Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Визначення структури суспільства має два найпоширеніших варіанти. По-перше, це поділ суспільства на макро-і мікрорівень. По-друге, це застосування сферного поділу суспільства



Макрорівень охоплює суспільство загалом, людство в цілому. На цьому рівні суспільство включає в себе культуру, соціальні інститути, основні сфери суспільної життєдіяльності. Мікрорівень, представлений сукупністю індивідів, тут розглядаються в основному міжіндивідуальні зв'язки.

Ще один спосіб структурування суспільства зумовлений сферами життєдіяльності.

Суспільне життя відбувається в чотирьох основних сферах - в економічній, політичній, соціальній і духовній.

Економічна сфера містить чотири основних види діяльності: виробництво, розподіл, обмін і споживання. Саме вона забезпечує виробництво товарів і послуг, необхідних для задоволення потреб людини. У такий спосіб вона допомагає суспільству у відтворенні існування людини, яка є основною одиницею суспільства.

Політична сфера включає президента, уряд, парламент, місцеві органи влади, армію, правоохоронні органи, податкову службу, політичні партії. Політична сфера суспільства здійснює загальне керівництво й управління суспільством завдяки функціям прийняття рішень та мобілізації ресурсів на їх виконання.

Соціальна сфера охоплює класи, соціальні групи, нації та взаємозв'язки між ними. Вона регламентує споживання і розподіл всіх благ, виконує функції інтеграції, соціального контролю, самореалізації. Соціальна сфера суспільства поділена на чотири взаємозв'язані частини: по-перше, вона представлена певними соціальними спільностями, верствами, групами, класами, відносинами між ними; по-друге, соціальна інфраструктура - сукупність галузей народного господарства, спрямованих на надання послуг людині; по­трете, соціальні інтереси, потреби, сподівання, мотиви та стимули, тобто все те, що забезпечує зв'язок індивіда, групи з іншими, входження особи в суспільний процес.

Духовна сфера є сферою духовного виробництва, процесом формування і функціонування мистецтва, моралі, релігії, філософії, культурних цінностей, науки, виховання, освіти.

Всі сфери суспільства тісно пов'язані та впливають одна на одну. Успіхи в одній сфері впливають на благополуччя в іншій. Наприклад, якщо економіка країни не виконує свої завдання, не забезпечує населення достатньою кількістю товарів і послуг, не розширює кількість робочих місць то рівень життя населення знижується, з'являється безробіття і як наслідок, зростає злочинність.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 645 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...