Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Термінологічний словник 5 страница



Управління службою збуту – аналіз, планування, реалізація та контроль діяльності служби збуту. Охоплює розробку стратегії та структури служби збуту, пошук і залучення претендентів, відбір, підготовку та стимулювання торгових агентів, керівництво їх роботою та їх оцінку.

Управлінське рішення результат конкретної управлінської діяльності менеджера. Прийняття рішень є основою управління. Розробка і прийняття рішень — це творчий процес у діяльності керівників будь-якого рівня. Він включає: розробку та постановку мети; вивчення проблеми на основі отриманої інформації; вибір та обґрунтування критеріїв ефективності і мож­ливих наслідків прийнятих рішень; обміркування зі спеціалістами різноманітних варіан­тів розв’язання задачі; вибір та формулювання оптимального рішення; прийняття рішення; конкретизація рішення для його виконавців. Технологія менеджменту розглядає управлінське рішення як процес, який складається з трьох стадій: підготовки рішення, прийняття рішення, реалізації рішення.

Усвідомлення потреби – перший етап процесу купівлі. На цьому етапі споживач починає усвідом­лювати певну потребу, яку можна задовольнити, придбавши певний товар чи послугу.

Усування неузгодженостей – один з етапів процесу продажу товарів, коли торговий агент намагається усунути всі заперечення з боку потенційного покупця.

утворюються за умов нерівномірного і регулярного постачання через невідповідність обсягів постачання і разового споживання.

Фінансова реклама – розповідає про послуги різноманітних фінансових установ.

Фірмовий стиль – єдність постійних художніх (музичних) і текстових елементів та констант у всіх рекламних розробленнях і засобах реклами даного підприємства.

Формулювання місії – чітке і ясне визначення цілі компанії — чого вона хоче досягти у своїй сфері діяльності.

Франчайзинг – купівля відомої торгової марки або торгового знака (логотипа) торговцем цими товарами для збільшення власного іміджу і створення стандартних (вже добре відомих і визнаних споживачами) умов торгівлі, а іноді і виготовлення цих товарів.

Франчайзингова організація – договірна вертикальна маркетингова система, учасники якої об'єднують кілька ланок у виробничо-розподільчій системі.

Функціональна конкуренція – конкурують товари, покликані виконувати певну функцію, наприклад перевезення пасажирів, тобто літаки, пароплави, залізничний транспорт і т.д.

Функціональні знижки – виробники надають службам товароруху, зайнятих продажем, зберіганням товарів.

Функціонально-вартісний аналіз спосіб зменшення витрат, передбачає досконале вивчення не­обхідних компонентів з метою з'ясування, чи не можна за допомогою внесення змін до кон­струкції, стандартів або технології знизити витрати на виготовлення товару.

Центр розподілу – великий автоматизований склад, призначений для того, щоб отримувати това­ри з різних підприємств та постачальників, приймати замовлення, ефективно їх обробляти та якнайшвидше постачати товари замовникам.

Централізована розподільча система - система, у якій роз­подільчий центр направляє товари, виготовлені підприємством-виробником, кінцевим або проміжним споживачам у різні регіони країни (оптовим чи дрібнооптовим посередникам або безпосеред­ньо в роздрібну торгову мережу).

Цивілізований маркетинг – система організації маркетингу, за якої забезпечується оптимальне функціонування усієї системи маркетингу протягом максимально тривалого часу.

Цілі рекламування товару — конкретні завдання з інформування певної цільової аудиторії протягом визначеного терміну проведення рекламних заходів.

Цільовий ринок — сукупність відібраних в результаті сегментації споживачів, на яких орієнтовано маркетингові (рекламні, цінові тощо) зусилля підприємства.

Ціна – грошова сума, що справляється за товар чи послугу; сукупність всіх цінностей, що обмі­нюються покупцем на можливість мати або користуватися товаром або послугою.

Ціна виробництва – дорівнює витратам виробництва плюс середній прибуток на весь авансований капітал.

Ціна пропозиції – вказується в офіційній пропозиції продавця без знижок.

