Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Предмет і об'єкт соціології



Соціологія - наука про суспільство

План

• Предмет і об'єкт соціології.

• Структура соціологічних знань.

• Закони, категорії і методи соціології.

• Основні функції соціології.

• Виникнення і розвиток соціології.

• Соціологічна думка в Україні.

Предмет і об'єкт соціології

Термін "соціологія" (від лат. societas - суспільство і грецького logos - наука) означає "наука про суспільство". Соціологія - молода наука, яка вивчає найскладніший, мінливий об'єкт - людське суспільство, його структуру, закони розвитку, поведінку людини. Це та наука, яка формує погляд на громадянське суспільство як взаємопов'язану цілісність, яка постійно змінюється і розвивається. Саме ця наука з'ясовує місце та функції кожного соціального явища і процесу, дає людям потрібні орієнтири, допомагає зрозуміти обставини життя, що їх оточують у процесі людських відносин. Соціологи до цих пір продовжують сперечатися про таке: що таке суспільство, яке воно, чому постійно змінюється, ускладнюється, набуває нових форм?

Є багато визначень предмета соціології. Наприклад амери­канський соціолог Н. Дж. Смелзер вважає, що "соціологія вивчає суспільство та спільні відносини", а на думку англійського вченого Е. Гіденса, "соціологія - це вивчення соціального життя людини, груп людей та суспільства".

Соціологія - це наука про закони становлення і розвитку суспільства загалом, соціальних відносин та соціальних спільностей.

Соціолог вивчає індивіди та групи, зв'язки, які створюють ці різні групи. Індивід і група - це сукупність зв'язків, особливих, соціальних, які породжують складні соціальні структури: особу, суспільство, культуру, державу, право, мораль, науку, сім'ю тощо.

Соціологія - це універсальна, всезагальна наука про суспільство. Звичайно, об'єктом вивчення багатьох наук є людина і її діяльність (економічна, політична, культурологічна, психологічна, демографічна та ін.), суспільство в цілому, але всі вони вивчають суспільство тільки в певній сфері відносин (економічних, політичних, культурних...). Наприклад, економічна теорія, політологія, культуро­логія, а соціологія вивчає суспільство як цілісний організм в усіх взаємопов 'язаних структурах і сферах.

Соціологія має свій соціологічний підхід, відмінний від інших наук: суспільство розглядається як функціонуюча система. Ця система має структури, інститути, включає в себе суспільні групи, дії конкретних осіб, які мають свої цілі, інтереси та потреби.

Соціологія аналізує суспільні явища не тільки в статиці, але й у динаміці, у процесі їх зміни. Вона вивчає практично всі суспільні явища, різноманітні прояви людського життя і діяльності.

Коло інтересів соціології досить велике: це і питання різного роду диференціації в суспільстві - соціальної, етнічної, демографічної; це і проблеми, що виникають у різних групах та організаціях; це і характеристики соціальних інститутів (сім'ї, релігії, політики, економіки, освіти, культури тощо). Соціологія також вивчає характеристики різних суспільних рухів, проблеми, які виникають у суспільстві й вимагають розв'язання - екологічні, соціальної нерівності, "відхиленої поведінки" (девіації - злочинності, наркоманії, проституції тощо).

До кола соціологічних проблем, які вивчаються соціологією, належать також урбанізація, зростання народонаселення в одітих країнах та зменшення в інших, глобалізація всіх галузей життєдіяльності особистості.

Як і будь-яка наука, соціологія володіє власним предметом і конкретними методами дослідження.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 668 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...