Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Робота №50. Виявлення первинного крохмалю, синтезованого в процесі фотосинтезу в листках рослин (проба Ю.Сакса)



Демонстраційний дослід

Основні відомості. У процесі фотосинтезу утворюються різні органічні речовини, які рослини використовують у процесах життєдіяльності. Близько 30.50% синтезованих сполук відкладаються у вигляді крохмальних зерен в фотосинтезуючих органах. Наочно це можна виявити за допомогою проби Сакса. Крохмаль, що синтезується в хлоропластах під час фотосинтезу, називають первинним, на відміну від того, що відкладається в запасаючих органах.

Дослід рекомендується проводити на зрізаних і поставлених у воду листках, оскільки у них накопичується крохмаль швидко, а відтік в інші органи перервано. Процес утворення первинного крохмалю чіткіше реєструється на попередньо знекрохмалених листках. Знекрохмалення останніх досягають витримуванням рослини протягом декількох діб у темряві. За цей час увесь крохмаль, що міститься в листках, перетвориться в цукри. Останні витрачаються в процесі дихання листка або частково транспортуються до запасаючих органів.

Мета роботи. Пересвідчитися в тому, що у процесі фотосинтезу синтезуються вуглеводи, які відкладаються в листках у вигляді крохмальних зерен.

Матеріали, реактиви, обладнання. Листки пеларгонії (в зимовий період), примули, гортензії (навесні), кукурудзи, настурції (влітку), які перед дослідом протягом двох діб витримують в темряві; спирт, 1 %-й розчин йоду в йодиді калію (концентрований розчин, тричі розбавлений водою); спиртівки, пінцети, голки, скляні палички, чашки Петрі, трафарети різних фігур, вирізані з темного світлонепроникного паперу, канцелярські скріпки або булавки; порцелянові чашки, водяна баня, електроплитка.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 971 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...