Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Історія Ботанічного саду Чернівецького Національного Університету



Ботанічний сад Чернівецького національного університету – один із найстаріших ботанічних садів України. Його історія бере початок з 1877 року і тісно пов’язана з історією Буковини. Заснований Сад магістратом м. Чернівці за часів Австро-Угорщини, коли Буковина входила до складу імперії на правах герцогства. Будівництво Саду тривало 11 років. Його першим директором був австрієць за походженням професор Едуард Тангль. Основна увага зосереджувалась на створенні колекцій популярних на той час Північно-Американських видів дерев та кущів, саджанці яких завозились з Австрії із Мускауерського розсадника і розміщувались за родовими комплексами на площі 3,5 га.

В 1918 р. Буковина перейшла до складу боярської Румунії і Сад підпорядковується інституту ботаніки. Саме в цей період розпочинається робота по вивченню та систематизації флори краю, створенню гербарію та колекцій аборигенних видів. З приєднанням Буковини до України в 1940 р. Сад переходить у розпорядження Чернівецького державного університету. Основним напрямком його діяльності стає інтродукція і акліматизація рослин. Видаються перші друковані списки насіння.

Під час війни частина деревних насаджень Саду була знищена, але колекції закритого ґрунту збереглись майже повністю. У повоєнний період активізується робота по інтродукції корисних рослин, зокрема плодових, кормових, лікарських та ефіроолійних.

В 1956 р. до Саду приєднується дендрарій колишньої резиденції буковинських митрополитів, основу насаджень якого на площі 4.8 га складають аборигенні види.

В 1963 р. Ботанічний сад оголошується пам'яткою природи республіканського значення, а в 1969 р. здобуває статус наукового закладу. До природно-заповідного фонду України Сад включений у 1983 р., а в 1992 р. затверджений як заповідний об'єкт загальнодержавного значення.

З 1944 р. колектив співробітників Саду очолювали проф. Г. Х. Молотковський, доценти М. В. Орєхов, З. К. Костевич, В. Л. Данищук, М. Г. Мурзенко. З 1972 р. по 1985 р. директорами Саду працювали професор Б.К.Термена, з 1986 р. по 1996 р. – доцент В. О. Гаврилюк, з жовтня 1996 р. по вересень 2003 р. – старший науковий співробітник Л. Г. Галицька З 1 жовтня 2003 р. керівником Саду є старший науковий співробітник М. І. Виклюк.

Нині ботанічний сад є науковим підрозділом Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. В його структурі є 4 відділи: дендрології, тропічних і субтропічних рослин, паркознавства, трав'янистих рослин, а також насіннєва лабораторія і гербарій. Основа Саду - дендрарій, колекції якого налічують 768 видів і 385 декоративних форм, різновидностей і сортів. Листяні породи представлені 755 таксонами, хвойні - 437. Особливу цінність складають вікові екзоти, які збереглись з дня заснування Саду (кипарис болотний, ялиця Нордмана, сосна Веймутова, тюльпанове дерево, дуб великоплідний) і рідкісні унікальні види (секвоядендрон велетенський, акебія п'ятірна, декенея Фаргеза). Значне місце в колекції займають декоративні кущі: барбариси, калини, кизильники, магнолії, рододендрони, таволги.

Різноманітність рослинного світу тропічних країн зосереджена в експозиційній оранжереї – на площі 525 м 2 розміщено 920 видів з 80 родин. 27 видів належать до папоротеподібних – серед них 70-річні аспленій гніздовий і платіцерій оленерогий. Унікальними за віком і розмірами є голонасінні: араукарія висока, а. кунінгамієвидна, саговник відігнутий, цератозамія мексиканська, які числяться в колекції з 1902 року. Покритонасінні представлені 306 видами: щорічно цвітуть 80-річні фінік канарський і хамеропс деревовидний, а 95-річна лівістона китайська плодоносить. 145 видів налічує колекція кактусів.

Колекція трав'янистих рослин представлена 1220 таксонами, з яких 380 є представниками місцевої флори. Серед інтродукованих декоративних багаторічників найбільш повно представлена родина лілійних: 120 видів із 30 родів та 180 сортів. Колекція ірисів налічує 80 сортів, нарцисів – 70, жоржин – 65, хризантем - 60, піонів – 25, тюльпанів – 85.

За час існування Ботанічний сад став справжнім центром інтродукції рослин на Буковині і підтримує зв’язки з 86 країнами СНД і далекого зарубіжжя по обміну насінням. На колекційних ділянках Саду пройшли первинне випробування понад 5 тисяч таксонів, з яких 1,3 тис. впроваджені в народне господарство. Крім інтродукції, важливим науковим напрямком є вивчення і охорона раритетного фітогенофонду та раціональне використання рослинних ресурсів Буковини.

За матеріалами досліджень за останні 5 років в наукових виданнях співробітниками Саду опубліковано 125 статей.

У вересні 2002 р. на базі Саду проведена міжнародна наукова конференція, присвячена 125-річчю його заснування. У жовтні 2002 р. дендрарію Ботанічного саду присвоєно статус наукового об’єкту, що становить Національне надбання України.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 630 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...