Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Європейські інтеграційні процеси



Європейський Союз (ЄС)

Європейський Союз (ЄС) був створений як Європейське економічне співтовариство (ЄЕС) у 1967 р. після злиття таких регіональних організацій:

- Європейське об'єднання вугілля і сталі (ЄОВС, 1951 р.): Франція, ФРН, Італія, Бельгія, Нідерланди і Люксембург;

- Римський договір 1957 р. про створення ЄЕС;

- Європейське співтовариство по атомній енергії (ЄВРАТОМ, 1957 р.).

Тривалий час «шістка» була, по суті, замкненим угрупо­ванням і не поповнювалася новими членами. Більше того, пре­зидент Франції Шарль де Голль заявив, що його країна катего­рично проти вступу Великої Британії до ЕЄС. Причина поляга­ла в тому, що Франція боялася появи у Співтоваристві ще одно­го потужного конкурента, до того ж тісно пов'язаного політич­но зі США. Але, з іншого боку, ЕЄС звертає увагу на ринки країн, що розвиваються, особливо на африканські країни, які в минулому були здебільшого колоніями Франції, Бельгії, Німеч­чини. З них сімнадцятьом країнам було зафіксовано асоційова­не членство спеціальною конвенцією в місті Яунде (Камерун).

Через 20 років об'єднання починає розширюватися за рахунок нових членів. У 1972 р. підписують договір про вступ до Європейського Співтовариства Велика Британія, Ірландія, Данія та Норвегія. Втім, Норвегія так і не стала членом Співтовариства через негативна результат референдуму населення щодо цього питання. Інші три країни стали членами. ЄЕС у 1973 р.

У порядку поглиблення інтеграції в 1972 р. було прийнято рішення про створення європейського фонду валютної співробітництва, а також визначено нові сфери діяльності співтовариства: проведення спільної регіональної, соціальної енергетичної політики та політики щодо охорони довкілля. В 1974 р. створюється Європейський фонд регіонального розвитку (ЄФРР).

Поступово розширюється склад асоційованих член Співтовариства. В 1975 р. підписується Ломейська конвенція (у м. Ломе, столиці Того), згідно з якою асоційованими членами стають уже 46 держав Африки, Карибського та Тихоокеанського регіонів. Ломейська конвенція замінила собою Яундську конвенцію. В 1979 р. була підписана Друга Ломейська конвенція, в 1984 р. - Третя, яка зафіксувала 65 асоційованих членів. Четверту конвенцію (1989 р.) підписали вже 69 держав.

Продовжується, і розширення самого Європейської Співтовариства. У 1981 р. до нього приєдналася Греція, у 1986 р. - Іспанія й Португалія, у 1994 р. - Австрія, Швеція, Фінляндія. У складі 15 членів Співтовариство функціонувало десять років, а ж до 2004 р., коли воно поповнилося ще десятьма країнами.

Після утворення митного союзу і спільного ринку настала черга підготовки до валютного союзу, шлях до якого виявився досить довгим. У 1978 р. в Брюсселі було прийнято рішення про впровадження валютної системи, в основі якої полягала єдина грошова одиниця «екю». З 1979 р. європейська валютна система вступила в дію. З 1 січня 1999 р. була уведена нова в, люта - євро, яка замінила собою екю.

Важливою подією інтеграційного процесу стало підписан­ня в 1985 р. у м. Шенген (Люксембург) угоди, яка сьогодні відома як Шенгенська угода, про скасування прикордонного контролю між Бельгією, Німеччиною, Францією, Люксембур­гом та Нідерландами. Згодом Шенгенську угоду підписали й інші члени Співтовариства.

В Шенгенській угоді зазначалося, що для громадян країн ЄЕС формальності на спільних кордонах значно спрощуються. Здійснюється лише візуальний контроль за приватними транс­портними засобами, які перетинають кордони на малій швид­кості, але не зупиняючись. Передбачалося спрощення порядку переміщення для громадян, які проживають у районах, розта­шованих поблизу спільних кордонів. Угода визначила не­обхідність координації митних служб і поліції з метою боротьби із злочинністю. Водночас контроль за пересуванням громадян переносився на зовнішні кордони, й цей контроль ставав більш пильним і суворим. Окремо було оговорено про необхідність за­побігання нелегальній міграції з країн, що не є членами ЄЕС.

