Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості обліку грошових коштів в касі в іноземній валюті



Згідно Правил № 200 резиденти - юридичні особи мають право використовувати з поточних рахунків готівкову іноземну валюту для наступних потреб:

- забезпечення витрат на відрядження працівників за кордон, а також на представницькі витрати (організацію офіційних заходів за кордоном).

- забезпечення експлуатаційних витрат, пов'язаних з обслуговуванням транспортних засобів за кордоном. Склад таких витрат, регламентується Міністерством транспорту та зв'язку України.

Видача готівкової іноземної валюти підприємству у вказаних випадках здійснюється уповноваженим банком на підставі наступних документів: заяви на видачу готівки; доручення повноважному представнику на отримання іноземної валюти в касі уповноваженого банку; листа-розрахунку, який містить розрахунок витрат на відрядження або розрахунок експлуатаційних витрат, пов'язаних з обслуговуванням транспортних засобів за кордоном.

- для оплати праці, виплати премій і призів працівникам-нерезидентам, які працюють в Україні за контрактом.

- деяких інших.

На території України готівкова іноземна валюта може бути використана юридичними особами - резидентами як засіб платежу в разі оплати дипломатичним представництвам, консульським установам іноземних держав дозволів на в'їзд (віз) до цих країн фізичним особам, які виїжджають у приватних справах та в службові відрядження.

Готівкова іноземна валюта, що отримана з поточних рахунків в іноземній валюті повинна використовуватись виключно на цілі, на які вона була отримана.

Невикористаний залишок готівкової іноземної валюти підлягає зарахуванню безпосередньо на поточний рахунок в іноземній валюті юридичної особи-резидента протягом п'яти банківських днів з часу його оприбуткування до каси юридичної особи – резидента.

В прибуткових і видаткових касових ордерах, якими оформлюються операції відповідно з отримання чи видачі готівкової іноземної валюти, у графі “Сума” вказують цифру суму в іноземній, а через дріб – в національній валюті за курсом НБУ на дату здійснення операції; літерами зазначають суму іноземної валюти, курс НБУ та відповідну суму іноземної валюти.

Для кожного найменування іноземної валюти, що перебуває в касі підприємства, ведеться окрема касова книга.

Бухгалтерський облік готівкової інвалюти здійснюється на субрахунку 302 «Каса в іноземній валюті» до рахунку 30 «Каса». До цього субрахунку відкриваються субрахунки третього порядку на кожну іноземну валюту, що є в касі підприємства. Наприклад, 3021 «Каса в іноземній валюті. Долари США»; 3022 «Каса в іноземній валюті. Євро», 3023 «Каса в іноземній валюті. Рублі РФ» тощо.

Нижче наведена типова кореспонденція рахунків з обліку грошових коштів в касі підприємства в іноземній валюті.

1. Отримано з банку грошові кошти на відрядження за кордон:

Дебет 302 «Каса в іноземній валюті»
Кредит 312 «Поточні рахунки в іноземній валюті»

2. Отримано від підзвітних осіб невикористані підзвітні суми:

Дебет 302 «Каса в іноземній валюті»
Кредит 372 «Розрахунки з підзвітними особами»

3. Отримано від винної особи суму нестачі іноземної валюти:

Дебет 302 «Каса в іноземній валюті»
Кредит 375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків»

4. Внесено іноземну валюту з каси на поточний рахунок у банку:

Дебет 312 «Поточні рахунки в іноземній валюті»
Кредит 302 «Каса в іноземній валюті»

5. Видані кошти підзвітним особам на відрядження за кордон:

Дебет 372 «Розрахунки з підзвітними особами»
Кредит 302 «Каса в іноземній валюті»

6. Виявлено нестачу іноземної валюти за результатами інвентаризації в касі:

Дебет 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей»
Кредит 302 «Каса в іноземній валюті»

7. Видані виплати працівнику-нерезиденту, який працює за контрактом:

Дебет 66 «Розрахунки за виплатами працівникам» (відповідний субрахунок)
Кредит 302 «Каса в іноземній валюті»

При інвентаризації каси готівка в іноземній валюті вноситься в акти з вказівкою назви та суми іноземної валюти, курсу НБУ на день інвентаризації, суми іноземної валюти в перерахунку на грошову одиницю України.

Каса в іноземній валюті є монетарною статтею балансу. За цією статтею нараховуються курсові різниці відповідно до П(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів».

Визначені курсові різниці від перерахунку грошових коштів в касі в іноземній валюті у зв’язку із зміною курсу валюти відображаються у складі інших операційних доходів (витрат).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1017 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...