Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Термінологічний словник 3 страница



Менталітет – погляди й оцінки різних груп людей, зумовлені стилем життя, вихованням, освітою та культурою.

Ментальність – популярний психологічний термін, що визначає різницю у сприйнятті суспільних явищ людьми з різних політичних систем або з різними поглядами на життя, зумовленими різними рівнями виховання, освіти та культури. Ментальність необхідно враховувати, розробляючи рекламні звернення й аргументи для цільової аудиторії.

Мерчандайзинг – стимулювання діяльності у сфері торгівлі. Головна мета – зацікавити торговців у сприянні продажу товарів виробника і вплинути на покупця, щоб він спонтанно придбав товар, що рекламується.

Мета реклами – конкретне завдання, яке потрібно вирішити за допомогою інформаційного впливу на цільову аудиторію протягом певного проміжку часу. Метод конкурентного паритету. Виділення на бюджет просування суми, яка відповідає видаткам конкурентів.

Метод ABC - спосіб нормування і контролю за станом запа­сів, який полягає в розбитті номенклатури N, реалізованих товарно-матеріальних цінностей на три нерівнопотужних підмножини А, В і С на основі деякого формального алгоритму.

Метод конкурентного паритету – спрямування на маркетингові комунікації такої суми коштів, які відповідають середньогалузевим витратам або витратам конкурентів.

Метод розрахунку витрат «виходячи з цілей і завдань» – розрахунок бюджету маркетингових комунікацій, виходячи, по-перше, з формулювання конкретних цілей комунікацій даного підприємства з покупцями його товарів; по-друге, з визначення завдань, які необхідно виконати для досягнення цих цілей, і, по-третє, з оцінки витрат на виконання цих. завдань. Сума цих витрат і становитиме бюджет підприємства на комунікації.

Метод розрахунку від наявності коштів – спрямування підприємством такої суми витрат на маркетингові комунікації, яку це підприємство може собі дозволити.

Метод розрахунку на основі цілей та завдань – розрахунок бюджету просування,який ґрунтується на формулюванні конкретних цілей та визначенні завдань, які потрібно буде виконати для до­сягнення зазначених цілей, на оцінці витрат на виконання зазначених завдань. Сума цих витрат й складе бюджет просування.

Метод розрахунку у відсотках до суми продажу товарів – розрахунок бюджету на маркетингову політику комунікацій у розмірі певного відсотка від поточної або про­гнозної виручки або відсотка від ціни товару.

Міжринкова сегментація – формування сегментів споживачів зі схожими потребами та купівель­ною поведінкою, що проживають в одній або кількох країнах.

Мікрологістика - логістика, яка досліджує комплекс питань з управління матеріальними, інформаційними та іншими потоками, ґрунтуючись на інтересах окремого підприємства або корпоратив­ної групи підприємств, об'єднаних загальними цілями щодо оптимізації господарських зв'язків.

Мікрологістична система - логістична система, яка охоплює внутрішньовиробничу логістичну сферу одного підприємства або групи підприємств, об'єднаних на корпоративних засадах.

Мікромаркетинг – форма цільового маркетингу, при якій компанії орієнтують свої маркетингові програми на потреби чітко визначених та достатньо вузьких географічних, демографічних, психографічних та поведінкових сегментів.

Мікросередовише – чинники, безпосередньо пов'язані з компанією, які в сукупності утворюють систему доставки споживчої цінності компанії або впливають на здатність компанії обслуговува­ти своїх споживачів. До цих сил відносяться: сама компанія, посередники, постачальники, кон­куренти, цільові та контактні аудиторії.

Мінливість послуг – однією з основних характеристик послуг є те,що їхня якість може дуже си­льно змінюватись, в залежності від того, хто, коли, де й як їх надає.

Місткість ринку – об’єм реалізованих товарів на ринку протягом 1 року.

Монопольна ціна – встановлюється монополіями вище чи нижче за ціну виробництва.

Мотивація – спонукання до здійснення покупки певного товару. Поділяється на мотивацію споживача, продавця, раціональну, торгового персоналу, емоційну, для здійснення купівлі тощо.

Мотиви – стимули для сприйняття рекламного звернення чи до придбання товарів, які рекламуються. Поділяються на мотиви комерційні, спонукальні, прибуткові, первинні, психологічні, соціальні, фізіологічні.

