Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Соціальний статус - це місце людини в суспільстві



Соціальний статус визначає становище індивіда або соціальної групи стосовно інших індивідів і груп, яке визначається за соціально значущими для даної соціальної системи критеріями (економічними, політичними, соціально-правовими, професійними тощо).

Поняття соціальний статус може розглядатися у вузькому і широкому розумінні. У вузькому розумінні статус означає місце особи у певній соціальній групі (сім'ї, студентському чи трудовому колективі тощо), у широкому розумінні означає позицію соціального суб'єкта у суспільстві.

Соціальні статуси поділяються на природжені, приписувані та набуті. До природжених статусів підносяться стать, раса, а також-статус доньки чи сича. Набутими е статуси, котрі індивід може отримувати в результаті входження їх до тієї чи іншої соціальної групи або спільності. Наприклад, статус одруженого, батька чи матері, робітника, студента та ін. Приписувані статуси залежать від соціальних умов, у яких людина народжується та живе. Наприклад, діти дворян від моменту народження відносяться до дворян. Крім цих основних видів статусів виділяють ще й змішані статуси, які є одночасно і набутний і приписуваними. Наприклад, звання олімпійського чемпіона, яке набув спортсмен за перемогу у спортивних змаганнях залишається з ним довічно.

За функціональними особливостями статуси поділяють на:

ü політичні (громадянин, депутат, президент);

ü економічні (власник, робітник, службовець);

ü демографічні (чоловік, жінка, дитина);

ü сімейні (дружина, син, бабуся);

ü науково-освітні (вчений, професор, викладач, студент);

ü професійні (лікар, вчитель, будівельник);

ü релігійні (православний, мусульманин) та ін. Кожний індивід мас набір статусів. Головним є статус, який визначає стиль життя людини, коло спілкування, манеру одягатися тощо.

Будь-який статус складається із ролей. Ролі - із сукупності прав і обов'язків, які традиційно суспільство закріплює за статусом. Права і обов'язки визначаються соціальними нормами.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 978 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...