Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Контроль забрудненностізабрудненості масла під час експлуатації ГТУ



Аналіз відмов і несправностей ГТУ показує, що близько 50% відмов двигунів відбувається через руйнування деталей, що працюють у масляному середовищі (підшипників, зубчастих передач, шліцевих шліцевих з’єднань). Масло є носієм інформації ТС внаслідок омивання маслом деталей, що зношуються. У процесі роботи двигуна продукти зносу попадають в масло. При аварійному зносі тертьових вузлів двигуна надходження продуктів зносу в масло різко збільшується як по об’єму, так і по величині металевих часток.

Найпростішими методами контролю деталей, що зношуються, є: періодичний контроль наявності стружки на фільтруючих елементах маслофільтру, установка і контроль магнітних пробок і сигналізаторів стружки. Магнітні пробки і сигналізатори стружки встановлюють у трубопроводах відкачки масла, у коробках приводів і редукторах. Зазначені методи контролю дозволяють у ряді випадків виявляти початкові руйнування через, омивання маслом деталей, що зношуються.

У даний час знайшов застосування метод спектрального аналізу масла, що дозволяє оцінювати концентрацію продуктів зносу в маслі і прогнозувати зносові відмови двигуна. Метод заснований на спалюванні в електричній дузі проб масла. При цьому атоми хімічних елементів збуджуються і випромінюють фотони світла. Кожен хімічний елемент має свій спектр випромінювання. Інтенсивність свічення залежить від концентрації кожного хімічного елемента в маслі.

Цей метод характеризується високою чутливістю і точністю. З його допомогою можна виявити до 95% несправностей деталей, що зароджуються, внаслідок омивання маслом. Квантомір МФС-5, застосовуваний при діагностуванні газотурбінних установок цим методом, здатний визначити вміст в маслі до 18 елементів, таких, як залізо, вуглець, мідь, срібло, хром, нікель, алюміній, кремній, свинець, олово і т.д. По характеру продуктів зносу, що містяться в маслі, визначають передбачуване місце розвитку несправності і можливої відмови.

Поряд з установкою МФС-5 використовується більш компактна установка “Барс-3”, що представляє собою рентгенівський бездифракційний аналізатор. Принцип дії установки “Барс-3” заснований на порушенні і реєстрації характеристичного випромінювання хімічних елементів, що входять до складу речовини,що аналізується.

Інтенсивність характеристичного випромінювання зразка знаходиться у визначеній залежності від концентрації елементів у досліджуваній пробі масла. Чим більше вміст хімічного елементу в маслі, тим інтенсивність випромінювання вища.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 248 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...