У 1986 р. підписано Єдиний європейський акт, що допов­нював і уточнював Римський договір. Нарешті, в 1991 р. в Маастрихті (Нідерланди) було прийнято проект договору про ут­ворення Європейського Союзу. Договір підписано в 1992 р., а чинності він набув у листопаді 1993 р.

Після розпаду СРСР і всієї системи соціалістичних дер­жав Європейський Союз звертає значно більше уваги на сто­сунки з постсоціалістичними країнами Європи. У 1993 р. фор­мується програма ТАСІ S («Технічна допомога країнам СНД»). Наступного року у Люксембурзі підписується угода про парт­ нерство й співробітництво між Європейським Союзом та Україною. Ця угода була ратифікована парламентами країн ЄС тільки в 1998 р. Аналогічна угода укладена між ЄС та Росією, Грузією, Вірменією, Азербайджаном. У 1994 р. статус асоційованих членів надано Естонії, Латвії та Литві. Через 10 років, а саме - в травні 2004 р. ці балтійські країни, а також Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Словенія, Кіпр та Мальта були прийняті до Європейського Союзу.

На даний час учасниками ЄС є 28 держав:

1957 р. – Німеччина, Франція, Італія, Люксембург, Нідерланди, Бельгія;

1973 р. – Великобританія, Данія, Ірландія;

1981 р. – Греція;

1986 р. – Іспанія, Португалія;

1995 р. – Фінляндія, Австрія, Швеція;

2004 р. – Польща, Чехія, Угорщина, Словенія, Естонія, Словаччина, Латвія, Литва, Мальта і Кіпр;

2007 р. - Болгарія, Румунія;

2013 р. -

Країни-кандидати: Македонія, Туреччина, Хорватія, Ісландія, Чорногорія, Сербія.

Маастрихтською угодою підтверджується спадкоємність основних принципів і здобутків Європейського товариства і водночас визначається, що з її прийняттям розпочинається но­ва стадія в процесі європейської інтеграції. Союз засно­вується на базі Європейського співтовариства, доповненого сферами політики і новими формулами співробітництва.

Головною метою Європейського Союзу проголо­шується сприяння інтегруванню Європи в єдине економічне й політичне ціле для подальшого економічного й соціального прогресу її народів. Зі змісту головної мети випливають такі основні цілі:

♦ досягнення високого рівня економічного розвитку й зайнятості;

♦ утворення єдиного простору без внутрішніх кордонів;

♦ створення економічного й валютного союзу;

♦ здійснення спільної зовнішньої політики;

♦ здійснення в майбутньому спільної оборонної політи­ки;

♦ захист прав та інтересів народів Союзу шляхом запро­вадження спільного громадянства.

У 1997 р. було підписано Амстердамський договір, який уточнив і розширив положення Маастрихтського договору. В ньому підтверджено цілі Європейського Союзу, а крім того, доповнено розділ щодо здійснення спільної зовнішньої політики й політики безпеки. Амстердамський договір містить також окремий розділ про дотримання державами-членами ЄС принципів демократії, прав людини й пріоритету закон­ності, утворення «зони свободи, безпеки й справедливості» в інтересах громадян. Наголошена необхідність боротьби з теро­ризмом, расизмом, контрабандою, злочинністю.

Відповідно до Маастрихтського й Амстердамського дого­ворів цілі Європейського Союзу визначаються так:

1. Сприяння здійсненню збалансованої й довгострокової соціальної й економічної політики, зокрема шляхом утворен­ня простору без внутрішніх кордонів, шляхом економічного й соціального вирівнювання.

2. Затвердження Європейського співтовариства на міжнародній арені, зокрема шляхом здійснення спільної зовнішньої політики й політики в галузі суспільної безпеки, що передбачає в разі необхідності створення системи спільної оборони.

3. Посилення захисту прав та інтересів громадян держав-учасників шляхом запровадження громадянства Союзу.

4. Розвиток тісного співробітництва в галузі судової практики й внутрішніх справ.

5. Збереження досягнутого рівня інтеграції Співтовари­ства й визначення заходів для подальшого підвищення ефек­тивності його функціонування.

