Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оцінка фінансових інвестицій на дату надходження відповідно до П(С)БО 12



№ пор. Чинники, що впливають на вибір методу оцінки фінансових інвестицій Методика формування вартості фінансових інвестицій в обліку
1. Залежно від особливостей придбання фінансової інвестиції:
1.1. Придбання за кошти Ціна придбання, комісійна винагорода, мито, сума податків, зборів, обов'язкових платежів та інших витрат, безпосередньо пов'язаних з придбанням фінансової інвестиції
1.2. Обмін на цінні папери власної емісії Справедлива вартість переданих цінних паперів
1.3. Обмін на інші активи Справедлива вартість переданих активів
1.4. Безоплатне отримання Справедлива вартість отриманих інвестицій

Використання конкретних методів оцінки фінансових інвестицій на дату балансу визначається вимогами П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції» та П(С)БО 13 «Фінансові інструменти», відповідно до класифікації інвестицій за ознаками ступеня впливу на діяльність об’єкта інвестування та намірів інвестора щодо використання інвестицій як активів (продаж, утримання до погашення, утримання з метою управління об’єктом інвестування тощо) (рис. 7.3.).

При придбанні всі інвестиції оцінюються та відображаються в бухгалтерському обліку за собівартістю, яка формується залежно від виду активів, які були передані в оплату.

Згідно з П(С)БО 12 існують три способи придбання фінансових інвестицій, які, за визначенням, мають охоплювати всі можливі варіанти компенсації їхньої вартості:

1) за грошові кошти;

2) в обмін на інші активи (не на кошти);

3) в обмін на цінні папери власної емісії.

У разі придбання фінансової інвестиції за грошові кошти до її собівартості включаються: ціна придбання, комісійні винагороди, мито, податки, збори, обов'язкові платежі та інші витрати, безпосередньо пов'язані з її купівлею.

Якщо придбання фінансової інвестиції здійснюється шляхом обміну на активи, відмінні від грошових коштів, то собівартість фінансової інвестиції визначається за справедливою вартістю цих активів.

При придбанні інвестиції через обмін на цінні папери власної емісії собівартість визначається за справедливою вартістю переданих цінних паперів. Цей спосіб має особливість − здійснюється формування статутного капіталу за рахунок залучення активу у вигляді фінансової інвестиції.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 281 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...