Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття про постав



Постав – це схема розміщення пил в пильній рамці, відстань між пилами. Постав записується у вигляді формули, де цифри вказують відстань між пилками в мм.

Наприклад: 19 – 22 – 32 – 40 – 50 – 40 – 32 – 22 – 19. Цей постав складається із 10 пил. Постав залежить від діаметра розпилюваних колод і товщини необхідних пиломатеріалів. Регулюється постав міжпилковими прокладками, які виготовляються із сухої і твердої деревини. З центральної частини колоди, як правило, випилюють товстіші пиломатеріали, а з переферійної – тонші. Постав повинен бути семетричним.

Т е м а 14. Підсочка сосни

1. Поняття про підсочку.

Підсочка - це процес нанесення систематичних спеціальних поранень на стовбур дерева під час вегетаційного періоду з метою отримання продуктів життєдіяльності дерева (живиці).

Живиця - це рідина жовтого кольору з різким запахом скіпідару. Живиця, яка тільки виділилась із стовбура складається із скіпідару (30 – 35 %), каніфолі (60-65%), домішок (≈ 5%, вода, листя, кора, хвоя).

Скіпідар - безбарвна рідина з різким запахом. Скіпідар використовується в лакофарбувальній промисловості, в медицині для синтезу камфори, при виготовленні фото і кіноплівок, при виготовленні пороху.

Каніфоль – це тверда, жовта речовина, яка використовується в електротехніці; при виготовленні мила, паперу, топографічних фарб, сургучу, лейкопластира, при склеюванні скла.

За якістю живиця поділяється на 3 сорти:

І сорт - легкорухома, жовта, з різким запахом скіпідару, рідина, в якій смолистих речовин 93% і більше (з них скіпідару 13% і більше), домішки складають до 7%.

ІІ сорт – малорухома жовта рідина з слабким запахом скіпідару, у якій смолистих речовин 88% і більше (з них скіпідару 13 % і більше), домішки до 12%.

ІІІ сорт (баррас) – тверда, жовта з сірим нальотом речовина з дуже слабким або без запаху скіпідару, в якій смолистих речовин 85% і більше (вміст скіпідару не визначається) і домішок до 15%.

2. Процес смолоутворення і смоловиділення.

Живиця у деревині знаходиться в смоляних ходах. Смоляні ходи є:

· вертикальні;

· горизонтальні;

· патологічні ( утворені при нанесенні поранень).

Смоляні ходи у стовбурі утворюють єдину систему.

Смоляний хід на поперечному перерізі має таку будову

1

5

1. Смоляний канал

2. Вистилаючі клітини

3. Мертві клітини

4. Трахеїди

5. Супроводжуюча паренхіма

Живиця утворюється у вистилаючих клітинах. Вистилаючі клітини виділяють живицю у смоляний канал, де вона накопичується і давить на вистилаючі клітини, а вистилаючі клітини тиснуть на живицю. В результаті у каналі утворюється смоляний тиск, який вищий за атмосферний.

При нанесенні поранення з каналу починає виділятися живиця із-за різниці тисків. Живиця виділяється 1-2 доби і припиняє виділятися з 2-х причин:

1. На відкритому повітрі з живиці випаровується скіпідар, вона кристалізується і закриває канал.

2. Вистилаючі клітини на відкритому повітрі поглинають вологу, розширюються і закривають канал.

З метою збільшення часу виділення живиці поранення обробляють хімічними стимуляторами, які вбивають вистилаючі клітини і час виділення живиці збільшується до 18 днів.

3. Характеристика факторів, що впливають на смолопродуктивність соснових насаджень.

Смолопродуктивність – це кількість живиці, яка виділяється за певний проміжок часу з одиниці площі дзеркала карри.

З одної карри можна заготовити 1- 2 кг живиці.

І група факторів - місцезнаходження насадження. Найкращі умови для підсочки це такі умови, коли середньодобова температура становить + 20 + 22 0С і один раз на 2 тижні проходить дощ.

ІІ група факторів - лісівничі фактори. В мішаних насадженнях смолопродуктивність вища, ніж в чистих. У високобонітетних насадженнях смолопродуктивність вища.

Найвища смолопродуктивність в умовах В2 С2. З підвищенням середньої висоти і діаметру смолопродуктивність насадження підвищується.

З пониженням повноти смолопродуктивність збільшується.

Найвища смолопродуктивність у віці 80-120 р.

ІІІ - сезонність робіт. Смолопродуктивність вища у ІІ половині вегетаційного періоду, тому що закінчується приріст по висоті і діаметру, утворюється пізня деревина, дерево може більше витратити енергії на смолопродуктивність.

ІV Технологічні фактори.

4.1. Із збільшенням глибини, ширини поранень (підновки) смолопродуктивність збільшується.

4.2. При використанні хімічних стимуляторів смолопродуктивність вища, ніж без хімічних стимуляторів.

4.3. При висхідних способах підсочки смолопродуктивність вища, ніж при нисхідних, тому що патологічні смоляні ходи в більшій кількості утворюються над місцем пошкодження чим під місцем пошкодження

           
   
     
 



4. Сировинна база підсочки.

Сировинною базою для підсочки сосни є стиглі та пристигаючі насадження 1- 4 го класів бонітету, в складі яких налічується 40 і більше відсотків придатних для підсочки дерев, що після закінчення терміну підсочки будуть призначені до суцільної або останнього прийому поступової рубки головного користування.

Придатними для підсочки вважаються здорові екземпляри дерев діаметром 20 см і більше, що не мають значних пошкоджень. Підсочка пристигаючих насаджень допускається за браком стиглих насаджень.