М'який логістичний сервіс - послуги, пов'язані з більш ефек­тивною експлуатацією товару в конкретних умовах роботи спожи­вача, а також розширенням сфери його використання.

Нагадувальна реклама – реклама, яка застосовується для того, щоб не дати споживачам забути про даний товар.

Нагороди постійним клієнтам – гроші або інші винагороди, які пропонуються постійним користувачам або споживачам товарів підприємства.

Напруженість матеріального потоку ~ інтенсивність пере­міщення матеріальних ресурсів, напівфабрикатів і готової продук­ції.

Науково-технічні чинники – формуються умовами розвитку науково-технічного прогресу, а саме: об'ємами державних і приватних капіталовкладень в розвиток науки і техніки, кількістю учених, винахідників і об'ємом запатентованих ними відкриттів і винаходів, популярністю і оснащеністю науково-технічних інститутів і лабораторій і т.д.

Невідчутність послуг – однією з основних характеристик послуг є те, що їх неможливо побачити, спробувати на смак, торкнутися, почути або понюхати до того, як вони будуть придбані.

Недиференційований маркетинг одна зі стратегій охоплення ринку, дотримуючись якої, компа­нія приймає рішення ігнорувати розбіжності ринкових сегментів і виходить на весь ринок з од­нією пропозицією.

Недовговічність послуг – однією з основних характеристик послуг є те, що їх не можна зберігати для наступного продажу або використання.

Недосконалий товар – товар, що не приносить ані короткочасного задоволення, ані довготривалої користі

Неподільність послуг – однією з основних характеристик послуг є те, що вони одночасно надаю­ться й споживаються, їх не можна відокремити від тих, хто їх надає, незалежно від того, людина це чи машина.

Нетарифні торгові бар'єри – заходи щодо обмеження у сфері міжнародної торгівлі, наприклад особливі вимоги до контрактів, що укладаються із зарубіжними компаніями або запровадження таких стандартів для продукції іноземних компаній, які створюють перешкоди для її виходу на місцевий ринок.

Нецінова конкуренція – конкуренція, заснована на пропозиції товару вищої якості, з більшою надійністю та строками служби, з вищою продуктивністю.

Нішери фірми, які орієнтують свою діяльність на обслуговування одного або кількох сегментів ринку. Поле їхніх дій — сегменти, які залишилися поза увагою лідера. Саме цю стратегію може використати фірма-челенджер для атаки на лідера. Саме ця стратегія є найефективнішою для невеликих фірм.

Нова закупівля – ситуація закупівлі, під час якої підприємство-покупець придбає даний товар або послугу вперше.

Номінальна ціна – публікується в прейскурантах, довідниках.

Норма керованості чисельність підлеглих, якими здатний ефективно керувати один керівник.

Нормативний рівень запасів - розрахункова величина запа­сів, яка досягається під час чергової закупівлі.

Носії реклами – конкретні газети, журнали, радіостанції або телестудії, які передають рекламну інформацію. Можуть бути спеціалізованими (тільки рекламними) або загальними (надають певне місце для реклами).

об'єднаних спільною метою, розкрити його інтегративні властивості, н також внутрішні та зовнішні зв'язки.

Обмін – отримання бажаного об'єкту у відповідь на передачу іншогооб'єкту.

Односторонні логістичні операції - операції, не пов'язані з переходом права власності на продукцію і страхові ризики, вико­нуються всередині логістичної системи.

Олігополістичний ринок – кількість продавців не велика, кожен з них чутливо реагує на стратегію та дії конкурентів.

Операційний матеріальний потік - потік матеріальних ре­сурсів щодо конкретних логістичних операцій.

Описове дослідження різновид маркетингового дослідження, що проводиться з метою точнішого опису маркетингової проблеми, ситуації або ринку; наприклад, з метою описання потенціалу ринку для даного товару, визначення демографічних характеристик покупців та їх смаків.

Опитування – метод збирання первинної інформації про рівень обізнаності, погляди, уподобання та особливості купівельної поведінки зі слів особи, яку опитують.

