Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимоги до укладання заголовків



1.Назву рубрики (заголовок) пишуть великими (прописни­ми) літерами або з великої літери в називному відмінку й роз­ташовують посередині чи зліва, залежно від розміщення назви виду документа, наприклад:

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

Про вдосконалення державного управління

інформаційною сферою

2. Крапку після заголовка, а також підзаголовка, винесено­го в окремий рядок, не ставлять (виняток становить література для дітей молодшого та середнього віку: там обов'язково після заголовка, підзаголовка ставлять крапку), наприклад:

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про видавничу справу

Цей Закон визначає загальні засади видавничої справи, регулює порядок організації та провадження видавничої діяльності, розповсю­дження видавничої продукції, умови взаємовідносин і функціонування суб'єктів видавничої справи. Відповідно до Конституції України цей Закон покликаний сприяти національно-культурному розвитку українського народу, громадян України всіх національностей, утверджен­ню його духовності та моралі, доступу членів суспільства до загально­людських цінностей, захисту прав та інтересів авторів, видавців, виготівників, розповсюджувачів і споживачів видавничої продукції.

3. Не можна переносити слова в заголовку. Якщо заголовок великий, то його варто поділити на кілька рядків, наприклад:

ВИЗНАЧНІ ПОСТАТІ

УКРАЇНСЬКОГО НАУКОВОГО

КНИГОВИДАННЯ

4. Заголовок, що складається з двох речень, потребує крап­ки після першого речення. У такому разі речення варто розмістити так, щоб крапка потрапила в середину рядка, а не на кінець, наприклад:

ЩЕ ОДИН СЮЖЕТ. ПСИХОПАТИЧНИЙ/

ПСИХОАНАЛІТИЧНИЙ ДИСКУРС ЯК КОМПОНЕНТ

УКРАЇНСЬКОЇ МОДЕРНОСТІ

5. Якщо заголовок поставлений у підбір з текстом, то крап­ка потрібна, наприклад:

§ 41. Звук і фонема. Говорячи про звукові зміни, ми почасти перейшли від...

6. У заголовках з кількох рядків кожен рядок повинен утво­рювати певну смислову цілість, наприклад:

ЕВОЛЮЦІЯ ХУДОЖНЬОГО МИСЛЕННЯ АРКАДІЯ ЛЮБЧЕНКА:

ВІД «РОМАНТИКИ ВІТАЇЗМУ» ДО СОЦРЕАЛІЗМУ

7. Крапку після номера, літери, родового позначення став­лять у разі набору в один рядок з тематичним заголовком, наприклад:

Стаття 23. Вихідні відомості видання

Вихідні відомості видання – сукупність даних, які характеризу­ють видання і...

Проте крапку не ставлять, якщо номер, літера пункту, підпункту, статті, розділу тощо винесені в окремий рядок. Так само, як назва, наприклад:

Стаття 23

Вихідні відомості видання

або:

§ 41. Звук і фонема

Говорячи про звукові зміни, ми почасти перейшли від розгляду...

8. Не варто писати наступний заголовок наприкінці сторін­ки, якщо немає місця для тексту, у такому разі потрібно перенести його на наступну сторінку.

9. Підзаголовки пишуть малими літерами без підкреслень. Залежно від розташування реквізиту виду документа підзаго­ловки пишуть ідентично заголовку, наприклад:

Положення

про Державний комітет інформаційної політики,

телебачення і радіомовлення України





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1218 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...