Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Засоби пожежогасіння



Пожежогасіння – це комплекс заходів, спрямованих на ліквідацію пожежі.

Вода є основною вогнегасною речовиною, тому кожне промислове підприємство обладнують пожежним водопроводом. Воду також можна подавати до місця пожежі з водоймищ, річок або підвозити в автоцистернах.

Основними елементами устаткування водяного пожежогасіння на об’єктах є пожежні гідранти, пожежні крани, пожежні рукави, насоси та ін.

Для гасіння великих загорянь у приміщеннях категорій А, Б, В застосовують стаціонарні установки водяного, газового, хімічного та повітряно-пінного гасіння (спринклерні та дренчерні установки).

Для ліквідації невеликих осередків пожежі, а також для гасіння пожежі у початковій стадії силами персоналу об’єктів використовують первинні засоби пожежогасіння, якими повинні бути забезпечені кожне приміщення, цех, транспортний засіб. Це вогнегасники; пожежний інвентар (покривала з негорючого теплоізоляційного полотна або товсті, ящики з піском, бочки з водою, пожежні відра, совкові лопати); пожежний інструмент (гаки, помпи, сокири тощо). Первинні засоби пожежогасіння розміщують на пожежних щитах та біля них.

Вогнегасники діляться на пінні, газові та порошкові.

Пінними вогнегасниками (хімічні – ВХП-10, та повітряно-механічні – ВПП-5, ВПП-10) гасять тверді та рідкі горючі матеріали. Не можна гасити речовини, здатні горіти та вибухати при взаємодії з піною, та електрообладнання, що знаходиться під напругою.

Газові вогнегасники (для гасіння твердих та рідких речовин, крім тих, що можуть горіти без доступу повітря. та електроустановок, що знаходяться піл напругою до 1000 В, – вуглекислотні трьох типів: ВВ-2, ВВ-5, ВВ-8 рекомендуються для гасіння приміщень, де знаходиться електронно-обчислювальні машини, копіювальна та інша оргтехніка; телефонних станцій, архівів; вуглекислотно-брометилові: ВВБ-3, ВВБ-7.

Порошкові вогнегасники (гасіння рідких, твердих та газоподібних горючих речовин та електроустановок, що знаходяться піл напругою до 1000 В) – ПС-1. ПС-2, ОП-9, ОП-10(з), ОПУ-5 та ін.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 357 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...