Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Акти Президента України. Президент України видає акти у формі указів і розпоряджень, які є обов'язковими до виконання на території України



Президент України видає акти у формі указів і розпоряджень, які є обов'язковими до виконання на території України. Укази й розпорядження Президента України мають підзаконний харак­тер: вони видаються на основі Конституції й законів України.

Указ - це правовий акт глави держави, який видається з найбільш важливих питань, віднесених до його компетенції. Укази можуть мати як нормативний, так і ненормативний (правозастосовний характер). Нормативні укази стосуються невизначеного кола фізичних та юридичних осіб і мають довгострокову дію. Ненормативні укази мають індивідуальне значення, наприклад, укази про скасування актів Кабінету Міністрів України, міністерств, інших центральних органів державної виконавчої вла­ди, органів державної виконавчої влади Республіки Крим тощо.

Розпорядження - ненормативний акт глави держави, який має індивідуальний організаційний характер, наприклад, розпоряд­ження про призначення уповноважених Президента України для представлення інтересів Президента України у відповідних дер­жавних органах, установах, організаціях тощо.

Проекти указів і розпоряджень Президента України відповідно до Положення про порядок підготовки й внесення указів і розпо­ряджень Президента України готують і вносять на розгляд Прези­дента Кабінет Міністрів України, міністерства, інші центральні органи виконавчої влади в межах своєї компетенції, центральні органи громадських організацій України, Рада міністрів Авто­номної Республіки Крим, Рада національної безпеки і оборони, радники Президента України, структурні підрозділи апарату Президента, допоміжні та дорадчі органи й служби, що забезпечу­ють діяльність Президента України.

Деякі акти Президента України потребують контрасигнації - скріплення підписами Прем'єр-міністра України й міністра, відповідального за акт та його виконання. До них належать, нап­риклад, акти, видані з питань, пов'язаних із здійсненням представництва держави в міжнародних відносинах; призначен­ням та звільненням глав дипломатичних представництв України; припиненням повноважень Верховної Ради України; керівницт­вом роботою Ради національної безпеки і оборони України; прий­няттям у разі необхідності рішення про введення в Україні або в окремих її місцевостях надзвичайного стану, оголошення в разі необхідності окремих місцевостей України зонами надзвичайної екологічної ситуації.

Акти Президента України не пізніше як у п'ятнадцятиденний строк після їхнього прийняття підлягають оприлюдненню держав­ною мовою в офіційних друкованих виданнях. Нормативні акти Президента України набирають чинності через десять днів із дня їх офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самими акта­ми, але не раніше дня їх опублікування в офіційному друкованому виданні. Ненормативні акти Президента України можуть не публікуватися. Ці акти та акти з обмежувальними грифами офіційно оприлюднюються шляхом надсилання відповідним дер­жавним органам та органам місцевого самоврядування й доведен­ня ними до відома підприємств, установ, організацій та осіб, на яких поширюється їх чинність. Такі акти Президента набирають чинності з моменту одержання їх державними органами або орга­нами місцевого самоврядування, якщо не встановлено інший строк набрання ними чинності.

Рішення щодо конституційності актів Президента України приймає Конституційний Суд України. У разі визнання Консти­туційним Судом України акта Президента України неконсти­туційним він утрачає чинність із дня ухвалення Конституційним Судом України відповідного рішення.

Отже, Президент України на основі та на виконання Конс­титуції й законів України видає укази та розпорядження, обов'язкові до виконання на всій території держави.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 742 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...