Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок виконання вправи. За командою "Штурмову драбину з автомобіля – зняти" пожеж­­­ник піднімається на першу сходинку автомобіля і



За командою "Штурмову драбину з автомобіля – зняти" пожеж­­­ник піднімається на першу сходинку автомобіля і, утримуючись правою рукою за поручень, відкріплює лівою рукою драбину обертом рукоятки до­­­низу, а потім, цією ж рукою, утримуючи драбину за гак, тягне її назад, опускаючись на землю, підхоплює правою рукою за ліву тятиву біля восьмого щабля, розвертає її башмаками вперед, переносить у вказане місце і кладе на землю.

Перенесення, підвішування штурмової драбини та підйом по ній на поверхи здіснюється за командою "По штурмовій драбині (вказується по­­­верх) – руш". Пожежник, утримуючи драбину правою ру­­­кою за верхню тятиву біля восьмого щабля, починає рух бігом або кроком. За 9-12 м до будівлі повштовхом правої руки вверх-вперед піднімає драбину над голо­­­вою, береться лівою рукою за ліву тятиву на рівні восьмого щабля, а правою рукою перехоплює за праву тятиву на тому ж рівні. Наближаючись до будівлі, тримає драбину таким чином, щоб її башмаки знаходилися на рівні 25-30 см від землі. Направляє башмаки драбини до основи будівлі, робить руками перехоплення по тятивах до четвертого-п'ятого щабля, піднімає драбину та з одночасною постановкою лівої ноги на перший ща­­­бель проводить підвіску драбини у вікно другого поверху.

Підйом по штурмовій драбині на другий поверх здійснюється наступним чином. Після підвіски драбини пожежник переводе праву руку з правої тятиви на сьомий щабель, а лівою рукою береться за дев'ятий ща­­­бель. Ноги ставить на кожний щабель до тих пір, доки ліва нога не дій­­­де до сьомого щабля. В цей момент одночасно з постановкою правої ноги на дев'ятий щабель, правою рукою береться знизу за одинадцятий ща­­­бель, ближче до лівої тятиви, а лівою - за тринадцяту зверху. Відштов­­­кнувшись правою ногою від дев'ятого щабля і підтягуючись руками, він здійснює посадку на підвіконня. Після посадки ліва нога, ізгином в коліні, зачіплюється за підвіконня з внутрішньої сторони, а права нога, трохи зігнута в коліні, щільно притискається до зовньшнього боку по­­­верхні стіни. Права рука залишається на одинадцятому щаблі, а ліва ­­­опирається на підвіконня.

При підйомі в наступний поверх пожежник, утримуючи драбину правою рукою за одинадцятий щабель, викидає її доверху і розвертає гак драбини над головою. Лівою рукою береться за тятиву драбини на рівні підвіконня і підіймає її на витягнуту руку доверху, перехоплює за протилежну тятиву драбини правою рукою, піднімає доверху доки гак дра­­­бини не досягне поверху; потім розвертає її гаком до вікна і підвішує в праву частину підвіконня (руки залишаються на тятивах). Далі пожежник стає правою ногою на перший щабель, підтягується на руках і, впираю­­­чись лівою ногою на підвіконня, хватає правою рукою сьомий щабель, відштовкується правою ногою від щабля, а лівою - від підвіконня, вис­­­трибує правою ногою на четвертий щабель, а лівою рукою бере за дев'ятий щабель. Подальший підйом по штурмовій драбині - аналогічний раніш опи­­­саному підйому в другий поверх. У момент закінчення підйому на вказа­­­ний поверх (перед фінішем) положення рук і ніг таке, як перед посад­­­кою на підвіконня. При встановленні правої ноги на дев'ятий щабель необхідно ліву ногу підняти на рівень підвіконня і впертися внутрішнім краєм стопи до підвіконня, розвернути корпус на 180 гр., перемістити праву ногу всередину вікна і поставити обидві ноги на підлогу поверху.

Спуск по штурмовій драбині здійснюється за командою "По штур­­­мовій драбині донизу - РУШ". За цією командою пожежник береться за три­­­надцятий щабель, сідає на підвіконня обличчям до штурмової драбини, ста­­­вить праву ногу на дев'ятий щабель, переносить ліву ногу на восьмий ща­­­бель і спускається по драбині до постановки правої ноги на перший ща­­­бель. Утримуючись руками за щабель або тятиви драбини, повертає кор­­­пус на 90 гр. до драбини, заносить ліву ногу за підвіконня і сідає на нього. Утримує драбину за тятиви, припіднімає її і виводить з верхньо­­­го віконного прорізу, повертає гак до себе і, перебираючи руками, опускає драбину донизу, доки гак не досягне верхньої частини вікна. Потім розвертає драбину на 90 гр. гаком ліворуч, вводить гак драбини у вікно і продовжує опускати драбину до опори гака до підвіконня. Подальший спуск по штурмовій драбині поводиться описаним вище способом.

Після спуску на землю, пожежник бере драбину за тятиви на рівні четвертого щабля, піднімає її доверху на 10-15 см вище підвіконня, робить лівою ногою крок назад, виводить гак із вікна і опус­­­кає драбину до основи будівлі. Потім відходить назад, перебираючи рука­­­ми тятиви, і опускає драбину до себе до тих пір, поки руки не досяг­­­нуть восьмого щабля. З поворотом кругом через праве плече пожежник опус­­­кає лівою рукою драбину донизу і утримує її за праву тятиву.

                   
     
         

Встановлення драбини на автомобіль проводиться за командою "Штурмову драбину на автомобіль - закріпити". Пожежник бере драбину лівою рукою за верхню тятиву біля восьмого щабля, піднімає її, розвер­­­тає башмаками вперед і переносить до автомобіля. Встановлює башмаки на ролики і підштовхує по них правою рукою драбину вперед. Якщо драбина кріпиться зверху на пеналах, то пожежник піднімається на сходинку ав­­­томобіля, закріплює драбину, сходить на землю і стає у вихідне поло­­­ження.

1) 2) 3) 4) 5)

6) 7) 8) 9) 10)

               
       
 

11) 12) 13) 14) 15)

16) 17) 18)

Мал.11. Перенесення, підвішування та підйом по штурмовій драбині.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 356 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...