Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Роботи з пошуку відмов і несправностей елементів газотурбінних установок



Роботи з пошуку несправних елементів ГТУ є складовою частиною робіт з технічного обслуговування двигуна. Процес пошуку характеризується:

– метою виконуваних робіт, що полягає у виявленні відмов;

– змістом робіт, що полягає в перевірці несправності і працездатності елементів ГТУ.

Значення параметрів, що характеризують ефективність процесу пошуку, залежать від обраної програми пошуку, що визначається складом реалізованих перевірок і послідовністю їхнього виконання. Програми пошуку в залежності від складу і характеру використання розташовуваної інформації розділяються на жорсткі, у яких заздалегідь визначений склад і послідовність перевірок, і гнучкі, що використовують апріорну й одержувану в результаті перевірок інформацію для вибору складу і послідовності перевірок.

Технічне обслуговування ГТУ передбачає дефектацію й усунення виявлених несправностей, виконання перевірочних і профілактичних робіт.

При дефектації ГТУ особливу увагу приділяють тим вузлам і елементам, що найбільше часто відмовляють при експлуатації. Дефектацію ГТУ звичайно починають з огляду вхідних пристроїв, направляючих апаратів і перших ступіней ступенів компресора.

При дефектації перевіряють відсутність тріщин на корпусах ГТУ, сліди перегріву камер згоряння, кріплення агрегатів, герметичність паливних і масляних систем ГТУ. Візуально оглядають лопатки останньої останнього ступіні ступеня турбіни. Стан лопаток останньої останнього ступіні ступеня турбіни багато в чому характеризує справність проточної частини ГТУ, тому що руйнування деталей, що знаходяться в проточній частині ГТУ, призводить до ушкодження лопаток турбін.

Крім того, під час кожної робочої зміни інженерно-технічним персоналом виробляється огляд агрегатів і устаткування по маршруту, розробленому начальником КС на підставі заводської інструкції. Метою огляду є перевірка нормальної роботи устаткування й агрегатів, а також перевірка витоків і ушкоджень.

Під час огляду перевіряється:

1. Повітрозаборники Повітрозабірники ГТУ, повітроводи і газоходи.

2. Газо- і мастилопроводи.

3. Технічні обв’язки пиловловлювачів, газові холодильники і нагнітачі.

4. Циркуляційні насоси, апарати повітряного охолодження.

5. Кріплення камер згоряння, турбомашин.

6. Контрольно-вимірювальні прилади пристроїв регулювання.

Щодня повинен проводитись аналіз турбінного масла на відсутність механічних домішок і води. Періодично необхідно робити огляд, чищення фільтруючих елементів фільтрів тонкого очищення масла.

Періодично не рідше 1-го разу в 2-3 тижні необхідно робити очищення проточної частини осьового компресора кісточковою крихтою відповідно до інструкції.

Чищення водяних маслоохолоджувачів повинні проводитись при досягненні граничної температури масла через забруднення маслоохолоджувача.

Крім того, проводиться замір вібрації окремих місць ГТУ (передня, середня і задня опори ГТУ, редуктор нагнітач). Діапазон вібрації регламентується оцінками "відмінно", "добре" і "задовільно".

Вібрації агрегатів, що працюють у діапазоні, що відповідає оцінці "задовільно" повинні замірятися щодоби, а в інших випадках – 2 рази на місяць.

Експлуатація агрегату з вібрацією, що перевищує максимальний рівень оцінки "задовільно" не допускається. При раптовому різкому збільшенні вібрації агрегат повинен бути зупинений негайно.

Під час роботи ГПА інженерно-технічний персонал КЦ зобо-в’язаний:

а) підтримувати необхідний режим роботи;

б) стежити за показаннями приладів;

в) підтримувати температуру і тиск охолоджувальної води й масла в системі змащення в необхідних межах (температура масла на виході з маслоохолоджувача повинна підтримуватися в межах 30–50 °С);

г) стежити за чистотою фільтрів в маслосистемі;

д) стежити за роботою системи ущільнення за рівнем масла, перепаду тиску "масло-газ", витраті і загазованості масла;

е) робити ретельне вбирання навколо ГПА;

ж) вести необхідні записи в експлуатаційно-технічних документах;

з) суворо виконувати вимоги посадових і експлуатаційних інструкцій.

2.3.6. Запитання для самоперевірки

1. Дайте класифікацію експлуатаційних факторів, які впливають на технічний стан елементів ГТУ.

2. Пояснити вплив кліматичних факторів на технічний стан вузлів ГТУ.

3. Як впливає жаркій і морський климатклімат на ефективну потужнісьпотужність та технічний стан ГТУ та і його елементів?

4. Пояснити вплив агресивного середовища і запорошуванності запорошеності повітря на технічний стан лопаток компресора.

5. Пояснити причини виникнення помпажних помпажу явищ у ГТУ.

6. Що потрібне робити для попередження виникнення помпажних режимів ГТУ?

7. Пояснити причини виникнення трещинтріщин лопаток 1-го ступеню турбіни.

8. Що перевіряється під час огляду агрегатів і вузлів ГТУ?

9. Перелічити зобовязоння зобов’язання інженерно-технічного персоналу компресорного цеху під час роботи ГПА.

10. Які причини виникнення несправностей камер згорання?

11. Назвати характерні відмови несправності опор ГТУ та причини їх виникнення.

12. В яких випадках запроваджуюєтьсязапроваджується замір вібрації окремих місць ГТУ?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 288 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...