Оптимальний (економічний) розмір замовлення - показник,що виражає потужність матеріального потоку, направленого поста­чальником за замовленням споживача, який забезпечує для остан­нього мінімальне значення суми двох логістичних складових: транспортно-заготівельних витрат і витрат на формування і збері­гання запасів.

Оптова торгівля – займається закупівлею, а також продажем великих партій товарів і послуг тим, хто придбав їх з метою подальшого перепродажу або професійного використання.

Оптовик – агент – торговець, який виступає представником покупця або продавця і згідно з умовами договору виконує лише деякі функції, не перебираючи на себе права власності на товар.

Оптовик – організатор – з моменту прийняття замовлення до моменту завершення поставки повністю перебирає на себе право власності на товар та весь пов'язаний з цим ризик.

Оптовик – посилторговець – спеціалізується на розсиланні товарів клієнтам поштою, доставкою транспортом.

Оптовики – комісіонери – за дорученням іншої сторони за визначену комісійну винагороду здійснюють для клієнта за його ж рахунок угоду, але від свого імені.

Оптовики – консигнанти – торгують на умовах консигнації, тобто і, зберігають за собою право власності на товар, а рахунки роздрібним торговцям виставляють тільки за те, що вже розкуплено споживачами.

Оптовик-комівояжер – є збутовим посередником, переміщуючись по ринку, за дорученням клієнта він шукає покупців на його товар.

Особистий (персональний) продаж – це усне пред'явлення товару в процесі бесіди з одним або кількома покупцями (фактичними чи потенційними) з метою укладення угоди (контракту) про придбання товару.

Охоплення – відсоток людей, що належать до певної цільової аудиторії, яких необхідно ознайомити з рекламною кампанією за певний проміжок часу.

Паблік рилейшнз – публічна неоплачувана діяльність підприємства з формування сприятливого ставлення до пев­ного товару цього підприємства або до самого підприємства.

Пабліситі – популяризація, розповідь про раніше невідоме (товар, послугу, підприємство, особу), тобто дія, спрямована на привертання уваги громадськості.

Паралельна розробка товару – метод розробки, який передбачає тісну співпрацю між різними відділами компанії та поєднання кількох етапів розробки, що дозволяє заощаджувати час та під­вищувати ефективність роботи.

Первинна інформація – дані, що збираються вперше для даної конкретної цілі.

Переконання – стійкі позитивні або негативні оцінки, почуття та схильності стосовно предметів або ідей.

Підготовка до контакту – один з етапів процесу продажу товарів, коли торговий агент намагається зібрати максимум інформації про свого майбутнього клієнта до першого контакту.

Підготовчі (буферні) запаси - частина виробничого (товар­ного) запасу, призначена для підготовки матеріальних ресурсів і готової продукції до виробничого або особистого споживання, їх наявність викликана необхідністю виконання певних логістичних операцій з приймання, оформлення, завантаження-розвантаження, додаткової підготовки до споживання.

Підрядне виробництво – спільна підприємницька діяльність, за якої компанія укладає контракт із зарубіжним виробником на випуск її продукції.

Підсумковий валовий оцінний коефіцієнт — показник для аналізу ефективності показу реклами, який дорівнює валовому оцінному кое­фіцієнту, помноженому на кількість передач (каналів), де ця реклама демонструється.

Підтримуючий маркетинг – пов’язаний з наявністю задоволеного попиту.

Планова інформаційна система - система, яка створюється на адміністративному рівні управління і служить для прийняття до­вгострокових рішень стратегічного характеру.

Планова калькуляція собівартості – метод ціноутворення, коли спочатку визначається ідеальна продажна ціна, а потім обчислюються витрати виробництва товару, який споживач зможе купи­ти товар за такою ціною.

Планування та управління виробництвом - підсистема під­приємства, яка приймає матеріальний потік від підсистеми закупі­вель й управляє ним у процесі виконання різних технологічних операцій, що перетворюють предмет праці в продукт праці.

Повнота інформації – співвідношення необхідних та одержаних повідомлень до моменту використання їх.

Поглиблення ринку – стратегія зростання компанії, яка орієнтована на збільшення обсягу прода­жу вже існуючих товарів на наявних сегментах ринку без якоїсь зміни товару.

