Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заходи при надзвичайних ситуаціях



Потрібно терміново захистити населення, запобігти розвитку чи зменшенню впливу НС і підготувати та виконати рятувальні та інші невідкладні роботи.

1) Для недопущення загибелі людей, забезпечення їх нормальної життєдіяльності у НС повинно бути проведено оповіщення населення про можливу загрозу, а якщо необхідно, організовано евакуацію.

Оповіщення населення проводиться усіма доступними способами: через телебачення, радіомережу, радіотрансляційну провідну мережу, спеціальними сигналами (гудки, сирени).

2) Наступна дія – це евакуація населення.

Згідно Кодексу цивільного захисту України «евакуація - організоване виведення чи вивезення із зони надзвичайної ситуації або зони можливого ураження населення, якщо виникає загроза його життю або здоров’ю, а також матеріальних і культурних цінностей, якщо виникає загроза їх пошкодження або знищення».

Загальна евакуація – це комплекс заходів, що здійснюються для всіх категорій населення з міст і небезпечних районів усіма видами наявних транспортних засобів а відповідній адміністративній території та виведення найвитривалішої його частини пішки.

Евакуація здійснюється у два етапи. На першому етапі людей доставляють до контрольно-пропускного пункту на м6жі зони небезпечного забруднення, де вони проходять дозиметричний контроль, медичний огляд, у разі необхідності – санітарну обробку, а далі чистим транспортом їх розвозять до пунктів розселення.

Для організації приймання, розташування населення, а також забезпечення його всім необхідним створюються евакуаційні комісії та приймальні евакуаційні пункти.

При тимчасовому розселенні громадян у безпечних районах враховується максимальний захист людей від радіоактивного забруднення, хімічного ураження при аваріях або катастрофах на радіаційно – або хімічно небезпечних об’єктах, запобігання загибелі людей у випадках катастрофічного затоплення районів проживання. В місцях розселення звільняються приміщення для розміщення евакуйованих громадян, готуються колективні засоби захисту. Велике значення має забезпечення населення продуктами харчування, надання їм побутових послуг і медичного обслуговування. Перші дві доби люди повинні харчуватися запасами продуктів, привезеними з собою. При їх відсутності харчування здійснюється через мережу громадського харчування або в сім’ях, в які вони підселені.

Розглянуто заходи, які виконує держава під час надзвичайних ситуацій. Та надійну основу життєзабезпечення на випадок надзвичайних ситуацій потрібно створити кожній людині для себе і своєї сім”ї. Отож мета вивчення певних правил - дати імпульс до дії у напрямку самозахисту. Ознайомившись із цими правилами, ви швидко виявите, що багато з наведеного для вас не є новим і вже десь зустрічалося. Часто достатньо незначних витрат і часу, щоб створити для себе і сім”ї надійну основу життєзабезпечення на випадок надзвичайних ситуацій. Взявши до уваги ці рекомендації і регулярно освіжаючи знання з надання домедичної допомоги, ви виконаєте значну частину роботу на шляху «готовності до надзвичайних ситуацій.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 256 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...