Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Наша головна світоглядна цінность – Українська Національна Ідея



Що являє собою Українська Національна Ідея?

Незаперечною істиною є той факт, що національна ідея – продукт нації. Водночас незаперечною істиною є і те, що національна ідея з «дитини нації» перетворюється у «матір нації», керівну організуючу силу. Нація на кожному історичному етапі має свої особливості, свою зрілість, а також свою філософію, придатну до поточного моменту. Тобто нація на своєму історичному шляху потерпає від негативних впливів, а тому може мати небажані ухили.

Тому належить дотримуватись основоположних імперативів, які залишаються дороговказом назавжди. Це уже і є «материнська» функція Національної Ідеї. Вона веде свою націю вперед; містить у собі волю багатьох поколінь української нації; передбачає враховувати минулий досвід, але для того, щоб йти вперед, творити добро, справедливість, творити Україну.

Чому національно-патріотичні сили не самоорганізовані, а діють вроздріб? Тому, що не функціонує Українська Національні Ідея (УНІ). Об’єктивно до УНІ належать такі світоглядні категорії:

1. Людина

2. Нація

3. Національна держава

4. Етнічна територія

5. Рідна мова

6. Духовність.

Якщо коротко висвітлити перелічені категорії, то їхній сутністі належить такий зміст.

Людина – це частка Нації, але така важлива ця частка, що від неї, цієї людини, залежить доля усієї національної спільноти, тобто нації. Людина є органічною основою національної соціальної мікросистеми – особистості. З особистостей складається нація. Їншими словами: людина – дитина нації, і водночас її берегиня, можна сказати – мати нації. Людина також має захищати свою націю та свою державу, своїх побратимів у всьому світі.

Нація – це велика спільнота людей спільного етнічного походження на чолі з елітою. Повноцінна сучасна нація має свою державу, культуру, мову, духовність і світогляд, ідеологію.

Національна держава – продукт нації, але водночас є захисником нації, людини, національно-етнічної території та духовності.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 151 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...