Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація експлуатаційних факторів та їх вплив на технічний стан виробів



Умови роботи агрегатів і деталей відцентрових нагнітачів і газотурбінних установок ГПА значно ускладнені, по-перше, через вібрацію, температури і тиски. Крім того, підвищені значення величин і кількість діючих навантажень. По-друге, специфічність умов роботи агрегатів і деталей ГПА полягає в суворому дотриманні режимів роботи, при недотриманні яких можуть виникнути помпажні режими як осьового компресора ГТУ, так і відцентрового нагнітача.

Особливу увагу при експлуатації ГПА необхідно приділяти герметичності трубопроводу й арматури, що значно впливає на загазованість компресорних станцій.

У процесі технічної експлуатації ГПА ТС їхніх вузлів і деталей залежить від тимчасових експлуатаційних і кліматичних факторів, а також факторів, пов’язаних з діяльністю інженерно-технічного персоналу.

До експлуатаційних факторів відносяться навантаження, деформації, вібрації, тиски, електричні й акустичні навантаження.

До кліматичних факторів відносяться температура – її добові і річні коливання, запиленністьзапиленість, вологість і атмосферний тиск, агресивні середовища – вміст солей і сірки в атмосфері.

До тимчасових факторів відноситься процес старіння. Під старінням розуміють процес повільної зміни фізико-хімічних властивостей матеріалів.

Швидкість процесу старіння може змінюватися під впливом зовнішніх факторів: тепла, вібрацій, кисню, озону, вологи, електромагнітних полів. У багатьох матеріалах процес старіння протікає без видимих ознак погіршення властивостей матеріалів. Ці зміни накопичуються поступово і в окремих випадках можуть привести до раптового стрибка – руйнування чи зламу.

Найбільшою мірою процесу старіння піддаються ізолюючі й ущільнювальні матеріали, що згодом стають твердими і ламкими (наприклад, гума і каучукові з’єднання).

До факторів, що залежать від технічної експлуатації варто віднести організацію експлуатації, ступінь професійної підготовки інженерно-технічного персоналу, наявності устаткування і запасних частин, якість виконаних робіт з ТОіР.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 223 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...