Діяльність ЄС ґрунтується на загальних принципах міжнародного співробітництва:

♦ вірність принципам свободи, демократії та поваги людських прав;

♦ визначення верховенства права;

♦ поважання національної ідентифікації держав-членів.
До компетенції Європейського Союзу належать такі функції:

♦ скасування митних податків і кількісних обмежень на імпорт та експорт товарів між державами-учасницями;

♦ спільна торговельна політика;

♦ спільна аграрна політика;

♦ спільна транспортна політика;

♦ зближення національних законодавств держав-учасниць з метою нормального функціонування спільного ринка;

♦ політика в соціальній сфері;

♦ політика захисту довкілля;

♦ підвищення конкурентоспроможності промисловості Європейського Союзу;

♦ сприяння дослідженням і технологічному розвитку;

♦ сприяння досягненню високого рівня охорони здоров'я;

♦ сприяння розвитку освіти, професійного навчання й культури;

♦ політика співробітництва у сприянні всебічного роз­витку держав-членів;

♦ заходи в галузі енергетики;

♦ асоціація з іноземними країнами для розширення торгівлі й спільного сприяння економічного й соціаль­ного розвитку.

Європейський Союз як найрозвиненіше інтеграційне об'єднан­ня у світі пройшов усі етапи економічної інтеграції:

1. Створення в Європі таких трьох інтеграційних об'єднань: Європейське об'єднання вугілля й сталі, Європейське співтова­риство з атомної енергії, Європейське економічне співтовариство (50-ті рр. XX ст.).

2. Етап зони вільної торгівлі (1958—1969 рр.). На цьому етапі, згідно з Римським договором, було поступово відмінено обмежен­ня на взаємну торгівлю, встановлено спільний митний тариф та впроваджено спільну митну політику щодо третіх країн. 1965 року три європейські співтовариства прийняли рішення про об'єднання своїх виконавчих органів.

3. Етап митного союзу (1968—1976 рр.). До шести країн-членів ЄЕС 1973 року додалися Данія, Ірландія та Великобританія, на по­чатку 80-х років — Греція, Португалія, Іспанія. 1972 року вводить­ся політика спільного плавання валют деяких країн-членів ЄЕС («валютна змія»), з 1979 року — починає функціонувати європейська валютна система.

4. Етап спільного ринку (1987—1992 рр.). На основі Єдиного європейського акта, а також підписаного 1985 року документа Whitе Рарег (програма створення внутрішнього ринку) країни ЄЕС ліквідували всі бар'єри на шляху вільного переміщення товарів та факторів виробництва: фізичні (прикордонні митні пости і пас­портний контроль), технічні (відмінності у стандартизації та сер­тифікації) та фіскальні бар'єри (відмінності в оподаткуванні).

5. Етап економічного союзу (1993—2007 рр.). Посилений розви­ток політичної інтеграції, створення валютного союзу на основі до­говору про Європейський Союз, підписаного на початку 1992 року в голландському місті Маастрихт. З 2002 року ЄС має спільну ва­люту — євро. До складу ЄС приймають низку країн Центральної та Східної Європи, кількість членів ЄС сягає 27 країн.

6. Етап політичного союзу (з 2009 року). Після невдалої спроби ратифікації Конституції ЄС, підписаної ще 29 жовтня 2004 року, країни-члени ЄС уклали Лісабонський договір, яким передбачено інституціональну реформу Європейського Союзу. Лісабонський до­говір набрав чинності наприкінці 2009 року. Згідно з його положеннями, ЄС набуває правосуб'єктності у міжнародних відносинах, інститути ЄС стають по суті наднаціональними органами уп­равління. У виключній компетенції Союзу перебувають питання визначення і проведення спільної зовнішньої політики і політики безпеки, визначення дій для підтримки, координації або доповнен­ня дій, що вживаються країнами-членами, але без утискання їх компетенцій. До предмету відання ЄС також віднесено питання функціонування митного союзу, внутрішнього ринку, монетарної політики держав зони євро, спільної комерційної політики й укла­дення міжнародних договорів тощо.

