Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фактори, що визначають експлуатаційну техно-логічність



Удосконалювання процесів експлуатації і поліпшення техніко-економічних показників діяльності компресорних станцій багато в чому визначається рівнем експлуатаційної технологічності ГТУ, нагнітачів і ГПА в цілому. Тому дуже важливим у діяльності інженерів-експлуатаційників є уміння аналізувати й оцінювати експлуатаційну технологічність для коректування обсягів ТОіР, а також своєчасного й обґрунтованого пред’явлення вимог до проектних організацій і заводів-виготовлювачів.

Так експлуатаційна технологічність ГТУ – це сукупність властивостей її конструкції, що характеризують пристосованість виробів до виконання усіх видів робіт з ТОіР з використанням найбільш економічних технологічних процесів.

Експлуатаційна технологічність (ЕТ) визначається рядом факторів, що враховуються при створенні ГТУ в залежності від призначення й умов експлуатації. На рівень ЕТ виробів вирішальний вплив мають дві взаємозалежні групи факторів: конструктивно-виробничі та експлуатаційні.

Конструктивно-виробничі фактори визначають властивості самої конструкції і повинні враховуватися при створенні і проектуванні виробів. До конструктивно-виробничих факторів відносяться: доступність, контролепридатність, простота монтажу, взаємозамінність, прийнятність засобів обслуговування, уніфікація, ремонтопридатність.

Експлуатаційні фактори визначають середовище, в якому розкриваються властивості конструкції і повинні враховуватись як при створенні, так і при експлуатації ГТУ. У групу експлуатаційних факторів входять: форми організації виконання ТОіР, стан виробничої бази КС, наявність сучасного устаткування, запасних частин і матеріалів, кваліфікації інженерно-технічного персоналу (ІТП), а також повнота і якість експлуатаційно-ремонтної документації.

Не применшуючи ролі і впливу на рівень ЕТ факторів експлуатаційного характеру, варто сказати, що необхідні властивості конструкції ГТУ у відношенні її пристосованості до ТОіР закладаються і забезпечуються на етапах проектування і виробництва.

Саме на цих етапах шляхом відповідних конструктивно-технологічних рішень забезпечуються необхідні властивості ГТУ.

Доступність виробу до ТОіР – це насамперед зручність роботи виконавця при виконанні основних операцій ТОіР з мінімальним обсягом додаткових робіт. У залежності від пози, що змушений приймати виконавець при роботі, залежить продуктивність його праці. У поняття доступності крім зручності роботи виконавця входить також придатність об’єкта для виконання цільових операцій ТОіР з мінімальними обсягами додаткових робіт. При цьому до додаткових робіт відносяться відкриття і закриття панелей, кришок люків, демонтаж і монтаж поруч встановленого устаткування.

Контролепридатність систем і комплектуючих виробів – це забезпечення пристосованості конструкцій до проведення контролю і діагностики їхнього технічного стану. Контролепридатність впливає на впровадження в практику нових, більш ефективних стратегій виконання ТОіР, зокрема стратегії обслуговування і заміни виробів за технічним станом.

Легкоз’ємність – це придатність виробу до заміни з мінімальними витратами часу і праці. Легкоз’ємність багато в чому визначається застосовуваними способами кріплення виробів, замінних в експлуатації, конструкцією роз'єміврознимів, масою і габаритами зйомних з’ємних елементів. Вимога легкоз’ємності при заміні агрегатів має важливе значення для скорочення часу простою ГТУ на ТОіР.

Взаємозамінність комплектуючих виробів і деталей означає таку властивість, при якій з безліч одноіменних однойменних деталей можна без вибору взяти будь-яку і без припасування встановити на ГТУ.

Взаємозамінність має велике значення для скорочення витрат, матеріалів і простоїв на ТОіР. Чим менший обсяг підгінних робіт при заміні деталей, тим вища їхня взаємозамінність.

Уніфікація виробів ГТУ є дуже важливим фактором не тільки для підвищення його експлуатаційної технологічності, але й для вирішення проблеми підвищення ефективності експлуатації ГТУ. Збільшення кількості тих самих деталей на різнотипних ГТУ набагато спрощує й здешевлює номенклатуру запасних частин на складах, скорочує кількість видів необхідних контрольно-вимірювальних приладів.

Прийнятність засобів наземного устаткування і контрольно-вимірювальної апаратури – можливість використання даного устаткування по обслуговуванню знову створених ГТУ. Чим більше буде використано кількість цих засобів і пристосувань для ТОіР, тим вище буде експлуатаційна технологічність.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 557 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...