Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форми імунітету



Імунітет ділиться на спадковий, природній або видовий і набутий.

Спадковий (видовий, вроджений) імунітет - несприйнятливість певного виду тварин або людини до мікроорганізмів, які викликають захворювання у других видів. Наприклад, несприйнятливість людини до чуми собак, а тварин, до збудників гонореї, кору, менінгіту тощо. Видова несприйнятливість залежить від генотипу та імуногенетичної спадковості.

Набутий імунітет - це така невразливість організму людини до інфекційних агентів, яка формується в процесі його індивідуального розвитку і характеризується строгою специфічністю до збудника, до якого набуває невразливість організм людини. До інших збудників чутливість при цьому зберігається.

Набутий імунітет поділяється на:

  1. Активний набутий – формується після перенесеного захворювання чи введення вакцин.
  2. Пасивний набутий – формується після введення імунних сироваток або імунних глобулінів.
  3. Природній – формується після перенесеного захворювання чи передається трансплацентарно
  4. Штучний – формується після введення імунних сироваток або імунних глобулінів та вакцинації.
  5. Постінфекційний – набутий в результаті перенесеного інфекційного захворювання.
  6. Поствакцинальний – набутий в результаті штучного введення антигенів-збудників (вакцинації).
  7. Плацентарний – переданий через плаценту від матері дитині або ж через грудне молоко.
  8. Антимікробний – направлений проти різних мікроорганізмів, що належать до відповідних видів або варіантів (сероварів) бактерій, рикетсій, вірусів тощо.
  9. Антитоксичний – захисна дія імунітету проявляється в нейтралізації бактерійних токсинів (екзотоксинів клостридій, корінебактерій, дифтерії та ін.).
  10. Інфекційний нестерильний – зберігається в організмі протягом того часу, доки в ньому знаходиться збудник відповідного захворювання. Наприклад, при туберкульозі, сифілісі.
  11. Постінфекційний стерильний – після перенесеного захворювання. Як правило, організм звільняється від збудника, зберігаючи імунітет проти нього.
  12. Постсироватковий (пасивний) – наступає після введення імунних сироваток або імуноглобулінів.
  13. Місцевий імунітет – імунологічний компартамент - імунітет покривних тканин - імунітет шкіри і слизових оболонок відкритих порожнин. Оскільки філогенетичною основою імунітету в любому випадку є макрофаги, в цьому випадку велике значення мають клітини Лангенгарса і Гренштейна - різновидність дендритних макрофагів шкіри, особливо, слизових оболонок.

Індуктором розвитку імунної відповіді з наступним формування імунітету в організмі людини є антиген. Набутий імунітет виникає в організмі тільки тоді, коли в нього проникає збудник або речовина, що здатна викликати імунітет. Це -антиген - він формує імунну відповідь і залишає набутий імунітет. Процес введення антигену в організм називається імунізацією.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 5976 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...