Позиціювання товару на ринку комплекс заходів, завдяки яким у свідомості цільових споживачів да­ний товар посідає власне, відмінне від інших і вигідне для компанії місце відносно конкуруючих то­варів; розробка конкурентноспроможної позиції товару і деталізованого маркетингового комплексу.

Політичне середовище – сукупність законів, державних інституцій та груп впливу, які впливають на діяльність компаній та окремих осіб у даному суспільстві.

Політичні чинники – мають сильну дію на розвиток бізнесу і маркетингової діяльності фірми. Політична стабільність або нестабільність, зміст урядових програм і програм провідних партій і політичних угрупувань, основне спрямування і характеристика державного регулювання економічного життя і т.д.

Послідовна розробка товару – метод розробки товару, при якому в кожний момент часу виконує­ться лише одна стадія розробки в певному відділі компанії, після завершення якої проект пере­дається для виконання наступної стадії до іншого відділу.

Послідовники це фірми, які успішно діють на ринку і мають на меті зберегти свою позицію, а не зайняти місце лідера.

Послуга – дія чи вигода, які одна сторона може запропонувати іншій; вона не має матеріального втілення, її придбання не призводить до отримання чого-небудь у власність.

Потік - це сукупність об'єктів, що сприймаються як одне ці­ле. Вона існує як процес на деякому часовому інтервалі і вимірю­ється в абсолютних одиницях за певний період часу.

Поточні (регулярні) запаси - основна частина виробничих і товарних запасів, які призначені для забезпечення неперервності процесу виробництва і збуту між двома черговими постачаннями

Потреба – відчуття людиною нестачі чогось необхідного, що набуло специфічної форми відпові­дно до культурного рівня та індивідуальності людини.

Потужність матеріального потоку - обсяги продукції, які переміщуються за одиницю часу.

Похідний попит – попит на товари виробничого призначення, який є похідним (залежить) від попиту на споживчі товари.

Поширення зв'язків – пропонування споживачам невеликої кількості товару на пробу.

Пошук покупця – один з етапів процесу продажу товарів, коли торговий агент визначає можливих потенційних клієнтів.

Пошукове дослідження – різновид маркетингового дослідження, що проводиться з метою збору попередньої інформації для повнішого уявлення про проблему та формулювання гіпотез про її вирішення.

Правові чинники надзвичайно важливі для визначення оптимальності і перспективності організації ведення бізнесу і маркетингової діяльності. Фахівець в галузі маркетингу при ухваленні рішень повинен враховувати правові норми, регулюючі підприємництво в межах конкретного ринку, забезпечуючи захист прав споживача і громадськості, контроль за доброякісністю і безпекою товарів, охорону навколишнього середовища і т.д.

Предметна конкуренція – конкурують аналогічні товари.

Презентація – один з етапів процесу продажу товарів, за якого торговий агент розповідає про позитивні якості товарів, котрі він пропонує купити, та демонструє їх у дії. Презентація включає не тільки демонстрацію товару, а й театральну або концертну виставу, частування, виступи «зірок», аукціони, розпродаж, атракціони тощо.

Премії – товари, котрі пропонуються або безкоштовно, або за дуже низькою ціною як заохочення для придбання значно дорожчого товару.

Прес-реліз – попередньо підготовлена та на­друкована (найчастіше на одній сторінці) стисла інформація про товар і підприємство для дальшої безкоштовної публікації в пресі. її розсилають видавцям газет і журналів, вручають окремо або в комплекті з рекламними матеріалами та дрібними сувенірами на прес-конференціях, виставках, презентаціях, експозиціях, а також журналістам, які відвідують підприємство.

Престижна реклама – реклама не товару (хоч може бути і товару, коли він є суспільним явищем), а певних дій підприємства, організації чи установи, спрямованих на забезпечення тривалих позитивних наслідків. Престижною називають також рекламу, за допомогою якої рекламодавець намагається сформувати позитивне ставлення споживача до свого підприємства, не розраховуючи на швидкий ефект, але з перспективою на майбутнє.

Привабливий товар – товар, що забезпечує швидке і повне задоволення, проте у віддаленій перс­пективі може спричинити шкоду споживачеві.

Приватна марка (або посередницька, дилерська, або магазинна марка) марка, створена тим, хто перепродає товар або послуги, та належить йому.

