Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Термінологічний словник 1 страница



«Тягнуча» внутрішньовиробнича логістична система - си­стема організації виробництва, у якій деталі і напівфабрикати по­даються на наступну технологічну операцію з попередньої в міру необхідності.

«Штовхаюча» внутрішньовиробнича логістична система - система організації виробництва, у якій предмети праці, які надхо­дять на виробничу ділянку, безпосередньо цією ділянкою в попере­дньої технологічної ланки не замовляються.

Абсолютний провал товару на ринку – має місце у тих випадках, коли фірма не може покрити витрати на виробництво товару, зазнає відчутних фінансових втрат.

Агент – підприємець, який представляє покупця або продавця на довгостроковій основі, виконує обмежену кількість функцій і не є власником товарів.

Адаптований маркетинговий комплекс – маркетингова стратегія, що використовується в міжнародному маркетингу, її суть полягає у пристосуванні елементів маркетингового комплексу до особливостей цільового зарубіжного ринку; її реалізація пов'язана з додатковими витратами, однак дозволяє охопити більшу частку ринку та отримати більший прибуток.

Адветоріал – поєднання рекламних матеріалів із редакційною статтею.

Адресні довідники – охоплюють найбільшу кількість фірм, але містять досить короткі відомості: назва, поштова адреса, телекс, телеграфна адреса і телефон.

Актуальність інформації – час, у продовж якого зміст інформації не застарів.

Аналіз бізнес-портфелю метод, за допомогою якого керівництво виявляє й оцінює різноманітнінапрямки діяльності, що визначають профіль компанії.

Аналіз результатів рекламної діяльності — сукупність засобів оброблення зібраної інформації: аналіз часових ряді, груповий, дискримінантний, дисперсії, кореляційний, критичного шляху, регресійний, статистичний, факторний, функціонально-вартісний тощо.

Антиконкурентна практика порушення монополіями норм конкурентної боротьби шляхом захоплення плануючого положення на ринку, яке дозволяє обмежувати доступ до нього іншим виробникам, диктувати ціни та інші умови комерційної діяльності.

Антимонопольне законодавство сукупність законодавчих і нормативних актів у краї­нах з ринковою економікою, що обмежують монополістичну діяльність і створюють можливість для покупця більш широкого вибору потрібних йому товарів.

Арбітрон – система миттєвого отримання інформації про рівень популярності телевізійної програми за допомогою встановлених у телеглядачів електронних пристроїв, з яких дані пересилаю­ться на центральний пульт.

База даних про покупців – організований масив вичерпної інформації про окремих фактичних або потенційних покупців, включаючи відомості географічного, демографічного, психографічного характеру, а також дані про споживчу поведінку цих людей.

Базисна ціна – використовується для визначення сорту чи якості товару, є вихідною для визначення ціни на фактично запропоновану продукцію.

Бізнес-планування процес розробки і здійснення системи заходів по реалі­зації підприємницького інвестиційного проекту, розвит­ку підприємства (організації) на певний період часу.

Бізнес-портфель – набір видів діяльності та товарів, що визначають профіль компанії.

Біржа організаційна форма оптової, в тому числі міжна­родної, торгівлі масовими товарами, що мають стійкі та чіткі якісні параметри (товарна біржа) чи систематичні операції.

Брандмауер – глуха стіна будівлі, яка використовується для розміщення рекламних щитів.

Бренд – ім'я, знак, символ, кольори, написання літер, дизайн, слоган, логотип або комбінація цих елементів, які служать для індентифікації товарів підприємства та самого цього підприємства (інша назва — марка).

Брокер – гуртовик, який не є власником товарів, він здебільшого організовує зустріч продавця тапокупця та бере участь у переговорах.

Бюджет реклами – деталізована розбивка рекламних витрат за конкретними товарами, ринками та використовуваними засобами масової інформації.

Вдосконалення сукупність заходів, націлених на більш доцільну організацію окремих елементів процесів із метою досягнення найвищої виробничої ефективності та ефективності праці.

Венчурні операції операції, пов’язані з кредитуванням науково-техніч­них розробок і винаходів, які здійснюються переважно інноваційними банками.

