Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особиста безпека в умовах кримінальної злочинності



Захищати життя і здоров’я громадян повинна держава. У Конституції України вказано, що «людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в державі найвищою соціальною цінністю; усі люди вільні і рівні у своїй гідності та правах; громадяни мають рівні конституційні права й свободи та є рівними перед законом, не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками... соціального походження, майнового стану; місця проживання, за іншими ознаками; обов’язок держави – захищати життя людини; кожен має право захищати життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань».

Статтею 36 Кримінального Кодексу України «Необхідна оборона» закріплено право громадян на самозахист. У ній сказано, що кожен громадянин має право на захист своїх прав та інтересів, а також прав та інтересів інших осіб, держави і суспільства через завдання шкоди тому, хто зазіхає на ці інтереси. При цьому не залежить, чи особа могла уникнути небезпечного зазіхання або мала можливість звернутися до органів влади. Особа несе кримінальну відповідальність тільки при перевищенні меж необхідної оборони, тобто умисного заподіяння тому, хто зазіхає, тяжкої школи, яка явно не відповідає небезпеці посягання. І навіть тоді особа не несе відповідальності, якщо через сильне хвилювання, спричинене небезпекою, вона не змогла оцінити небезпеки зазіхання і ступеня завданої нею шкоди (тобто якщо адвокат докаже це в суді).

Пункт 5 статті 36 дозволяє використовувати для необхідної оборони зброю або будь-які інші предмети та засоби для захисту від:

- нападу озброєної особи;

- нападу групи осіб;

- протиправного проникнення до житла.

Але закон про зброю в Україні ще не прийнято, він повертається постійно на «доопрацювання» Верховною Радою в першому читанні. З цього питання існують відомчі нормативні акти. Наказ МВСУ від 21.08.1998 р. №622 регулює придбання та використання гладкоствольної та нарізної мисливської зброї, газової – постанова Кабміну від 07.09.1993 р. №706, спецзасобів для стрільби гумовими кулями – накази МВС за №379/ДСК від 13.06.2000 р. та за №815/ДСК від 29.08.2003 р.

Для самозахисту використовують газовий балончик, мисливську зброю, газові пістолети і револьвери, пневматичну зброю, автономні сигнальні пристрої, спецзасоби для стрільби гумовими кулями, індивідуальні спецзасоби електрошокової дії.

Газовий (аерозольний) балончик потрібно спрямувати соплом в обличчя нападника і натиснути кнопку, яка переважно розміщена вгорі і має яскраво-червоний колір. Він містить отруйні речовини, спричиняє відчуття опіку, кашель, сльозовиділення, але має ряд недоліків:

- дистанція застосування від 10-15 до 50 см.;

- на вулиці треба зважати на напрям та силу вітру, щоб не зашкодити собі;

- застосування у невеликих замкнених приміщеннях (ліфтах, кімнатах) загрожує також і особі, яка захищається;

- взимку потрібно носити балончик у внутрішній кишені,щоб зігрівати його теплом тіла;

- діє на людей з різною чутливістю по різному;

- виводить з ладу тільки на кілька секунд або хвилин;

- неефективний при нападі групи осіб;

- потрібно міняти щопівроку.

На сьогодні в Україні сертифіковано лише аерозольні розпилювачі «Терен», які випускає Київський НВП «Еколог». Для громадян - «Терен-1» з активною речовиною МПК, для працівників правоохоронних органів - «Терен-4» із сумішшю МПК та CS. Дозволу на використання розпилювачів зарубіжного виробництва немає, але немає і прямої заборони.

Для придбання газового пістолета або револьвера згідно з постановою Кабміну за №706 від 07.09.1993 р. кожен громадянин віком від 18 років, що не має судимостей, алкогольної чи наркотичної залежності та спроможний користуватися зброєю за станом здоров’я може отримати дозвіл у районному відділі дозвільної системи на 1-3 роки за місцем проживання. Заборонено передавати пістолет і патрони до нього іншим особам без відповідного дозволу. При втраті або викраденні пістолета потрібно повідомити правоохоронні органи.

Недоліки застосування:

- потрібен час, щоб привести у стан бойової готовності (зняти запобіжник, закласти патрон у патронник, тоді спрямувати в обличчя нападникові і натиснути на спусковий гачок);

- дуже складний механізм, схожий до бойової зброї, потребує хоча б елементарного знання конструкції та принципів роботи зброї і регулярного обслуговування.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 921 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...