Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Іsbn 978-966-697-320-0




ЗМІСТ

  Вступ  
  Історія розвитку імунології як науки. Поняття про імунітет. Види імунітету. Антигени  
  Вроджені неспецифічні клітинні та гуморальні фактори резистентності.  
  Структура і функції імунної системи організму людини. Імунокомпетентні клітини. Імуноглобуліни. Типи імунної відповіді.  
  Оцінка імунного статусу людини. Імунологічний анамнез. Методи оцінки імунного статусу  
  Первинні та вторинні імунодефіцити та їх роль в стоматології. Інфекційні імунозалежні постопераційні ускладнення. Імунологічні аспекти гострих рецидивуючих та хронічних запальних процесів порожнини рота.  
  Алергічні захворювання. Імунологічні проблеми протезування в стоматології. Розвиток алергічних реакцій при застосуванні сучасних стоматологічних матеріалів. Методи алергодіагностики. Алергічний стоматит як реакція на метали та акрилати  
  Медикаментозна алергія: причини, імунопатогенез, імунодіагностика, імунотерапія та профілактика  
  Синдроми Шегрена, Бехчета та інші прояви органонеспецифічних аутоімунних захворювань на слизових оболонках порожнини роту. Імунопроліферативні процеси порожнини рота  
  Сучасні методи імунологічних досліджень, можливості та перспектива імунотерапії в стоматології  
  Додатки (протоколи діагностики та лікування деяких захворювань)  
  Література  

ВСТУП

Імунологія належить до фундаментальних медичних дисциплін без якої неможливо уявити як розвиток сучасної медичної науки так і розуміння патогенетичних механізмів розвитку захворювань. Імунологія належить до найяскравіших наукових напрямків, які за останні роки зазнали неймовірного прогресу та розвитку. Можна, без перебільшення, сказати, що після ери відкриття і вивчення антибіотиків, ери молекулярної біології, наступила ера імунології.

Дуже приємно відзначити, що впродовж останніх десятиріч імунологія впевнено і стрімко рухалася до обріїв практичної медицини, долаючи одну за одною її вершини: від специфічної імунопрофілактики інфекційних захворювань, впровадження рутинних методів оцінки імунного статусу та перших спроб імунотерапії до повсякденного використання високотехнологічних методів імунодіагностики та продуктів генної інженерії. Така трансформація імунології як науки народила нову науку – клінічну імунологію та алергологію. Виділенню клінічної імунології в самостійну дисципліну послужило визначення експертами Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), згідно якому клінічна імунологія вивчає захворювання, пов'язанні з дисфункціями імунної системи та захворювання, в яких імунним механізмам належить провідна роль.

Розвиток медичної науки і практики охорони здоров'я з особливою очевидністю показали важливість, фундаментальне значення імунології у підготовці лікаря будь-якого профілю. Це пов'язано з поглибленням знань про фактори та механізми неспецифічного та специфічного імунного захисту організму від патогенних, умовно патогенних мікроорганізмів, чужорідних субстанцій з метою збереження генетичного гомеостазу організму. Імунні механізми приймають участь у всіх фізіологічних та патологічних процесах. Стало відомо, що імунологічні механізми мають велике значення в патогенезі багатьох соматичних, алергічних, атопічних, аутоімунних, інфекційних та інших захворюваннях людини. Сформульоване вчення про роль імунної системи організму в нормальних фізіологічних реакціях людини і тварин на різних етапах онтогенезу.

За останнє десятиріччя людство зіткнулося з появою грізної пандемії - синдрому набутого імунодефіциту, збудником якого є новий вірус, що вражає імунну систему. Вивчення патогенезу ВІЛ-інфекції виявилося могутнім стимулом для подальшого розвитку як основ імунології, так і клінічної імунології, методів імунологічної діагностики інфекційних, алергічних та аутоімунних захворювань.

В останні роки активно впроваджується у вищих медичних навчальних закладах викладання клінічної імунології та алергології. В основу навчально-методичного посібника покладений системний принцип послідовності викладання матеріалу, що ґрунтується на сучасному рівні знань функціонування імунної системи в нормі та при патології.

Навчально-методичний посібник для практичних занять з клінічної імунології та алергології є узагаль­неним здобутком раціональних методів проведення, підготовки до практичних за­нять студентів III курсу стоматологічного факультету. Вони містять сучасні відомості про вроджені та адаптивні механізми імунного захисту організму людини, імунний статус, захворювання імунної системи, методи імунопрофілактики, імунотерапії та імунодіагностики. У написанні посібника автори керувались “Програмою з клінічної імунології та алергології для студентів вищих медичних закладів освіти III – IV рівнів акредитації” - Київ. 2005.

Маємо надію, що даний посібник допоможе студентам оволодіти знаннями з деяких питань клінічної імунології та алергології та сприятиме вихованню лікаря європейського зразка.


Практичне заняття № 1





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 382 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...