Вертикальна маркетингова система (ВМС) – структура каналу розподілу, при якій виробники, гуртові та роздрібні торгові фірми функціонують як єдина система. Один з учасників каналу або є власником інших фірм, або укладає з ними угоди, або має вплив, достатній для того, щоб об'єднати решту учасників.

Вертикальне об’єднання група підприємств, що здійснюють різні стадії вироб­ництва готового продукту і є власністю однієї фірми.

Вертикальне фіксування цін – застосовується тоді, коли виробники чи оптовики мають можливість контролювати роздрібні ціни на свої товари і послуги.

Вертикальний інформаційний потік - потік, який переміщується від вищого рівня логістичної системи до нижчого.

Вертикальні канали розподілу - канали, які складаються і виробника і одного або декількох посередників, що діють як єдина система.

Вибір цільових сегментів ринку – процес оцінки привабливостікожного сегменту ринку та обрання одного або кількох сегментів для опанування.

Вибірка частина населення, відібрана для проведення маркетингового дослідження, яка має представляти все населення в цілому.

Видова конкуренція – конкурують товари одного виду, наприклад автобуси, тролейбуси, трамваї.

Виконавча інформаційна система - система, яка створюється на рівні адміністративного або оперативного управління, де обробка інформації здійснюється в реальному масштабі часу.

Виробнича логістика - система планування, організації та здійснення внутрішньозаводських вантажопотоків сировини, мате­ріалів, комплектуючих виробів, напівфабрикатів, готових виробів і продукції, яка включає внутрішньозаводський транспорт, тару багаторазового використання, технічні засоби механізації й автоматизації перевантажувальних, транспортних і складських робіт в основному технологічному процесі виробництва, управління цими вантажопотоками, їх інженерно-технічне, інформаційне, юридичне, науково-методичне, фінансове забезпечення.

Виробничі запаси - запаси матеріальних ресурсів і незавершеного виробництва, які надійшли до споживачів і не були піддаш переробці, які знаходяться на підприємствах всіх галузей сфери матеріального виробництва, призначені для виробничого споживання і які дозволяють забезпечити безперебійність виробничого процесу.

Витрати втрачених можливостей (навіяні витрати) -ха­рактеризуютьвтрачену вигоду, яка пов'язана з тим, що обмежений обсяг ресурсів може бути використаний тільки певним чином, що виключає застосування іншого можливого варіанту отримання при­бутку.

Вихідний матеріальний потік - потік, який виходить з логі­стичної системи і надходить у зовнішнє для неї середовище.

Відбір ідей – етап розробки нових товарів, спрямований на виявлення та відсіювання непридатних ідей на ранніх стадіях.

Відкриті торги – в них можуть взяти участь всі бажаючі і на них розміщують замовлення на порівняно не складну продукцію.

Відносний провал товару на ринку – якщо реалізований товар не приводить до досягнення намічених цілей та не найкращим чином відбивається на її репутації.

Військова логістика - сукупність засобів і способів, необхід­них для доставки людей, техніки і боєприпасів до місця бойових дій, а також планування й організація заходів щодо підготовки і здійснення пов'язаних з цим процесів.

Вірогідність інформації – кількість помилкових символів на певний обсяг інформаційного повідомлення.

Внутрішні логістичні операції - операції, які виконуються всередині логістичної системи.

Внутрішній інформаційний потік - потік, який циркулює всередині логістичної системи або її окремого елемента.

Внутрішній маркетинг – маркетинг організації сфери послуг, що використовується для навчання та ефективної мотивації співробітників, які безпосередньо контактують з клієнтами, а також навчання всього обслуговуючого персоналу працювати в команді та забезпечувати задоволення споживача.

Внутрішній матеріальний потік - потік, який протікає у внутрішньому щодо даної логістичної системи середовищі.

Внутрішня логістика - логістика, спрямована на координа­цію й удосконалення господарської діяльності, пов'язаної з управ­лінням потоковими процесами в межах підприємства або корпора­тивної групи підприємств.

Внутрішня служба збуту – торгові агенти, які виконують свої службові обов'язки на робочому місці, підтримують телефонні контакти та приймають замовників і потенційних клієнтів.

Впровадження новацій – творчий процес пристосування продукту, послуг до зовнішніх і внутрішніх вимог, запитів.

