Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 4.3



Розглянемо умови попереднього прикладу, враховуючи, що балансова вартість переданих виробничих запасів більша від їх справедливої вартості і становить 2200 грн.

Кореспонденція рахунків з обліку придбання запасів в обмін на подібні запаси в цьому випадку наступна:

№ з/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків Сума, грн.
Дебет Кредит
  Списано справедливу вартість переданих виробничих запасів 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» 201 «Сировина й матеріали»  
  Списано різницю між балансовою і справедливою вартістю переданих виробничих запасів 946 «Знецінення запасів» 201 «Сировина й матеріали»  
  Відображено виникнення податкового зобов’язання з ПДВ 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» 641 «Розрахунки за податками»  
  Оприбутковано отримані виробничі запаси 201 «Сировина й матеріали» 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками»  
  Відображено виникнення податкового кредиту з ПДВ 641 «Розрахунки за податками» 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками»  
  Відображено взаємозалік заборгованостей за договором міни (бартеру) 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями»  

У практичній діяльності підприємств частіше відбувається обмін неподібними запасами, тобто запасами, які мають різне функціональне призначення або різні справедливі вартості.

У випадку обміну неподібними запасами в бухгалтерському обліку підприємства необхідно відобразити дохід від реалізації. Згідно з П(С)БО 15 «Дохід», сума доходу за бартерним контрактом визначається, за справедливою вартістю активів, робіт, послуг, отриманих або які підлягають отриманню підприємством, зменшеною або збільшеною відповідно на суму переданих або отриманих коштів та/або їхніх еквівалентів.

Якщо справедливу вартість активів, отриманих або тих, які підлягають отриманню за бартером, достовірно визначити неможливо, то дохід визнається за справедливою вартістю активів (крім грошових коштів та їхніх еквівалентів), переданих за цим бартерним контрактом.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 270 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...