ЄС створив унікальну систему управління, яка в певних рам­ках, визначених країнами-учасницями об'єднання, здійснює зако­нодавчу, виконавчу та судову функції. До системи входить сім го­ловних інституціональних органів:

1. Постійний голова Європейської Ради — по суті, президент ЄС, посада запроваджена Лісабонським договором. Якщо раніше Голо­ва Європейської Ради призначався за принципом ротації кожні півроку, то тепер Постійний голова обирається кваліфікаційною більшістю Європейської Ради терміном на 2,5 роки, з правом пере­обиратися на другий термін. Постійний голова Європейської Ради представляє Союз у межах своїх повноважень у зовнішній політиці, у питаннях спільної зовнішньої політики і політики безпеки. 19 листопада 2009 року першим на цю посаду було призначено прем'єр-міністра Бельгії Хермана ван Ромпея.

2. Європейський парламент — представницький орган ЄС. Почи­наючи з 1979 року, депутати обираються прямим голосуванням від кожної країни ЄС терміном на 5 років. В Європарламенті депутати об'єднуються у політичні фракції. Із набуттям чинності Лісабонсько­го договору суттєво підвищено законодавчу роль Європарламенту. До його компетенції віднесено прийняття бюджету ЄС, обрання Го­лови Єврокомісії, ратифікацію низки зовнішньоекономічних угод тощо. Секретаріат Європарламенту знаходиться в Люксембурзі, сесії проводяться у Страсбурзі, а комітети засідають у Брюсселі.

3. Європейська Рада — директивний орган ЄС, який періодично збирається на засідання у складі глав держав або урядів країн-членів ЄС, його Голови і Голови Європейської комісії. Участь у роботі бе­ре також Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки. Європейська Рада функціонує з 1974 року, отри­мала офіційний статус з прийняттям Єдиного європейського акта 1986 року. Рада є найвищим керівним органом ЄС, який приймає ключові рішення розвитку інтеграційного об'єднання.

4. Рада ЄС - міжурядовий орган Європейського Союзу. Засі­дання проводяться у разі необхідності вирішення певних проблем­них питань, на рівні профільних міністрів.

5. Європейська комісія — виконавчий орган Європейського Со­юзу, який складається з членів, призначених урядами країн ЄС на п'ятирічний термін. Комісія є найдієвішим органом управління, оскільки вирішує усі поточні питання, пов'язані з функціонуван­ням Європейського Союзу. Штаб-квартира знаходиться у Брюсселі.

6. Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки — нова посада, запроваджена Лісабонським дого­вором. Верховний представник, який після узгодження з Головою Єврокомісії призначається кваліфікаційною більшістю Євро­пейської Ради, здійснюватиме загальну зовнішню політику і політику безпеки ЄС шляхом внесення пропозицій і реалізації вже досягнутих домовленостей.

7. Суд ЄС — згідно з Лісабонським договором, складається з Європейського Суду, Суду першої інстанції і спеціалізованих судів. Верховна судова інстанція Європейського Союзу спостерігає за одно­манітністю застосування правових документів ЄС, визначає відповідність законодавству правових актів Комісії і Ради та виносить рішення з питань застосування законодавчих норм ЄС, якщо такі пи­тання передаються на її розгляд національними судами країн ЄС.

Існують й спільні фінансові інститути:

Європейський фонд розвитку (ЄФР) (1958 р.) - надає допомогу країнам, що розвиваються, асоційованим з ЄС.

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) (1958 р.) - фінансування капіталовкладень в економіку країн ЄС, освоєння найменш розвинутих регіонів ЄС, реконструкція і будівництво підприємств, модернізація галузевої структури економіки, розвиток пріоритетних галузей.

Європейський Центральний Банк (ЄЦБ) (1999 р.) – контролювання грошової маси в обігу, встановлення базисних відсоткових ставок, встановлення ліміту бюджетних витрат.

Європейський фонд регіонального розвитку (ЄФРР) (1975 р.) – стимулювання розвитку відсталих регіонів у країнах ЄС шляхом фінансування народногосподарських об’єктів.

Європейський соціальний фонд (ЄСФ) (1960 р.) – фінансування заходів щодо працевлаштування робітників, підвищення їх професійного рівня.

Дохідна частина бюджету складається з:

1) власних коштів:

а) ввізного мита, яке компенсує різницю в цінах на сільськогосподарські продукти в країні, що імпортує і на зовнішньому ринку;

б) мита за загальним митним тарифом;

в) визначеної частини відрахувань від ПДВ і інших коштів;

2) кошти, що нараховуються державами-учасниками ЄС. Кожна країна-учасниця ЄС виділяє 1,2 – 1,3 % свого ВВП.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 689 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...