Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Продовольство і питна вода



Усі важливі товари широкого вжитку, особливо продукти харчування, постачають у роздрібну торгівлю через добре налагоджену систему розподілу. Цим постійно гарантується свіжість товару, до того є великі й дрібні торговці продуктами харчування не потребують дорогого складського зберігання. Проте й ця система також сильна до збоїв. Засніжені або обледенілі дороги можуть відрізати маленькі населені пункти від постачальників продовольства, а повінь – навіть цілі регіони.

Кожній родині доцільно про всяк випадок створити запас продуктів харчування та напоїв із розрахунку на один-два тижні. Передусім слід звернути увагу на те, щоб харчові продукти могли зберігатися тривалий час навіть без охолодження (наприклад, у разі перебоїв з постачанням електроенергії) і щоб їх можна було споживати холодними.

У разі надзвичайних ситуацій вкрай потрібно також враховувати можливість порушення водопостачання або навіть зараження питної води. За певних обставин людина здатна прожити без їжі три тижні, проте без води – лише чотири доби. Тому в аварійний запас має неодмінно входити достатня кількість рідини. Для покриття цієї потреби згодяться мінеральна вода, фруктові сік и та інші напої тривалого зберігання. Прохання не забувати також і про спеціальні продукти, приміром, для хворих на цукровий діабет або для дітей грудного віку. Важливо враховувати й домашніх тварин, які також потребуватимуть харчів.

Створювати запаси тільки таких продуктів і напоїв, які відповідають сформованим у родині звичкам. Переважно це мають бути продукти необмеженого або тривалого зберігання.

Тримати їх у міру можливості потрібно в холодному, сухому й темному місці. Варто звернути увагу на герметичність упаковки.

Ліки з терміном зберігання до 18 місяців повинні бути позначені датою мінімального терміну придатності. На непомічених, але з довшим терміном зберігання продуктах повинна бути дата їхнього придбання.

Докуплені запаси належить розташовувати позаду, а спочатку використовувати продукти, закуплені раніше, тобто до завершення терміну придатності.

З огляду на можливий перебій з електроенергією варто мати такі продукти, які їдять холодними. Н е зайве запастися й приладами для при готування їжі без електрики або газу. Торгівля пропонує низку альтернативних варіантів, наприклад, газові плитки для кемпінгу тощо.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 198 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...