Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Нормальна мікрофлора людини



Нормальна мікрофлора людини - інтегральна частина організму, хазяїна, яка виконує різноманітні корисні функції.

Автохтонні облігатні мікроорганізми людини, що заселяють шкіру та слизові оболонки відкритих порожнин, відіграють певну захисну і фізіологічну роль. На шкірі вони утворюють мікробні співтовариства, які поряд з дезінтоксикаційною і фізіологічними функціями, виконують захисну функцію, попереджаючи адгезію і колонізацію шкіри патогенними мікробами. Автохтонні облігатні мікроорганізми при цьому виступають у якості антагоністів патогенних і умовно патогенних мікробів, попереджують їх укорінення та розмноження.

Нормальна мікрофлора відкритих порожнин поділяється на порожнинну і мукозну. Порожнинна мікрофлора проявляє інгібуючу і бактерицидну дію щодо патогенних та умовно патогенних мікроорганізмів. Значно сильніша і різноманітніша захисна функція мукозної мікрофлори кон'юнктиви, носоглотки, шлунково-кишкового тракту, сечостатевої системи. Завдяки функціонуванню мікробів, що формують біоплівку (мукозна мікрофлора), забезпечуються умови, що визначають стабільний стан всіх останніх представників екологічної ніші. При цьому кількісні співвідношення між різними популяціями нормофлори у здорової людини характеризуються відповідною стабільністю за рахунок антагонізму і синергізму серед окремих видів. Антагоністична активність нормофлори слизових є одним із захисних механізмів, що гальмують надмірне розмноження патогенних та умовно патогенних мікробів. Мукозна мікрофлора забезпечує потовщення слизової оболонки, акумулює токсичні речовини, що утворюються в порожнині або ж поступають із зовнішнього середовища, є конкурентом аллохтонних мікробів за ділянки адгезії на епітеліоцитах, стимулює формування і розвиток лімфоїдної тканини, захисних факторів. Вона сприяє дозріванню імунної системи і підтримує її в стані високої функціональної активності, стимулює продукцію клітинами лізоциму, інтерферону та інших біологічно активних речовин.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1030 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...