Для підсочки не призначаються:

1. Насадження в осередках розмноження шкідників до їх ліквідації.

2. Насадження де згідно з законодавством недопускається проведення РГК.

3. Насадження які послаблені внаслідок пожеж, пошкоджені шкідниками, хворобами та іншими несприятливими факторами.

4. Насадження, в яких передбачається проведення вибіркових РГК.

5. Підготовчі роботи на ділянках призначених в підсочку.

Підготовчі роботи проводяться після призначення ділянок в підсочку, після виписки лісоруюного квитка, після складання технологічної карти, до початку основних робіт з підсочки.

1. Перевірка меж ділянки.

2. Визначення меж небезпечних зон.

3. Встановлення заборонених стаціонарних знаків.

4. Прибирання небезпечних дерев.

5. Розмітка ділянки на літери.

Літера - це частина ділянки, яка обслуговується одним працівником.

6. Влаштування пункту по прийманню живиці.

7. Підготовка дороги для вивезення живиці.

8. Вирубування по необхідності густого підліску.

9. Підготовка дерев до підсочки.

Метою цих робіт є створення безпечних умов праці і покращення організації праці під час основних робіт.

6. Підготовчі роботи на деревах, призначених в підсочку.

1. Обрізування гілок.

2. Розмітка карри – це нанесення меж карри різаком.

3. Підрум’янення – це зняття грубої кори стругом. Підрум’янення проводиться для того, щоб підновки мали однакову глибину і менше затуплювався різець хака.

При підрум’яненні залишають товщину в декілька мм.

4. Оконтуровка – це процес повторного нанесення меж карри різаком.

5. Проведення повздовжнього жолобка. Виконується жолобовим хаком.

6. Встановлення приймача живиці. Приймачі живиці можуть кріпитися з допомогою крампон -тримачів (металева пластина) або вставлятися у щап (різ, який робиться стамескою). Заборонено прибивати приймачі цвяхами.

                   
         



ЩАП


Роботи з 1- 4 проводяться восени або весною до початку вегетаційного періоду. А роботи 5, 6 виконуються тільки весною до початку вегетаційного періоду.

7. Категорії, методи і способи підсочки.

Категорія підсочки залежить від тривалості підсочки.

Є дві категорії підсочки:

1. Перша- це підсочка, яка проводиться в насадженнях, які будуть призначені в рубку через 1-3 роки.

2. Друга- це підсочка, яка проводиться в насадженнях, які будуть призначені в рубку через 4-10 років.

На виробництві використовують два методи підсочки:

1. Звичайна підсочка – це підсочка без хімічних стимуляторів. Ця підсочка розпочинається тоді, коли середньодобова температура становить +7 0С. При першому підході до дерева робітник (здимщик) наносить хаком перші 2 підновки. Глибина підновок 2-6 мм.

Глибина жолобка 2-8 мм. Слідуючі дві підновки наносяться через 2-5 днів. Цей період називається паузою здимки. Слідуючі 2 підновки наносяться на відстані від перших 5-15 мм, ця відстань називається кроком підновки. Перші дві підновки наносяться під трафарет, так щоб кут підновки становив 45 0, а кут карри 90 0. Таким чином підновки наносяться до кінця вегетаційного періоду. Живиця збирається через 10-14 днів у відра. З відер живиця виливається у бочки, які знаходяться на пунктах з приймання живиці в землянках і які герметично закриваються. Навколо пункту по прийманню живиці повинна бути мінералізована протипожежна смуга. На території пункту також повинен знаходитись протипожежний щит.

2. Підсочка з хімічними стимуляторами. Хімічним стимулятором можуть бути кормові дріжджі, сульфітно - спиртова барда, сульфітно - дріжжева бражка, попіл деревних порід, хлорне вапно, кукурудзяний екстракт, сірчана кислота, сіль, березовий сік.

Підсочка розпочинається тоді, коли середньодобова темпаратура досягає +70С, перші 2 підновки наносяться під трафарет хімічним хаком. Наступні 2 підновки (пауза здимки) наносяться через 7-18 днів при використанні сірчаної кислоти; 7-14 днів при використанні хлорного вапна; 2-7 днів при використанні інших хімічних стимуляторів.

Крок підновки 20-50 мм – сірчана кислота, 20-40 мм – хлорне вапно, 8-20 мм – інші.

Глибина підновки: 1-2 мм – сірчана кислота;

1-4 мм – інші.

Глибина жолобка: 2-3 мм – сірчана кислота;

1-5 мм – хлорне вапно;

2-6 мм – інші.

Сірчану кислоту і хлорне вапно дозволяється використовувати не більше 3х років.

Сірчану кислоту забороняється використовувати на заболочених грунтах. Збір живиці проводять як при звичайній підсочці.

Способи підсочки:

1. Спосіб висхідної ребристої карри

                           
       
           
 


2. Спосіб нисхідної гладкої карри

                       
   
           
 


3. Комбінований (ярусний) - при цьому способі на стовбурі одночасно закладається 2 карри. Підсочка може проводитись одночасно у двох каррах, або чергуватись по роках

           
   
     
 


Кількість карр на одному рівні залежить від діаметра стовбура на висоті грудей, якщо діаметр 20 см, то закладається 1 карра, якщо діаметр 24 - 28 см – 1-2 карри, 32-60 см – 2 карри, більше 60 см – 2 або 3 карри.

Мінімальна ширина міжкаррового ременя 10 см.

Т е м а 15. Суха перегонка деревини





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1795 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.014 с)...