Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Для нормального функціонування організму щоденний раціон людини повинен включати шість основних складових: білки, жири, вуглеводи. вітаміни, мінеральні речовини та воду



Білки – це органічні речовини, що складаються з амінокислот, які, поєднуючись між собою в різних композиціях, надають білкам різноманітних властивостей. Білки є пластичним матеріалом для формування клітин і міжклітинної речовини і найціннішими компонентами їжі, бо їх нічим не можна замінити. З них складаються всі складові частини людського організму (м’язи, серце. мозок і навіть кістки містять значну кількість білків). Вони беруть участь у обміні вітамінів, мінеральних речовин, в доставці кров’ю кисню, жирів, вуглеводів, вітамінів,гормонів. Білки входять до складу гормонів, ферментів, антитіл, які забезпечують імунітет.

М’ясо, яйця, молочні продукти – це основні джерела тваринного білка. Хліб, крупи, бобові – основні джерела рослинного білка. Цінність білкового харчування полягає в поєднанні білків тваринного і рослинного походження.

Існують жири рослинного походження (олія, горіхи, вівсяна та гречана крупи) та тваринного походження (сало, вершкове сало, жирна свинина, ковбаси, сметана, сири). Тваринні жири – це тверді речовини, до складу яких входить значна кількість насичених жирних кислот. Рослинні жири – це рідини, які містять ненасичені жирні кислоти.

Звідси видно, що жири складаються з гліцерину та жирних насичених і ненасичених кислот.

Ненасичені жирні кислоти підвищують еластичність та зменшують проникливість судинної стінки, утворюють з холестерином легкорозчинні сполуки, які легко виводяться з організму, забезпечують його нормальний ріст і розвиток.

Жири висококалорійні, забезпечують в середньому 33% добової енергоцінності раціону, надають організму вітаміни А, Д, Е, К і біологічно важливі фосфоліпіди (лецитин, холін), забезпечують всмоктування з кишечника мінеральних речовин та жиророзчинних вітамінів, сполучаючись з білками, входять до складу клітинних оболонок і ядер, беруть участь у регулюванні обміну речовин у клітинах.

Якщо в організмі не вистачає жирів, послаблюється імунітет, зменшується опір інфекціям. При задоволенні організму потреб в енергії за рахунок вуглеводів і частково білків збільшується витрата білків та незамінних амінокислот.

Вуглеводи є головним джерелом енергії організму (становлять 55% енергоцінності добового раціону), тому в організмі їх знаходиться приблизно 2%, хоча в їжі їхня частка становить 70%. Вуглеводи переходять в жири, 30% - при раціональному харчуванні, при надмірній кількості їжі – значно більше, що призводить до порушення обміну речовин і хвороб.

Існують такі групи вуглеводів: моносахариди, олігосахариди, полісахариди. Моносахариди – це прості вуглеводи. Вони мають солодкий смак, швидкорозчинні у воді, легко всмоктуються в кишечник, легко засвоюються (глюкоза, фруктоза, галактоза). Олігосахариди (сахароза), полісахариди (крохмаль, глікоген, клітковина, пектинові речовини). Глікоген і лактоза містяться в продуктах тваринного походження.

Вітаміни регулюють процеси обміну речовин, потрібні для формування ферментів, гормонів та ін., утворюють з вуглеводів і жирів при окисних процесах речовини, які організм використовує як пластичний та енергетичний матеріал. В кліматичному поясі, де ми проживаємо, найчастіше наприкінці зими і на початку весни є нестача вітамінів А, С, В1, В2, РР. Це може спричинити різні захворювання, бо в цей час вітаміни не синтезуються в організмі. Вони повинні надходити з їжею.

Мінеральні речовини (мікроелементи і макроелементи) потрапляють в організм у вигляді мінеральних солей, не мають енергетичної цінності.

Мікроелементи – це група хімічних елементів, присутніх в організмі людини і тварин у малих концентраціях (залізо, мідь, кобальт, нікель, марганець, стронцій, цинк, хром, йод, фтор). Їх нестача може призвести до негативних змін в організмі, а надлишок має токсичну дію. Організм потребує на добу міліграми або частки міліграмів мікроелементів. Кальцій та залізо – найдефіцитніші мінеральні елементи в їжі людини.

Макроелементи бувають основного та кислотного характеру.

Основні макроелементи – це кальцій, магній, калій, натрій. Містяться в молоці, кефірі, овочах, багатьох ягодах, фруктах. З кислотних макроелементів відомі фосфор, сірка, хлор. Вони містяться в м’ясі, птиці, яйцях, сичужному сирі, хлібі, бобових, журавлині тощо.

Кальцій і залізо – найдефіцитніші в організмі людини.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 889 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...