Природно-географічне середовище – природні ресурси, які забезпечують промисловість сирови­ною і на які впливає діяльність людини.

Природно-географічні і екологічні чинники – представлені головним чином кліматичними і ресурсними умовами конкретного регіону. В цій частині зовнішнього макросередовища маркетингу має велике значення завдання забезпечення екологічного захисту при організації і веденні бізнесу, раціонального використання і відтворювання природних ресурсів.

Причинне дослідження – різновид маркетингового дослідження, під час якого перевіряються гіпо­тези про причинно-наслідкові зв'язки.

Прогнозування товарного ринку оцінка перспектив розвитку кон’юнктури ринку, змін ринкових умов на майбутній період для обліку прогнозних даних у маркетингових програмах, у стратегії та тактиці маркетингу підприємства.

Прогресивна інтеграція – фірма прагне поставити контроль за системою розподілу.

Продуктовий матеріальний потік - потік, об'єктом вивчен­ня (аналізу, планування) якого є переміщення конкретних продук­тів і засобів праці.

Пролонгація продовження терміну дії договору, угоди, векселя, повноважень тощо.

Промисловий агент – займається збутом у визначеній місцевості товарів кількох не конкуруючих між собою виробників.

Промоушн – просування, сприяння продажу товарів.

Проникнення на ринок – стратегія ціноутворення, що полягає у встановленні порівняно низької ціни на товар з метою привернення максимальної кількості покупців та завоювання значної частки ринку.

Протидіючий маркетинг – пов’язаний із зниженням попиту на товари, що приносять шкоду суспільству.

Професійна реклама – поширює відомості про товари виробничого призначення.

Профілювання процес виділення сукупних основних і типових рис господарства, професії, спеціальності.

Процес асоціативного мислення – осмислення нової ситуації і вироблення оцінних суджень на підставі подібних ситуацій або випадків, що мали місце в минулому.

Процес прийняття – процес мислення, через який проходить людина відмоменту, коли вперше почула про новинку, до моменту її повного сприйняття.

Процес продажу товарів – послідовність психологічних станів, які торговий агент проходить під час продажу товару: пошук і оцінка покупців, підготовка до контакту, контакт, презентація і демонстрація, усування суперечностей, укладання контракту і супроводження угоди.

Процес управління система управління в динаміці; це процес функціо­нування органів, процес діяльності робітників уп­равління відповідно до цілей на основі принципів та вибраних методів управління.

Пряме інвестування – вихід на іноземний ринок шляхом створення складальних чи виробничих потужностей за рубежем.

Прямий поштовий маркетинг – процес продажу товарів, який складається з розсилання поштою листів, рекламних матеріалів, зразків товарів, буклетів потенційним або фактичним покупцям за заздалегідь підготовленими списками.

Психоаналіз – виявляння і аналіз підсвідомих психічних переживань, які, згідно з теорією 3. Фрейда, є не тільки причиною більшості неврозів, а й основою всього психічного і суспільного життя людини.

Психологія управління галузь психологічної науки, яка вивчає психологічні закономірності управління, психологічні проблеми та особливості управлінської діяльності. Психологія управління спирається на такі дисципліни, як загальна та соціальна психологія, психологія особистості, психологія праці, інженерна і педагогічна психологія. Об’єктами вивчення психології управління є системи «людина — людина», «особистість — колектив», «людина — техніка», які розглядаються з позиції управління і психології керівництва.

Раціональні мотиви – повідомлення, що пов'язані з особистою вигодою споживачів і показують, як товар може задовольняти їхні потреби (економія, зручність в експлуатації або використанні тощо).

Реалізація маркетингу – процес перетворення маркетингових стратегій та планів у маркетингові заходи з метою досягнення стратегічних цілей маркетингу.

Ревізія перевірка господарсько-фінансової діяльності уста­нови, підприємства або посадової особи, яку здійснює уповноважений на це орган з метою виявлення та усунення недоліків у їх роботі, а також законності їх дій.

Регресивна інтеграція – фірма прагне поставити під більш жорсткий контроль своїх постачальників.

Реклама – будь-яка оплачувана форма неособистого пред'явлення та просування товарів від імені виробника, тобто засіб просування товарів з метою організації спрямованого впливу на потенційного або фактичного споживача за допомогою платних засобів масової інформації.

