Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Криштофа Косинського та Северина Наливайка



Маркевич Вікторія, 2ал9, ІІ А-А (11) 2010, Нижник Іванна ІІ-БЛ(9) курс, 2013

1.Причини повстань: Посилення кріпосницького та національно-релігійного гніту. Приводом до повстань було рішення сейму Речі Посполитої про роздачу шляхті „пусток” на Київщині, які належали реєстровим козакам.

Повстання Криштофа Косинського (1591-1593рр)., перший великий збройний виступ козацтва проти шляхти і української адміністрації Речі Посполитої, який охопив Поділля, Брацлавщину, Волинь і Київщину. Приводом до виступу була майнова суперечка між Криштофом Косинським і білоцерківським старостою, князем Янушем Острозьким. Повстання почалося виступом у грудні 1591 р. загону реєстрових козаків, що їх очолював гетьман Криштоф Косинський. Вони напали на м. Білу Церкву — резиденцію Януша Острозького, що захопив маєток К.Косинського в с.Рокитне. До козаків приєдналися повсталі селяни-втікачі й городяни. Повстанці штурмом оволоділи замком Януша Острозького й містом Біла Церква, захопили гармати, легку зброю, військові припаси, гроші, спалили боргові документи. 23 січня 1593 р. польські війська й повстанці на чолі з К. Косинським зустрілися під містечком П’яткою на Волині. Битва тривала цілий тиждень — з 23 по 30 січня. Незважаючи на відчайдушний опір княжим силам, повстанці зазнавали поразки.

Повстання Северина Наливайка (1594-1596 рр) Після битви під П'яткою покинув службу у Костянтина Острозького і очолив козацький відділ, що діяв проти турків на нижньому Дністрі.

В липні 1594 року, повернувшись з загоном козаків після походу в Молдавію проти турків, Северин Наливайко закликав запорожців виступити проти польського панування в Україні. У жовтні 1594 р. наливайківці й брацлавські міщани прогнали місцеву шляхетську адміністрацію, захопили Брацлав і проголосили його «вільним козацьким містом». Це, по суті, стало початком повстання.

На допомогу наливайківцям прибув загін запорожців на чолі з гетьманом Григорієм Лободою, представником козацької реєстрової старшини. Об'єднане повстання охопило всю Україну. Ще один козацький загін полковника Матвія Шаули, здобувши Київ, направились у Білорусію. Наприкінці 1595 р. на поч.1596 р. повстанці вже контролювали все українське Правобережжя.

В урочищі Гострий Камінь біля Трипілля відбулася вирішальна битва. Після жорстокого бою повстанці були змушені відступити на Лубенщину. Навесні 1596 року на Солониці під Лубнами повстанці були оточені переважними силами польського війська. Майже два тижні героїчно оборонялися козаки. С. Жолкевський пообіцяв реєстровцям амністію, якщо вони складуть зброю. Довідавшись про переговори козацької старшини з С. Жолкевським, повстанці запідозрили Г. Лободу у зраді й вбили його. Але частина старшини 28 травня 1596 року підступно схопила С. Наливайка, М. Шаулу та інших керівників повстання і видала їх полякам. Під час переговорів польське військо напало на козацький табір. В наслідок цього повстання тисячі повстанців, їхніх жінок і дітей було вбито, С. Наливайка та інших шістьох ватажків повстання було відправлено до Варшави де 11квітня 1597 року після нелюдських тортур їх стратили.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 381 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...