Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тероризм – це метод, за допомогою якого організована група або партія прагне досягти проголошеної нею мети через систематичне використання насильства



Це залякування, пригнічення супротивника силовими засобами, антигуманний спосіб вирішення проблем, можна назвати зброєю слабких, бо жорстокість завжди чинили слабкі духом люди, не маючи можливості і сили виграти протиборство іншими гуманними методами, вдавалися до насильства.

Існує три основні види тероризму: політичний, релігійний та кримінальний. Можна говорити ще про біологічний, ядерний, інформаційний тероризм.

Терористами є окремі особи, групи, що виражають інтереси певних політичних рухів або представляють країну, де тероризм піднесений до рангу державної політики. Його застосовують і як засіб задоволення амбіцій окремими політичними діячами, і як знаряддя досягнення своїх цілей мафіозними структурами, кримінальним світом. Тероризм є також формою партизанської війни, коли проти чисельно переважаючого та якісніше озброєного ворога неможливо вести відкриті військові дії.

Одна з найнебезпечніших терористичних організацій «Аль-Каїда» діяла в 45 країнах світу, дестабілізує ситуацію в США. У світі давно почалася терористична війна, але помітили її тільки 11 вересня 2001 р. після теракту у приміщенні Всесвітнього торгового центу у Нью-Йорку.

В Росії у зв’язку з Чечнею пам’ятні події у Будьоновську, Москві, Волгодонську. Чечня стала одним з центрів світового тероризму (мусульманського тероризму).

Найпоширеніші терористичні акти це:

- захоплення державних установ або посольств (із захопленням заручників);

- напади на державні або промислові об’єкти, які призводять до матеріальних збитків і є ефективним засобом залякування та демонстрації сили;

- насильницькі дії проти особистості жертви (для залякування або з пропагандистською метою);

- захоплення літаків або інших транспортних засобів (політична мотивація – звільнення з тюрми товариша по партії; кримінальна мотивація – вимога викупу);

- викрадення (з метою політичного шантажу або отримання викупу);

- вибухи або масові вбивства (залякування населення);

- політичні вбивства (так зване звільнення народу від тиранів);

- зараження населених пунктів заразними хворобами (сибірською виразкою, віспою, бубонною чумою).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 232 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...