Реклама в роздрібній торгівлі – розповідає про асортимент товарів в певному магазині, його місце розташування та спеціальні цінові пропозиції.

Реклама на місці продажу – рекламування товарів від імені виробника або посередника в місцях продажу цих товарів (крамницях, супермаркетах тощо).

Рекламна асоціація – об'єднання рекламних агентств для досягнення спільних цілей у рекламному бізнесі (можуть бути міжнародними, регіональними, національними).

Рекламна аудиторія – загальна кількість людей, які можуть прочитати, побачити або почути рекламне звернення, що передається за допомогою засобів масової інформації.

Рекламна кампанія – план створення та показу рекламного звернення.

Рекламне дослідження ринку – систематизований процес збирання та аналізу ринкової інформації, який є основою для прийняття рішень з рекламного менеджменту.

Рекламне звернення – письмовий текст, аудіо та аудіовізуальна форма реклами.

Рекламний агент – особа, яка репрезентує рекламне агентство та проводить з його доручення рекламну діяльність.

Рекламний бюджет – заплановані щорі­чні витрати рекламодавця на рекламування.

Рекламний менеджмент – аналіз і планування рекламних заходів та їх запровадження в життя, а також контроль виконання запланованих заходів.

Рекламні дослідження – збирання, оброблення та аналіз фактів стосовно споживчих мотивацій, а також того, на якій стадії готовності до придбання певного товару перебуває покупець, прогнозування вартості та ефективності рекламних заходів.

Ремаркетинг – пов’язаний з ситуацією зниження попиту в поточному періоді у порівнянні з минулим.

Ринкова ціна – за нею здійснюється купівля-продаж на даному ринку.

Ринковий лідер це фірма, яка займає найбільшу ринкову частку на певному ринку збуту.

Ринок – сукупність існуючих та потенційних покупців товару чи послуги.

Ринок монополістичної конкуренції – діапазон цін широкий, як і широкий вибір товару за якістю, дизайном тощо.

Ринок покупця – пропозиція перевищує попит.

Ринок продавця – коли попит перевищує пропозицію.

Ринок чистої конкуренції – велика кількість покупців та продавців однакового товару, ціни стабільні, роль маркетингових заходів мінімальна.

Рівень розподілу логістичного потоку - будь-який посередник-учасник логістичної системи, який виконує розподільчі функ­ції, трансформуючи матеріальні потоки в процесі їх просування до кінцевого пункту призначення.

Розвиваючий маркетинг, спрямований на виробника – пов’язаний з попитом, який формується.

Розвиваючий маркетинг, спрямований на покупця – це коли з'являється новий попит.

Розвиток постачальника - виявлення позицій постачальни­ка, за якими необхідно досягнути поліпшень у даний момент або в перспективі для потреб даного підприємства, а також визначення комплексу заходів, необхідних для поліпшення взаємного співробі­тництва.

Розвиток товару – стратегія зростання, яка передбачає пропозицію на наявних сегментах ринку модифікованих або нових товарів.

Роздрібна торгівля – це сфера підприємницької діяльності людей, які продають товари і послуги кінцевим споживачам для особистого, сімейного або домашнього використання.

Роздрібна торгівля "від дверей до дверей " продаж товарів за принципом "до кожних дверей", "її кожний офіс" чи в процесі торгових презентацій вдома.

Розповсюдження зразків – пропозиція невеликої кількості товару на пробу.

Розподільча логістика - управління транспортуванням, скла­дуванням та іншими матеріальними і нематеріальними операціями, які здійснюються в процесі доставки готової продукції до спожива­ча згідно з інтересами і вимогам останнього, а також передачі, збе­рігання й обробки відповідної інформації.

Розподільча мережа - сукупність каналів розподілу.

Розподільчий центр - складський комплекс, який отримує товари від підприємств-виробників або від підприємств оптової то­ргівлі (наприклад, які знаходяться в інших регіонах країни або за кордоном) і розподіляє їх більш дрібними партіями замовникам (підприємствам дрібнооптової та роздрібної торгівлі) через свою або їх товаропровідну мережу.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 370 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.021 с)...