Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 7.3



В обмін на акції іншого підприємства було передано обладнання, первісна вартість якого становить 6000 грн., сума зносу, нарахованого за час експлуатації, — 1500 грн. Вартість такого обладнання в сучасних умовах становить 4000 грн.

Собівартість фінансової інвестиції (придбаних акцій) становитиме 4000 грн. (що складає справедливу вартість переданих активів).

Оцінка фінансових інвестицій на дату балансу залежить від того, чи є інвестиція поточною чи довгостроковою і які цінні папери формують їх пакет. Згідно з П(С)БО 12, усі поточні фінансові інвестиції на дату балансу відображаються за справедливою вартістю.

Термін «справедлива вартість» визначається п. 4 П(С)БО 19 як сума, за якою може бути здійснений обмін активу або оплата зобов'язання в результаті операції між обізнаними, зацікавленими і незалежними сторонами. На практиці її ототожнюють з ринковою вартістю інвестицій, тобто сумою, яку можна отримати від їх продажу на активному ринку. Фінансові інвестиції, справедливу вартість яких достовірно визначити неможливо, відображаються на дату балансу за їх собівартістю з урахуванням зменшення корисності інвестицій. Зменшення корисності − це втрата економної вигоди в сумі перевищення залишкової вартості активу над сумою очікуваного відшкодування.

Слід зазначити, що справедлива вартість може бути як вищою, так і нижчою собівартості. В такому разі фінансові інвестиції підлягають переоцінці. Сума збільшення або зменшення балансової вартості фінансових інвестицій на дату балансу (крім інвестицій, що обліковуються за методом участі в капіталі) відображається у складі інших доходів або інших витрат відповідно.

Якщо підприємство володіє частиною акціонерних капіталівкількох інших товариств, такі акції розглядаються як інвестиційнийпортфель короткострокових цінних паперів. Якщо ж воно володіє поточними борговими зобов'язаннями — це портфель боргових зобов'язань. При зміні ринкової вартості, переоцінці підлягає, як правило, портфель, а не окрема інвестиція.

Оцінка довгострокових інвестицій залежить як від виду цінних паперів, що формують інвестиційний портфель, так і від рівня впливу інвестора на операційну і фінансову діяльність підприємства, акції якого були придбані. Так, довгострокові фінансові інвестиції в асоційовані та дочірні підприємства і у спільну діяльність зі створенням юридичної особи (спільного підприємства) на дату балансу відображаються за вартістю, що визначена за методом участі у капіталі. Фінансові інвестиції, що обліковуються за методом участі в капіталі, на дату балансу відображаються за вартістю, що визначається з урахуванням зміни загальної величини власного капіталу об'єкта інвестування, крім тих, що є результатом операцій між інвестором і об'єктом інвестування.

У разі володіння борговими інвестиціями (облігаціями) для їх оцінки на дату балансу передбачений метод оцінки за амортизованою вартістю фінансових інвестицій, яка визначається шляхом корегування первісної вартості на суму накопиченої амортизації премії або дисконту.

Дисконт (премія) виникають у разі відхилення ринкової вартості від номіналу в момент придбання інвестиції. За умов, якщо інвестор сплачує більше номіналу, то вважається, що боргові зобов'язання придбані з премією, якщо менше − з дисконтом.

Дисконт та премія амортизуються інвестором протягом періоду з дати придбання до дати погашення за ефективною ставкою відсотка, визначення якої можна виразити формулою (7.1):

; ; (7.1.)

де РСВ − річна сума відсотка;

РСД, РСП− річна сума дисконту, річна сума премії;

Д, П − загальна сума дисконту, загальна сума премії,

Р − термін обігу інвестиції;

РВ − ринкова вартість інвестиції;

НВ − номінальна вартість інвестиції;

%С − ставка відсотку за інвестицією.

Сума амортизації дисконту або премії нараховується одночасно з нарахуванням відсотка (доходу від фінансових інвестицій), що підлягає отриманню, та відображається у складі інших фінансових доходів або інших фінансових витрат з одночасним збільшенням або зменшенням балансової вартості фінансових інвестицій відповідно.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 241 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...