Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Функції політичної економії та її місце в системі економічних наук



В процесі становлення і розвитку політичної економії як науки сформовані і її основні функції: пізнавальна, методологічна, практична, прогностична, виховна.

Пізнавальна (евристична) функція. Реалізується через вивчення економічних законів та категорій, сприяє формуванню наукового економічного мислення.

Практична функція зводиться до наукового обґрунтування економічної політики держави, розробки рекомендацій щодо застосування принципів і методів раціонального господарювання.

Економічна політика – це цілісна система заходів держави, спрямованих на розвиток національної економіки в інтересах усіх соціальних груп суспільства. Вона має визначати оптимальні варіанти вирішення економічних проблем.

Між економічною теорією і практикою існує тісний взаємозв’язок (рис.1.4.).


Рис. 1.4. Взаємозв’язок економічної теорії і господарської практики.

Методологічна функція – політична економія є теоретичною основою цілої системи конкретно – економічних (прикладних) наук: галузевих (економіка промисловості, будівництва, сільського господарства, торгівлі, транспорту тощо); функціональних (фінанси, кредит, аналіз господарської діяльності, маркетинг, менеджмент та ін.); спеціальних (мікроекономіка, макроекономіка); інформаційно-аналітичних (статистика, логістика, економетрія); міжгалузевих (демографія, історія економічних вчень, економічна географія).

Прогностична функція виявляється у розробці наукових основ перспектив соціально-економічного розвитку країни в майбутньому (розробка довгострокових програм). Наявність цієї функції поділяє політекономію на позитивну і нормативну. Позитивна розкриває реальну економічну дійсність і відповідає на запитання: яка вона є? Нормативна розробляє рекомендації щодо вдосконалення економічної системи та відповідає на запитання: як повинно бути?

Виховна функція – полягає у формуванні в громадян економічної культури, логіки сучасного ринкового економічного мислення, аналітичних здібностей, що дає їм можливість виробити грамотну господарську поведінку в умовах ринкової системи.

Контрольні запитання і завдання до самостійної роботи.

  1. Назвіть основні напрями розвитку політекономії з періоду її виникнення до сьогодення.
  2. Зробіть порівняльний аналіз підходів до механізму функціонування ринкових відносин неокласиків та кейнсіанців.
  3. Дайте визначення предмета політекономії та охарактеризуйте еволюцію його трактування.
  4. Визначте основні причини множинності економічних напрямів та шкіл.
  5. Назвіть коло проблем, які вивчають політекономія, мікро- і макроекономіка.
  6. Чим відрізняються економічні категорії від економічних законів?
  7. Чому, на вашу думку, необхідно вивчати курс політичної економії?
  8. Які ви знаєте методи пізнання економічних процесів? Охарактеризуйте основні їх види.
  9. Яке практичне значення має політична економія?
  10. За яких умов забезпечується наукова обґрунтованість економічної політики держави?




Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1131 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...