перешкод. Відповідно до даного визначення поняття «чинник ризику туристської діяльності» має той самий зміст як і поняття «небезпека туристської діяльності», «причина нещасного випадку в туристській діяльності» і надалі дані поняття ми будемо використовувати, як синоніми.

Якщо чинник ризику таїть у собі лише потенційну загрозу негативної події, то поняття «ризик» позначає розрахункову ймовірність реалізації цієї події з тими або іншими масштабами його наслідків. Концепція ризику часто трактується як можливість шкідливого впливу, а не його ймовірність. Але між даними поняттями є істотне розходження. «Можливість збитку» — тільки частина значимих питань, на які варто відповісти при оцінці ризику туристської діяльності. Тому що все в природі є, в принципі, тим або іншим чинником ризику, все представляє й деякий рівень ризику. Але ризик разюче змінюється залежно від «жорсткості» чинника ризику й від ступеня впливу цього чинника ризику на «мішень» (на туриста в розглянутому випадку).

Для нас у даній темі, насамперед, важлива безпека туристської діяльності для людини, як такої. У даному контексті найбільш значимими несприятливими наслідками впливу чинників ризику в активному туризмі варто вважати нещасні випадки з туристами й захворювання туристів у похідних умовах. За визначенням Ю. А. Штюрмера, нещасний випадок це –«ненавмисна травма або смерть людини, що сталася в результаті несподіваного травмуючого впливу, в умовах активної туристської подорожі». У цьому визначенні закладене й поняття масштабу несприятливих наслідків: від дрібних синців, потертостей на кінцівках, нежиті, до летального результату. Тоді ризик туристської діяльності, у вузькому змісті, ми можемо визначити як імовірність нещасного випадку (аварії) або захворювання учасників туристських заходів внаслідок впливу на них чинників ризику. При цьому ми свідомо звужуємо рамки поняття ризику в туристській діяльності, обмежуючись лише негативними впливами на самих учасників цієї діяльності (не розглядаємо негативні впливи на предмети спорядження, елементи інфраструктури (кемпінги, турбази та ін.), фінансові ресурси й т.д.).





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 636 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...