Вторинна інформація – зібрані для інших цілей та систематизовані дані, придатні до використання.

Вхідний матеріальний потік - зовнішній потік, який надхо­дить у логістичну систему із зовнішнього середовища.

Галузеві довідники – публікують інформацію по фірмах певної галузі або суміжних галузей.

Генерація ідей – систематично організований пошук ідей нових товарів.

Глобальна компанія компанія, яка, розгортаючи діяльність у кількох країнах, досягає за рахунок переваг у науково-дослідній, виробничій та маркетинговій серах, успіхів більших, ніж їх внутрішні конкуренти, що працюють лише на внутрішньому ринку.

Глосарій – словник спеціальних термінів, які використовуються в певній (найчастіше вузькій) галузі з коментарями, поясненнями та прикладами.

Гнучка логістична система - система, у якій доведення ма­теріального потоку до споживача здійснюється як за прямими зв'яз­ками, так і за участю посередників.

Горизонтальна диверсифікація – поповнення асортименту фірми відбудеться за рахунок нових товарів, розрахованих на існуючих клієнтів.

Горизонтальна інтеграція – фірма прагне поставити під більш жорсткий контроль конкурентів.

Горизонтальне об’єднання група підприємств, що здійснюють однакові стадії виробництва і є власністю однієї фірми.

Горизонтальне фіксування цін – базується на угодах між виробниками, оптовою та роздрібною торгівлею щодо встановлення цін на даному рівні каналів розподілу.

Горизонтальний інформаційний потік - потік, який нале­жить до одного рівня ієрархії логістичної системи.

Горизонтальні канали розподілу - традиційні канали розпо­ділу, які складаються з незалежного виробника і одного або декіль­кох незалежних посередників.

Горизонтальні маркетингові схеми – схема побудови каналу розподілу, при якій кілька компаній одного рівня об’єднують свої зусилля, щоб освоювати нові маркетингові можливості.

Господарський механізм спосіб організації суспільного виробництва з властивими йому формами й методами, економічними стимулами й правовими нормами.

Гудвілл комплекс заходів, спрямованих на збільшення прибут­ку підприємства без відповідного збільшення активних операцій, включаючи використання кращих управ­лінських рішень, домінуючу позицію на ринку продукції (робіт, послуг), нові технології тощо. Вартість гудвіллу визначається різницею між ціною придбання і звичайною ціною відповідних активів.

Двосторонні логістичні операції - операції, пов'язані з пере­ходом права власності на продукцію і страхові ризики від однієї юридичної особи до іншої.

Двосторонній маркетинг – маркетинг організації сфери послуг, який передбачає, що сприйняття споживачем якості послуги, значною мірою залежить від якості взаємодії покупця з продавцем.

Декорт зниження ціни товару за довгострокову його сплату. Застосовується також у випадку, якщо товар виявляється нижчої якості (або іншого зразка), ніж було передбачено в угоді про поставку.

Демаркетинг – коли попит на товар значно перевищує пропозицію, при умові, що виробничі потужності виробника завантажені на 100 відсотків.

Демографічні чинники – пов'язані з характеристикою населення відповідного ринку або його сегменту і включають такі основні показники, як чисельність населення і його вікова і статева піраміда, густота населення, рівень і темпи народжуваності і смертності, процес старіння населення, міграція населення, питома вага міського і сільського населення, зміни в уявленні про сім'ю і її характер і т.д.

Демонополізація усунення державної або іншої монополії, що диктує свої умови ринку.

Демпінг товарний експорт товарів за зниженими цінами, тобто нижче за ціни внутрішнього ринку. Один із засобів боротьби за ринки збуту.

Децентралізована розподільча система - система, яка скла­дається з декількох і більше розподільчих центрів, що знаходяться на території товарних ринків, поблизу споживачів.

Диверсифікація одночасний розвиток багатьох безпосередньо не пов’язаних між собою виробництв. Д. виробництва фірми означає розвиток у складі фірми або включення в неї декількох безпосередньо не пов’язаних між собою виробництв.

Диспозитивна інформаційна система - система, яка ство­рюється на рівні управління складом або цехом і є засобом для за­безпечення налагодженої роботи логістичної системи.

