Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Матеріали до практичного заняття



Захист людини від патогенних та умовно патогенних агентів, антигенів, клітин та тканин, що несуть на собі ознаки генетичної чужорідності, здійснюються за допомогою різних за природою факторів і механізмів, які умовно поділяють на 2 основні групи.

І. Фактори і механізми вродженого неспецифічного протиінфекційного захисту -філогенетично найстаріші, давні, що передаються за спадковістю разом з анатомо-фізіологічними ознаками; їх ще називають факторами доімунного або вродженого імунітету або неспецифічної резистентності організму. Вони менш досконалі. Однак швидко реагують (доки ще не утворилися специфічні фактори), створюючи першу лінію оборони від інфекцій. Важливою ознакою цієї групи факторів є їхня антигенспецифічність – нейтралізація, руйнування та виведення з організму чужорідних речовин проходить без їх розпізнання та запам’ятовування. Реакції вродженого імунітету захищають лише на основі взаємодії з певними рецепторами, наприклад, мікробними патогенасоційованими молекулами (паттернами), що являють собою консервативний малюнок амінокислотних послідовностей, які характерні для більшості мікроорганізмів (пептидоглікани клітинної стінки, тейхоєві кислоти Г+ бактерій, ЛПС Г- бактерій та ін.) тощо. Якщо вони не справляються з задачею, то включаються специфічні імунні механізми захисту, а їх за це називають доімунними.

ІІ. Фактори і механізми специфічної імунної відповіді (захисту) ще називають адаптивними або антигенспецифічними. Утворення цих механізмів індукується патогенними та умовно патогенними мікробами, клітинами, тканинами, які несуть на собі ознаки генетичної чужерідності у випадку їх проникнення і розповсюдження в організмі людини. Важливою властивістю їх є здатність розпізнавати та запам’ятовувати просторову конфігурацію антигену з розвитком конкретної до нього імунної відповіді та захищати організм при повторному його попаданні шляхом формування імунологічної пам'яті та активного набутого імунітету. Ці фактори здійснюються імунокомпетентними клітинами, тому їх називають лімфоцитарними. Їх детальний розгляд буде представлено у наступних розділах.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 501 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...