Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні теоретично-розрахункові положення теми. Кадри підприємства – це сукупність постійних працівників, які отримали необхідну професійну підготовку та мають практичний досвід і навики роботи



Кадри підприємства – це сукупність постійних працівників, які отримали необхідну професійну підготовку та мають практичний досвід і навики роботи. Всі кадри підприємства поділяються на:

- промислово-виробничий персонал (ПВП);

- непромисловий персонал (НПП).

До ПВП відносяться зайняті в основних і допоміжних підрозділах підприємства, на заводах, в лабораторіях, дослідних установах, апарат заводоуправління, працівники охорони. До НПП належать зайняті у невиробничій сфері підприємства. В залежності від виконаних функцій весь персонал підприємства поділяється на чотири категорії:

- робітники;

- спеціалісти;

- службовці;

- керівники.

Робітники в залежності від відношення до процесу створення продукції поділяються на основні (які безпосередньо беруть участь в процесі виготовлення продукції) і допоміжні (які виконують функції обслуговування основного виробництва).

До службовців відносять працівників, що здійснюють підготовку і оформлення документації, господарське обслуговування, облік, контроль.

Спеціалістами вважаються працівники, які займаються інженерно-технічними, економічними та іншими роботами.

Керівники – це працівники, що обіймають керівні посади підприємства та його структурних підрозділів.

Важливим напрямом класифікації персоналу є його розподіл за професіями, спеціальностями, кваліфікацією.

Професія характеризує вид трудової діяльності, спеціальність виділяється в межах певної професії і характеризує відносно вузький вид робіт.

Кваліфікація характеризує якість, складність праці і є сукупністю спеціальних знань і навиків, які визначають ступінь підготовленості працівника до виконання професійних функцій обумовленої складності.

За рівнем кваліфікації робітники поділяються на чотири групи (висококваліфіковані, кваліфіковані, малокваліфіковані, некваліфіковані), а конкретний рівень кваліфікації визначається за допомогою тарифно-кваліфікаційних довідників і характеризується розрядами. Рівень кваліфікації керівників, спеціалістів і службовців залежить від рівня освіти і досвіду роботи.

На сьогоднішній день співвідношення між категоріями персоналу на пересічному підприємстві України є приблизно такими: 18% - керівники, спеціалісти, службовці; 82% - робітники.

Слід розрізняти явочну, облікову та середньооблікову чисельність працівників підприємства.

Явочна чисельність включає всіх працівників, що з'явилися на роботу.

Облікова чисельність включає всіх постійних, тимчасових і сезонних працівників, котрих прийнято на роботу терміном на один і більше днів незалежно від того, перебувають вони на роботі, знаходяться у відпустках, відрядженнях, на лікарняному листку тощо.

Середньооблікова чисельність працівників за певний період визначається як сума середньомісячної чисельності, поділена на кількість місяців у розрахунковому періоді.

Різниця між обліковою та явочною чисельністю характеризує резерв (в основному робітників), що має використовуватись для заміни тих, хто не виходять на роботу з поважних причин.

Окрім оцінки персоналу з допомогою групування за названими вище ознаками, у зарубіжній та вітчизняній практиці управління трудовими ресурсами найчастіше використовуються подані нижче показники, які потребують порівняння з аналогічними в споріднених підприємствах або мають аналізуватися в динаміці.

Кількість звільнених з усіх причин

• Плинність персоналу = ¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾

Середньооблікова чисельність

Загальна сума років роботи на даному

• Стабільність або «відданість» підприємстві всього персоналу

персоналу (середній стаж роботи = ¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾

на даному підприємстві) Середньооблікова чисельність

• Рівень дисципліни (неявок на Неявки на роботу (людино-днів)

роботу) = ¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾

Усього відпрацьовано (людино-днів)

Передовсім для виявлення загальної чисельності промислово-виробничого персоналу на плановий період використовується метод коректування базової чисельності:

де Чпл чисельність промислово-виробничого персоналу, що необхідна для забезпечення планового обсягу виробництва, осіб;

Чб— базова (очікувана) чисельність, осіб;

ΔV—плановий темп зростання обсягу виробництва продукції, %

ΔЧ—сумарна зміна чисельності за пофакторним розрахунком можливого зростання продуктивності праці, осіб.

Точнішим є метод розрахунку планової чисельності на підставі повної трудомісткості виготовлення продукції:

де — повна трудомісткість виробничої програми планового року (включає технологічну трудомісткість, трудомісткість обслуговування та управління виробництвом), нормо-годин;

Т рп —розрахунковий ефективний фонд часу одного працівника, годин;

K вн —очікуваний коефіцієнт виконання норм.

Чисельність робітників, що зайняті на роботах, які нормуються () розраховується за формулою

де ti ¾ планова трудомісткість одиниці і -го виду-виробу, нормо-годин;

mi ¾ кількість виробів і -го виду, одиниць;

n ¾ кількість видів виготовлюваних одиниць.

Чисельність основних робітників, зайнятих на ненормованих роботах (), - контроль технологічного процесу, управління апаратами, машинами та іншим устаткуванням, розраховується за нормами обслуговування, а саме:

де mо кількість об'єктів, що обслуговуються (агрегатів і т. ін.);

Пзм — кількість змін роботи на добу;

Кяо — коефіцієнт переводу явочної чисельності в облікову, який розраховується за формулою

де f — плановий процент невиходів робітників на роботу;

Ноб —норма обслуговування одного агрегату (машини) — кількість об'єктів на одного робітника.

Чисельність робітників (в основному допоміжних), для яких неможливо встановити норми обслуговування та розрахувати трудомісткість робіт (), визначається за формулою

де Прм — кількість робочих місць.

Чисельність працівників управління спеціалістів, службовців розраховується за кожною функцією методом прямого нормування.

Підготовка кадрів в Україні здійснюється через систему державних і недержавних навчальних закладів. Формами підготовки кваліфікованих робітників є такі:

1. навчальні заклади з підготовки молодших спеціалістів;

2. індивідуальне й бригадне навчання безпосередньо на виробництві;

3. курси оволодіння другою і суміжними спеціальностями.

Підготовку службовців і спеціалістів здійснюють навчальні заклади різних рівнів (коледжі, інститути, університети, академії). Підготовка кадрів для підприємств нових (недержавних) форм господарювання здійснюється державними і недержавними навчальними закладами на основі укладених договорів між підприємствами і навчальним закладом. Підприємства відшкодовують витрати на ці цілі за рахунок власних коштів.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 771 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...