Дисфункціональний конфлікт конфлікт, який призводить до зменшення ступеня задоволення працею, послаблення співпраці між групами, зниження ефективності діяльності органі­зації.

Диференціація спеціалізація за функціями в межах організації, яка створює разом із її протилежністю — інтеграцією — єдину структуру.

Диференційоване ціноутворення – вид ціноутворення, коли продаж товару відбувається за двома або й більше різними цінами без урахування витрат.

Диференційований маркетинг – одна з стратегій охоплення ринку, при якій компанія приймає рі­шення орієнтуватися на кілька сегментів ринку та розробляє для кожного з них окремі пропозиції.

Діагностика організаційна - визначення дефектів у системі управління і недо­ліків режиму функціонування.

Дієвість – ступінь досягнення поставлених перед фірмою завдань.

Ділова гра групова імітація розробки управлінських рішень за заданими правилами в штучно створеній проблем­ній ситуації.

Ділянковий матеріальний потік - сукупний потік, який роз­глядається на окремій ділянці логістичної системи, основою його обчислення є операційні логістичні потоки.

Договірна ВМС – вертикальна маркетингова система, в якій незалежні компанії, які ведуть свою діяльність на різних рівнях виробництва та розподілу, укладають офіційні угоди для об'єднання своїх зусиль, щоб забезпечити таке збільшення обсягів продажу чи заощадження коштів, яких кожне підприємство окремо не змогло б досягти.

Дослідження – збирання, оброблення та аналіз фактів, а також розроблення рекомендацій для дальшої роботи (поведінки).

Економіко-мате­матична модель модель економічного явища чи процесу, записаного мовою математики у вигляді формул.

Економіко-мате­матичні методи умовна назва комплексу наукових дисциплін на перетині економіки з математикою та кібернетикою (вперше введена акад. В.С. Немчіновим на початку 60-х років).

Економічна ефектив­ність виробництва максимізація росту відношення чистої продукції до затрат на виробництво.

Економічна інформація інформація, що виникає при підготовці та в процесі виробничо-господарської діяльності.

Економічна стратегія включає товарну стратегію фірми, стратегію ціноутворення, стратегію взаємо­дії фірми з ринками виробничих ресурсів, стратегію фірми на ринку цінних паперів, стратегію зовніш­ньоекономічної діяльності, стратегію зниження ви­робничих затрат, стратегію інвестиційної діяльності фірми, стратегію стимулювання персоналу, стратегію запобігання банкрутству фірми.

Економічна стратегія фірми перелік правил і прийомів, за допомогою яких до­сягаються основні цілі розвитку фірми. Економічна стратегія розробляє правила і прийоми, що забез­печують економічно ефективне досягнення страте­гічної цілі, створення й підтримку високого рівня конкурентної переваги фірми.

Економічне середовище – сукупність чинників, що впливають на купівельну спроможність спо­живачів та структуру споживання.

Економічний союз – група країн, об'єднана за принципом єдності мети щодо регулювання міжна­родної торгівлі.

Економічні чинники – характеризуються темпами економічного зростання і об'ємами виробництва та торгівлі відповідних регіонів, рівнем і розподілом поточних доходів, витрат і заощаджень населення, кредитними можливостями і ін.

Ексклюзивний дилер - дилер, який є єдиним представником виробника в даному регіоні і наділений виключними правами з реа­лізації його продукції.

Ексклюзивний розподіл - передбачає навмисне обмежену кількість посередників, які торгують даною продукцією в межах те­риторій збуту.

Експеримент – в соціології — метод збирання первинної інформації шляхом спостереження за піддослідними, яких об'єднано в групи на основі певної спільної ознаки, в процесі моделюван­ня ситуації в умовах, що точно враховуються, з подальшим порівнянням реакцій різних груп.

Експорт – вихід на зарубіжний ринок шляхом відправки продукції або її продажу через міжнаро­дних посередників (непрямий експорт) чи через власні підрозділи, філії чи торгових представ­ників або агентів (прямий експорт).

Елементарний матеріальний потік - сукупність ресурсів одного найменування, які розташовані від конкретного джерела виробництва до моменту споживання.

