Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік готової продукції



Виготовлення готової продукції, ії реалізація та отримання прибутку від реалізації є головною метою діяльності будь-якого виробничого підприємства. Згідно з Інструкцією № 291 до готової продукції належить продукція, обробка якої закінчена та яка пройшла випробування, приймання, укомплектування згідно з умовами договорів із замовниками і відповідає технічним умовам і стандартам.

Основними документами, якими оформлюється рух готової продукції на виробничому підприємстві є наступні. Надходження на склад готової продукції з виробництва, внутрішнє переміщення готової продукції оформлюються накладною-вимогою на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів (форма М-11). Відпуск продукції покупцям оформлюється товарно-транспортною накладною чи накладною, яку виписує уповноважена особа на підставі господарського договору, дозволу керівника або іншої уповноваженої особи. Вибуття готової продукції безоплатно також оформлюється накладною-вимогою на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів або товарно-транспортною накладною чи накладною.

Матеріально відповідальними особами у місцях зберігання готової продукції ведеться кількісний облік ії руху із застосуванням карток складського обліку. В бухгалтерії підприємства ведеться кількісно-вартісний облік готової продукції.

Для узагальнення інформації про наявність та рух готової продукції підприємства призначено рахунок 26 «Готова продукція» (рис. 4.3).

Рахунок 26 «Готова продукція»
Дебет Кредит
Відображається надходження готової продукції власного виробництва за фактичною виробничою собівартістю або за нормативною вартістю Відображається вибуття готової продукції внаслідок продажу, безоплатної передачі тощо  
Сальдо означає залишок готової продукції  

Рис. 4.3. Структура рахунку 26 «Готова продукція»

Аналітичний облік готової продукції ведеться за видами готової продукції.

Підставою для бухгалтерських записів по рахунку 26 «Готова продукція» є звіти матеріально-відповідальних осіб про рух готової продукції на складі (чи реєстри документів) та додані до них первинні документи, якими оформлюється надходження продукції з виробництва та вибуття продукції.

Важливим завданням бухгалтерського обліку є правильна оцінка готової продукції при ії надходженні з виробництва та реалізації.

Згідно з П(С)БО 9 отримані в процесі власного виробництва запаси зараховуються на баланс за первісною вартістю, яка є фактичною виробничою собівартістю.

Фактичну виробничу собівартість готової продукції (загалом і за окремими видами) визначають за даними рахунку 23 «Виробництво» наступним чином:

- до вартості запасів незавершеного виробництва на початок місяця додають суму виробничих витрат, які були здійснені протягом місяця. При цьому склад витрат при формуванні виробничої собівартості продукції визначається згідно з П(С)БО 16 «Витрати»;

- виключають вартість запасів незавершеного виробництва на кінець місяця.

Списання фактичної виробничої собівартості готової продукції при ії надходженні на склад з виробництва відображається в обліку записом:

Дебет 26 «Готова продукція»
Кредит 23 «Виробництво»

Якщо ж підприємство в аналітичному обліку відображає випуск готової продукції за обліковими цінами (відпускними або плановими), то в обліку будуть відображатися наступні операції:

1) Списання готової продукції за обліковими цінами:

Дебет 26 «Готова продукція»
Кредит 23 «Виробництво»

2) Відображення відхилення облікової собівартості продукції від ії фактичної собівартості («червоним сторно», якщо фактична виробнича собівартість нижче ніж облікова (економія витрат), звичайним числом, якщо фактична виробнича собівартість перевищує облікову вартість продукції (перевитрати)):

Дебет 26 «Готова продукція»/окремий аналітичний рахунок по відхиленням
Кредит 23 «Виробництво»

Для бухгалтерського обліку реалізації готової продукції застосовуються положення П(С)БО 16 «Витрати», відповідно до яких собівартість реалізованої продукції складається з:

- виробничої собівартості продукції, реалізованої протягом звітного періоду;

- нерозподілених постійних загальновиробничих витрат;

- наднормативних виробничих витрат.

За П(С)БО 9 «Запаси» собівартість реалізованої готової продукції визначається за методами оцінки вибуття запасів (ідентифікованої собівартості, середньозваженої собівартості тощо) та відображається за кредитом рахунку 26 «Готова продукція».

Облік господарських операцій, пов’язаних з реалізацією готової продукції вітчизняним покупцям за договором поставки (купівлі-продажу) ілюструється прикладами 4.6 - 4.7. Облік реалізації готової продукції нерезидентам за зовнішньоекономічним контрактом ілюструється прикладами 4.8 - 4.9.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 370 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...