Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність і зміст управлінської діяльності



Управлінська діяльність – сукупність напрацьованих історичним досвідом, науковим пізнанням і талантом людей навичок, умінь, способів, засобів, доцільних вчинків і дій людини в сфері управління. Управлінська діяльність відзначається інтелектуальним характером, що виражається в її спрямованості на вироблення, прийняття та практичну реалізацію управлінських рішень, покликаних змінювати в бажаному напрямі стан і розвиток суспільних процесів, свідомість, поведінку та діяльність людей. Управлінська діяльність є інформаційною, завжди виступає колективістською.

Стадії управлінської діяльності (послідовні етапи її здійснення зі своїм особливим набором форм і методів) мають логічний зв’язок і утворюють у сукупності певний цикл управлінських дій. Виділяють сім стадій управлінського процесу:

· аналіз і оцінювання управлінської ситуації;

· прогнозування і моделювання ситуації;

· розробка правових актів та оргзаходів;

· прийняття правових актів та здійснення оргзаходів;

· організація виконання прийнятих рішень;

· контроль виконання й оперативне інформування;

· узагальнення діяльності та оцінювання нової ситуації.

Форми управлінської діяльності:

· правові (фіксують управлінські рішення й дії, які мають юридичний зміст (встановлення й застосування правових норм)),

· організаційні (пов'язані зі здійсненням певних колективних або індивідуальних дій (оперативно-організаційних і матеріально-технічних операцій)),

· організаційно-правові.

Методи управлінської діяльності (способи й прийоми аналізу й оцінювання управлінських ситуацій, використання правових і організаційних форм, впливу на свідомість і поведінку людей у керованих суспільних процесах, відносинах і зв’язках) поділяють на:

· методи функціонування органів державної влади й місцевого самоврядування;

· методи забезпечення реалізації цілей і функцій державного управління.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 3831 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...