Ціна СІФ – продавець зобов’язаний за свій рахунок зафрахтувати судно, сплатити вартість перевезення, митні збори і страховку, взяти на себе ризик до моменту перетинання вантажем борту судна при завантаженні.

Ціна ФОБ – продавець сплачує всі страхові і митні витрати до моменту доставки товару на борт судна.

Ціна ФОР – продавець за свій рахунок і на свій ризик відправляє товар на залізничну станцію із завантаженням у вагони.

Ціна ФРАНКО – продавець зобов’язується доставити товар покупцеві у визначене місце за свій рахунок і на свій ризик, причому в ціну включаються транспортні, страхові і митні витрати.

Ціни-еталони – ціни, які споживач запам'ятав і на які орієнтується при знайомстві з товаром.

Цінність і корисність інформації – ступінь відповідності інформації поставленій меті.

Цінова дискримінація – у її межах забороняється виробникам і оптовикам встановлювати свою ціну на продукцію подібної якості, якщо це завдає шкоди конкуренції.

Цінова еластичність – ступінь чутливості попиту до зміни цін.

Ціноутворення "середні витрати плюс прибуток" – метод ціноутворення, при якому до собівартості товару додається стандартна надбавка.

Ціноутворення з метою стимулювання збуту тимчасове встановлення цін, нижчих за прейскурантні, а іноді навіть нижчих собівартості, яке проводиться з метою короткочасного підвищення збуту.

Ціноутворення і урахуванням психології покупців – один із видів ціноутворення, що враховує не тільки економічну складову, але й психологічний вплив ціни; ціна використовується як джерело інформації про товар.

Ціноутворення на базі аналізу беззбитковості (забезпечення цільового прибутку) – метод ціноутво­рення, за якого ціна встановлюється на рівні, що дозволяє відшкодувати витрати виробництва і просування товару (отримати плановий прибуток).

Ціноутворення на базі конкуренції – методи ціноутворення, при яких ціни встановлюються голов­ним чином на базі цін конкурентів, призначених на аналогічні товари.

Ціноутворення на базі реальної вартості метод ціноутворення, заснований на пропозиції спожи­вачам розумного поєднання якості і пристойного обслуговування за прийнятною ціною.

Ціноутворення на базі споживчої цінності – метод ціноутворення, за якого ціна встановлюється на базі цінності товару, яка сприймається покупцями, а не на базі витрат виробництва.

Частка ринку – відношення обсягу продажу товарів даного підприємства до місткості ринку цих товарів.

Частота повторення – показник, який характеризує, скільки разів середній представник цільової аудиторії має ознайомитися з рекламним зверненням.

Челенджери фірми, мета яких збільшити частку ринку і зайняти місце лідера.

Черговий магазин – це зручно розташований магазин з обмеженим асортиментом найбільш ходових товарів, невеликий, з подовженим часом роботи.

Чиста монополія – продавець один, політика цін залежить від товару, попиту на нього, політики держави, інших факторів.

Широта охоплення – відсоток людей, які належать до конкретної цільової аудиторії і котрих необхідно ознайомити з рек­ламою певного товару за певний проміжок часу.

Якість трудового життя – інтегральний показник того, якою мірою праця задовольняє потреби людини не лише в матеріальному заробітку, а й у прагненні розкрити і розвинути її потенціал.

Internet – глобальна комп'ютерна мережа, за допомогою якої користувачі комп'ютерів можуть зв'язуватись між собою для обміну інформацією та/чи взаємодіяти з іншими користувачами.

Web-повідомлення процес, при якому маркетолог розсилає рекламні або інформаційні повідо­млення через Internet безпосередньо за адресами цільових споживачів. Компанії також можуть оформити передплату на цю послугу у провайдерів Web-повідомлень і тоді попередньо відібрана інформація буде автоматично розсилатися на їхні персональні комп'ютери. World Wide Web (WWW, або Web). Частина Internet, у якій, за допомогою певної комп'ютерної мови, забезпечується можливість пересилання мережею документів, що містять текст, зобра­ження, звук та відео.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 265 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...