Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік грошових коштів на поточних рахунках у банку в іноземній валюті



Для обліку наявності та руху грошових коштів, що знаходяться на поточних рахунках у банку в іноземній валюті застосовується субрахунок 312 «Поточні рахунки в іноземній валюті» до рахунку 31 «Рахунки в банках».

Підставою для записів в бухгалтерському обліку за субрахунком 312 є виписки банку (надаються окремо по кожному рахунку в іноземній валюті) та розрахункові документи, що до них додаються.

Перерахунок іноземної валюти в національну проводиться по валютному курсу, встановленого НБУ на дату здійснення операції: на дату зарахування або списання грошових коштів.

Для здійснення зовнішньоекономічних операцій підприємства придбавають іноземну валюту через уповноважені банки на міжбанківському валютному ринку України (далі – МВРУ).

Положенням про порядок та умови торгівлі іноземною валютою № 281 передбачено спеціальні порядки купівлі іноземної валюти на МВРУ для кожного з видів операцій: поточних торговельних операцій в іноземній валюті; поточних неторговельних операцій в іноземній валюті; валютних операцій, пов’язаних з рухом капіталу.

Документами, що подаються, зокрема, при купівлі валюти з метою здійснення розрахунків із нерезидентами за поточними торговельними операціями (розрахунки за імпорт товарів) є:

­ заява про придбання іноземної валюти;

­ договір з нерезидентом, оформлений відповідно до вимог законодавства України;

­ акт (здавання-приймання тощо) чи іншого документа, що засвідчує надання послуг, виконання робіт, імпорт прав інтелектуальної власності, якщо оплачуються отримані послуги (права), виконані роботи;

­ документи, передбачені для документарної форми розрахунків (акредитив, інкасо), вексельної форми розрахунків (вексель, яким резидент-імпортер оформив заборгованість перед нерезидентом за договором), якщо договір передбачає такі форми розрахунків.

Купівля іноземної валюти з метою проведення розрахунків з нерезидентом за поставлені в Україну товари (які відповідно до законодавства підлягають митному оформленню) здійснюються уповноваженим банком за наявності в реєстрах митних декларацій інформації про ввезення та випуск у вільний обіг на митній території України товарів за відповідним зовнішньоекономічним договором клієнта-резидента. Купівля іноземної валюти з метою оплати векселя, яким резидент-імпортер оформив заборгованість перед нерезидентом за договором, дозволяється лише за наявності в реєстрах митних декларацій інформації про ввезення та випуск у вільний обіг на митній території України товарів (які відповідно до законодавства підлягають митному оформленню) або в разі пред'явлення документа, який згідно з умовами зовнішньоторговельного договору засвідчує виконання нерезидентом робіт, отримання резидентом послуг.

У заяві про купівлю іноземної валюти, зокрема, зазначається доручення банку придбати іноземну валюту на умовах, зазначених у заяві про придбання іноземної валюти; утримати із суми у гривнях, перерахованої на придбання іноземної валюти, комісійну винагороду; зарахувати залишок коштів у гривнях після придбання іноземної валюти на певний поточний рахунок; продати іноземну валюту на МВРУ, якщо придбану іноземну валюту не буде перераховано ним за призначенням у визначений законодавством строк у встановленому порядку.

Для обліку господарських операцій, пов’язаних з купівлею іноземної валюти, складається наступна кореспонденція рахунків (приклади 2.1-2.2).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 737 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...