Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок виконання вправи



Змотування рукавів у одинарну або подвійну скатку виконується, як правило, одним пожежником. Одинарна скатка змотується по всій дов­­­жині від одного кінця до другого. При змотуванні у подвійну скатку по­­­жежник складає рукав удвоє та змотує його від середини до кінців. При цьому верхній кінець рукава повинен бути коротшим нижнього.

     
 
 
 
 

Мал.4. Види скаток пожежних

рукавів:

1- рукав змотаний в одинарну скатку;

2- рукав змотаний у подвійну скатку;

3- рукав змотаний в “гармошку”

За командою "Рукав в одинарну скатку – змотати"

Пожежник-рятувальник бере з'єднувальну головку, накладає її на поверхню рукава і, рухаючись вперед, змотує його.

Мал. 5. Змотування пожежного рукава в

подвійну скатку.

За командою "Рукав в подвійну скатку – змотати" по­­­жежник згинає рукав за довжиною пополам так, щоб верхня половина його була менша приблизно на 0,7 м від нижньої. Змотується рукав одним пожежником від місця згинання за правилами одинарної скатки, а другий по­­­жежник вирівнює рукав і натягує його.

Змотування рукавів у "гармошку" виконується двома пожеж-никами. Один перегинає рукав за розмірами відсіка кузова автомобіля та вкладає рукав у відсік, другий з'єднує рукава між собою.

 
 

Рукава викладаються в пачки двома пожежниками за командою: "Рукава в пачку - вкласти". Їх складають "гармошкою" за довжиною відсіка пожежно­­­го автомобіля, потім перев'язують двома ременями.

Мал.6. Змотування пожежного рукава

“вісімкою”.

Прибирання рукавів "вісімкою" виконується одним пожежником за коман­­­дою "Рукав вісімкою - прибрати". Пожежник бере в праву (ліву) руку з'єднувальну головку та розводить обидві руки трохи ширши плечей, кла­­­де на них рукав, опускає вниз спочатку ліву (праву) руку, підхоплюючи рукав знизу, а потім праву (ліву), якою теж підхоплює рукав знизу, ліва рука в цей час піднімається доверху. При прибиранні рукава "вісімкою" пожежник рухається вперед, не перетягуючи рукав по землі. Якщо рукав мокрий, прибирати його допомо­­­гає другий пожежник, випускаючи воду із рукава. Піднесений до автомобіля рукав кладуть на землю; з'єднувальна головка, яка була в руці, витягується із середени рукава і кладеться на нього.

Прокладка рукавних лiнiй здiйснюється ручним та механiзованим способами.

Ручна прокладка виконується за командою "Рукавну лiнiю iз ска­­­ток (вказується напрямок та довжина лiнiї) – прокласти". Пожежник нахи­­­ляється i бере скатку правою рукою за кiнцi рукавiв бiля з'єдну­­­вальних головок, а лiвою - з протилежного боку. Виправляється, пiдни­­­має скатку, тримає її передплiччям правої руки, яка зiгнута в лiгтi. Переносить вагу тiла на праву ногу, заносить скатку вправо-назад, робить рiзкий широкий крок лiвою ногою вперед, i рiзко викидає скатку витянутими руками вперед, не вiдпускаючi кiнцi рукавiв з з'єднувальни­­­ми головками iз правої руки. Перед кiнцем розмотування рукава, робить рiзкий ривок правою рукою назад. Кладе одну з'єднувальну головку на зем­­­лю i, тримаючи в правiй руцi другу, направляється в бік проклад­­­ки рукава, розмотуючи його повнiстю, кладе з'єднувальну головку на землю.

Прокладка рукавної лiнiї iз "г а р м о ш к и", яка вкладена на автомобiлi, виконується з розрахунку один чоловiк на рукав. За коман­­­дою: "Рукавну лiнiю з "г а р м о ш к и" на три рукава – прокласти!" Пожежник №1 бере кiнець верхнього рукава, прокладає лiнiю на задану вiддстань, пожежник №2 бере з'єднувальну головку другого рукава, пожеж­­­ник №3 - третього, водiй приєднує рукавну лiнiю до напiрного патрубка насоса.

При прокладаннi робочих рукавних лiнiй вiд розгалуження до мiсця роботи пожежники, якi призначенi для прокладання, пiдбiгають до рукавiв, беруть скатки (кожний по двi) та пiдбiгають до розгалуження. Розмо­­­тують рукава вказаним вище способом, з'єднують мiж собою, приєднують до розгалуження та стволів.

Для з'єднання рукавів між собою подається команда "Рукава з'єднати!" За цією командою пожежник бере в руки з'єднувальні головки рукавів, встановлює їх один проти одного так, щоб при прижиманні подо­­­лати опiр гумових прокладок так, щоб забезпечити повне з’єднання (зачеплення кликів). Якщо сил рук не достатньо для подолання опору прокладок, тодi головки прижимаються колiньми та спільними зусиллями рук i нiг проводиться їх з'єднання.

       
   

Якщо головки з'єднуються двома пожежними, то кожен iз них бере з'єднувальну головку в руки. Потiм вони стають один проти одного, спiвставляють головки i, стискаючи прокладки, повертають головки назустрiч одна однiй до кiнцевого з'єднання.

а) б)

Мал. 7. З'єднання рукавів між собою:

а) одним пожежником-рятувальником; б) двома пожежниками-рятувальниками.

а)
За командою "Рукава роз'єднати" силою рук повернути та роз'єдна­­­ти з'єднувальнi головки. Для роз'єднання головок типу Богданова засто­­­совувати ключi.

       
 
   
 

       
 
б)
 
в)
 


Мал.8. З'єднання всмоктуючих рукавів:

а) з'єднання між собою; б) ущільнення з'єднання головок; в) під'єднання всмоктуючої сітки до рукава

3.2. Заходи безпеки праці при вiдпрацюваннi вправи

1. Вправу виконувати у спеціальному одязі та спорядженні.

2. Виконувати вправу тільки за камандою керівника занять.

3. Визначити та вказати особовому складу найбільш безпечні та найкоротші шляхи прокладення рукавних ліній, перенесення пожежно-технічного обладнання.

4. При явній небезпеці подати команду: “СТІЙ”, за якою особовий склад повинен припинити виконання вправи.

РОЗДІЛ IV. Саморятування та рятування потерпілого з верхніх поверхів будівлі за допомогою рятувальної мотузки

4.1. Саморятування з верхніх поверхів будівлі за допомогою рятувальної мотузки

               
       
 

Заняття по саморятуванню з верхніх поверхів будівлі за допомогою рятувальної мотузки проводяться з метою підготовки особового складу саморятуванню та набуттю практичних навичок роботи на висоті.

а) б) в) г)

д) е)

Мал. 9. Саморятування за допомогою рятувальної мотузки:

а) намотування рятувальної мотузки на карабін; б) наягування мотузки; в) вихід з вікна; г), д), е) спуск.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1088 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...