Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Протипожежна профілактика



План

1. Пожежі та причини їх виникнення.

2. Організація протипожежного захисту на виробництві.

3. Засоби пожежогасіння.

4. Пожежний зв’язок та сигналізація.

1. Пожежі та причини їх виникнення

Вогонь, який вийшов з-під контролю, здатний викликати значні руйнації та смертельні випадки. До таких проявів вогняної стихії належать пожежі. За останні десять років у країні сталося майже 500 тис. пожеж, від яких загинуло близько 20 тис. людей, полум'ям знищено ледь не 100 тис. будівель та більше 10 тис. одиниць авто техніки.

Пожежа – це неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, що супроводжується у часі і просторі.

Щоб виникла пожежа, необхідні три фактори, а саме: горючий матеріал, окислювач, джерело запалювання.

Горючим матеріалом називають речовину чи предмет, які під впливом вогню або високої температури спалахують чи тліють, обвуглюються. Більшість речовин можна зачислити до горючого матеріалу, проте горіння настає лише за певних умов навколишнього середовища, стані горючого матеріалу та співвідношення між горючим матеріалом та окислювачем.

Окислювачем найчастіше стає кисень, що входить до складу повітря.

Джерелами запаювання бувають тіла та речовини, які мають високу температуру, відкрите полум’я. Але не завжди необхідний безпосередній контакт горючої речовини із джерелом запалювання. Запалювання може відбутися як внаслідок теплопередачі, так і випромінювання енергії нагрітим тілом (спрямований дзеркальцем промінь через деякий час може викликати займання тканини чи предмету). Іноді запалювання відбувається як наслідок реакції взаємодії двох речовин.

Джерело запалювання у більшості пожеж має раптовий, не прогнозований характер.

Речовини діляться на негорючі (нездатні горіти в нормальних умовах), важкогорючі (горять лише при постійній наявності джерела запалювання), горючі (можуть займатися від джерела запалювання та горіти після його усунення) та легкогорючі (здатні займатися від короткочасно діючого джерела запалювання незначної енергії),

Залежно від розмірів матеріальних збитків пожежі поділяються на особливо великі (збитки сягають від 10000 і більше розмірів мінімальної заробітної плати) і великі (збитки сягають від 1000 до 10000 розмірів мінімальної заробітної плати) і інші.

Які ж причини виникнення пожежі? Це несправність електрообладнання, перегрів внаслідок тертя в несправних вузлах машин, перегрів пальних матеріалів, контакти з пальними поверхнями через несправність котлів, печей, димоходів, контакти з полум’ям, запалення від полум’я горілки, запалення від пальних часток (іскри) від установок та устаткування для спалювання, самозапалювання пальних матеріалів, запалювання матеріалів при різанні та зварюванні металу, помилки та некомпетентність людей, неуважність, забудькуватість, куріння (забули вимкнути газ і покинули приміщення, куріння в постелі – заснули і цигарка спричинила пожежу, кинута у смітник з папером цигарка, кинута цигарка на автостоянці і місцях зберігання горючих і вибухонебезпечних речовин, покинуте незагашеним багаття у лісі, навіть кинута у лісі цигарка), злий умисел – підпал.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 423 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...