Ембарго – заборона на імпорт певного товару.

Емоційні мотиви – заклики рекламного звернення, що обіцяють відкриття чогось хвилюючого, прекрасного, радісного, гармонічного, якщо покупець стане власником або користувачем певного товару.

Ергономіка наукова дисципліна, яка вивчає взаємозв’язок людини і машини в конкретних умовах виробничої діяльності з метою раціоналізації виробництва і підвищення продуктивності праці. Основний об’єкт її досліджень — система «людина — машина».

Ефективність логістичної системи - це показник (або сис­тема показників), який характеризує рівень якості функціонування логістичної системи за заданого рівня загальних логістичних ви трат.

Ешелонована логістична система - система, у якій матеріа­льний потік доставляється споживачу за участю як мінімум одного посередника.

Життєвий цикл організації сукупність стадій, які проходить організація за пе­ріод її функціонування: народження, дитинство, юність, зрілість, старіння, відродження. Народження організації зв’язано з необхідністю за­доволення інтересів споживача, з пошуком і заняттям вільного ринкового місця. Дитинство – стадія високого ризику, оскільки саме в цей момент йде непорівнянний зі зміною уп­равлінського потенціалу ріст організації. Юність – це період переходу від комплексного менеджменту до диференційного менеджменту. Зрілість – розвиток організації на цій стадії ведеться в інтересах збалансованого росту на базі стійкої структури і чіткого управління. Старіння характеризується тріумфом бюрократії на всіх етапах управління, загибеллю нових ідей у великих структурах управління. Відродження – в організацію приходить нова команда менеджерів, специфічні погляди яких дозволяють здійснювати програми внутрішньої перебудови, змінювати структури управління.

Життєвий цикл товару – проміжок часу від задуму товару до зняття його з виробництва та продажу. Складається з п'яти стадій: розроблення товару (цей етап для маркетолога найменш значущий і тому найчастіше його обминають за визначення маркетингової стратегії поведінки на ринку), стадія проникнення на ринок, стадія зростання, стадія зрілості, стадія занепаду.

Жорсткий логістичний сервіс - послуги, пов'язані із забез­печенням працездатності, безвідмовності та узгоджених параметрів експлуатації товару.

Загальне управління якістю (ТОМ) – програми, які спрямовані на безперервне підвищенняякості товарів, послуг та маркетингової діяльності.

Загальнофірмові довідники – звичайно публікують докладніші дані по фірмах, але охоплюють менше їх число, ніж адресні і товаро-фірмові довідники.

Задоволення споживача ступінь збігу властивостей товару, які суб'єктивно сприймаютьсяклієнтом, з очікуваннями, що пов'язані з цим товаром.

Закон Ангеля закономірність зміни структури витрат сімей та окремих споживачів (на продукти харчування, житло, транспортні послуги тощо) в залежності від зростання їх доходів, виявлені більше ста років тому прусським статистиком Ернстом Енгелем.

Закони про нечесну торгівлю – спрямовані проти встановлення цін, що нижчі за собівартість.

Закриті торги – бере участь обмежена кількість фірм, з технічним рівнем, надійністю, репутацією яких організатори добре обізнані.

Закупівельна логістика - управління матеріальними потока­ми в процесі забезпечення підприємства матеріальними ресурсами.

Закупівельний комітет – усі співробітники та підрозділи компанії, що приймають рішення про закупівлю товарів виробничого призначення.

Закупівля - підсистема підприємства, яка забезпечує надхо­дження матеріального потоку в логістичну систему.

Заліки – заохочувальні грошові суми, що виплачуються виробником роздрібному торговцевіяквинагорода за сприяння у просуванні товару.

Залікові талони – пропозиція часткового відшкодування вартості товару виробником за умови підтвердження факту купівлі.

Запаси вантажопереробки - специфічний складський запас, який формується без логістичної операції зберігання (наприклад, перевалка в одному транспортному вузлі з одного виду транспорту на інший, консолідація, сортування і т.д.).

Запаси постачання - матеріальні ресурси, які знаходяться в логістичних ланцюгах від постачальників до складів матеріальних ресурсів товаровиробника, призначені для забезпечення виробниц­тва готової продукції.

