Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Домедична допомога. Порядок проведення реанімаційних заходів



За ненадання медичним працівником допомоги хворому законодавством пердбачео різні види покарань, у тому ислі кримінальна відповідальність за статтею 139 Кри имінального Кодексук України. До суьєктів цього злочину належать медичні працівники зі спеціальною освітою (лікарі, медичні сестри. фельдшери та ін..).

На рятувальників аварійно-рятувальних служб та працівників державно ї пожежної охорони стаття 139 КК України не поширюється, бо вони не належать о медичних працвни ків.

Викликають екстрену медичну дпооимогу в ра зі по жеж та надзвичайних ситуацій за єдиним телефонним номером екттренох допомоги 103. Оскільки до місця події зазвичай першими прибувають не медичні, а пожежні та аварійно - рятувальні підрозділи, в законодавство введено нове поняття – «домедична допомога».

Так у статті 1 Закону України «Про екстрену медичну допомогу» від 5 липня 2012 року (№5081-VІ) визначено термін «домедична допомога»: невідкладні дії та організаційні заходи,спрямовані на врятування і збереження життя людині в невідкладному стані та мінімізацією наслідків впливу такого стану на її здоров’я, що здійснюються на місці події особами. які не мають медичної освіти, але за своїми службовими обов’язкам повинні володіти основними практичним навичками з рятування та збереження життя людини, яка перебуває в невідкладному стані та, відповідно до закону, зобов’язані здійснювати такі дії й заходи.

Статтею 12 цього Закону до осіб, які зобов’язані надавати домедичну допомогу, зараховано рятувальників аварійно-рятувальних служб та працівників державної пожежної охорони.

Також у Законі України «Про екстрену медичну допомогу» зазначено,що особи. винні в порушенні його положень. несуть відповідальність у т.ч. кримінальну, за ненадання на місці події домедичної допомоги (стаття 15).

Таким чином, уперше на законодавчому рівні визначено, що за ненадання на місці події домедичної допомоги або необґрунтовану відмову в її наданні рятувальники несуть дисциплінарну, адміністративну кримінальну або цивільно-правову відповідальність. Тобто працівники аварійно-рятувальних служб та державної пожежної охорони в разі ненадання домедичвної допомоги можуть стати об’єктами злочину за статтею 367 (службова недбалість) КК України, яка передбачає покарання (за тяжких наслідків) у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

Відповідно до абзацу 11 частини другої статті 6 Закону України «Про екстрену медичну допомогу» Міністерством охорони здоров’я України видано наказ від 16.06.2014 р. №398, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 7 липня 2014 року за №750/25527 «Про затвердження порядків надання домедичної допомоги особам при невідкладних станах». Таких Порядків затверджено 28.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 257 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...