Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація стратегій технічного обслуговування та ремонту газотурбінних установок і компресорів



У загальному випадку стратегія – це сукупність прийнятих принципів, правил і керуючих впливів, що визначають комплексний розвиток експлуатаційних властивостей конструкції ГТУ, методів організації і проведення ТОіР.

Відповідно до діючого стандарту застосовують наступні стратегії:

– технічне обслуговування за напрацюванням, при якому перелік і періодичність робіт визначається напрацюванням виробу з початку експлуатації, чи після останнього капітального ремонту;

– технічне обслуговування за станом, при якому перелік і періодичність виконання робіт визначаються фактичним технічним станом виробів;

– ремонт за напрацюванням, при якому об’єм розбирання виробу і дефектації його складових частин призначається в залежності від напрацювання;

– ремонт за технічном технічним станом, при якому перелік операцій і розбирання визначається за результатами діагностування виробу в момент початку ремонту, а також за даними про надійність цього виробу.

Стратегії ТОіР за станом (рис. 10) істотно відрізняються від стратегій обслуговування і ремонту по наробітку. Вони полягають не тільки в самому характері технічних процесів ТОіР, але і в розподілі ресурсів ремонтної бази. Стратегія за станом допускає забезпечення високого рівня експлуатаційної технологічності конструкції, створення в достатньому обсязі ефективних засобів діагностування і контролю, розвиток виробничо-технічної бази.

Стратегія ж за напрацюванням припускає розвиток виробничої бази і забезпечення на цій основі обґрунтованих ресурсів до ремонту виробів. Традиційний метод обслуговування і ремонту забезпечує слабку взаємодію між процесом зміни технічного стану і процесом відновлення. При цьому заміна окремих агрегатів після відпрацювання ресурсу в переважній більшості проводиться передчасно, без урахування фактичного стану.

Основним принципом стратегій обслуговування і ремонту за технічном технічним станом в загальному випадку є принцип попередження відмов і несправностей. З цією метою потрібно використовувати призначення попереджуючих допусків. Досягнення довідмовного рівня означає необхідність проведення профілактичних заходів.

Стратегії обслуговування за технічном технічним станом також є планово-попереджувальними.

Запланованими є періодичність і обсяг робіт з технічної діагностики.

Попереджувальний характер стратегій забезпечюєтьсязабезпечується шляхом постійного спостереження за надійністю і технічним станом об’єктів експлуатації з метою виявлення довідмовного передвідмовного стану.

Рис. 10. Схема вибору і обґрунтування стратегій ТОіР






Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 956 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...