Запаси просування - запаси готової продукції, які формують­ся і підтримуються в дистрибутивних каналах для швидкої реакції на проведену фірмою маркетингову політику просування товару на ринок, зазвичай супроводжувану широкомасштабною рекламою в засобах масової інформації, покликані задовольняти можливе різке збільшення попиту на готову продукцію фірми.

Запити – потреби людини, які підкріплені її купівельною спроможністю.

Засвоєння досвіду – зміни в поведінці індивіду в результаті накопичення життєвого досвіду.

Засоби масової інформації – газети, журнали, радіо, телебачення та інші засоби, що передають інформацію.

Застарілі (неліквідні) запаси - запаси, які утворюються вна­слідок розбіжності логістичних циклів у виробництві і дистрибуції з життєвим циклом товарів, а також через погіршення якості товарів під час зберігання.

Збирання маркетингової інформації постійне відстежування потоку інформації про зміни в маркетинговому середовищі з метою надання менеджерам допомоги у створенні та вдосконаленні маркетингових планів.

Збут - підсистема підприємства, яка забезпечує вибуття мате­ріального потоку з логістичної системи.

Збутові відділи та контори виробників різновид гуртової торгівлі, яку продавці або покупці ведуть самостійно, а не через незалежних гуртових торговців.

Звичайна повторна закупівля – ситуація закупівлі, при якій підприємство-покупецьробить повторне замовлення, не вносячи до нього ніяких змін.

Зворотний зв'язок – зв'язок між діловими партнерами за допомогою інформації, яка надходить до комунікатора від реципієнта і дає змогу контролювати результати комунікативної дії, створюючи одну з передумов для оптимального планування реального бізнесу.

Змінена повторна закупівля – ситуація закупівлі, при якій підприємство-покупець бажає змінити специфікацію товару, вартість, умови постачання або постачальника товару.

Змінна ціна – встановлюється угодою в залежності від деяких умов на визначену дату.

Знижка – короткотермінове безпосереднє зниження ціни товару пропорційно обсягу його продажу в цей період.

Зовнішній інформаційний потік - потік, який циркулює між логістичною системою і зовнішнім середовищем;

Зовнішній матеріальний потік - потік, який протікає в зов­нішньому щодо даної логістичної системи середовищі.

Зовнішні логістичні операції - операції, орієнтовані на інтег­рацію логістичної системи із зовнішнім середовищем (операції у сфері постачання і збуту).

Зовнішня логістика - логістика, яка займається питаннями з регулювання потокових процесів, що виходять за межі діяльності, але знаходяться у сфері впливу суб'єкта господарювання.

Зовнішня служба збуту – зовнішні ("польові") торгові агенти, які здійснюють поїздки до замовників.

Зустрічна (компенсаційна) торгівля – міжнародна торгівля, пов'язана з прямим чи непрямим об­міном товарами, що виключає грошові розрахунки.

Імідж — враження від певного товару, підприємства (фірми), особи, яке створюється рекламою.

Імітація процес розробки моделі реальної ситуації та виконання експериментів з метою зрозуміти, як буде реально застосовуватися ситуація.

Інвайронменталізм – організований рух громадян і державних органів, спрямований на захист та поліпшення стану довкілля.

Інверсія – перевертання, тобто перестановка слів в рекламному зверненні для посилення смислової значущості слова, яке виноситься наперед.

Індивідуальний маркетинг – пристосування товарного асортименту та маркетингових програм до потреб та вимог окремих споживачів.

Індустрія – група компаній, що пропонують однакові чи взаємозамінні товари. Сукупність всіх продавців товарів чи послуг.

Інновація результат творчої та інвестиційної діяльності, спрямований на розробку, заготовлення та розповсюдження нових видів товарів, послуг, технологій, організаційних форм на рівні фірми.

Інтегральний матеріальний потік - множина елементарних потоків, які формуються на підприємстві.

Інтеграція стан співробітництва, необхідний для координації роботи відділів однієї організації.

Інтегроване управління логістикою – концепція організації товароруху, яка базується на інтеграції системи організації товароруху з системами постачальників та споживачів. Мета цієї концеп­ції — досягнення максимальної продуктивності всієї системи маркетингової логістики.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 448 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.021 с)...