Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Додаток 1. Правильно НЕправильно висловлювати подяку вимкнути світло говорити не до ладу заважати працювати замовити обід



ДОВІДНИЧОК З КУЛЬТУРИ МОВЛЕННЯ


Правильно НЕправильно
висловлювати подяку вимкнути світло говорити не до ладу заважати працювати замовити обід наступного разу недбале ставлення не надивуєшся однак, проте опановувати себе перекладати текст правильно розв’язувати розробити заходи дякувати друзям згідно з правилом відповідно до статті виражати подяку виключити світло говорити невпопад мішати працювати заказати обід слідуючого разу халатне ставлення диву даєшся тим не менше оволодівати себе переводити текст вірно розв’язати розробити міроприємства дякувати друзів згідно правила відповідно зі статтею

Російською мовою Українською мовою
бросаться в глаза в двух словах в конце концов в порядке исключения в противном случае вы правы вынести благодарность повысить в должности нуждаться в помощи курсы по изучению языка по собственному желанию заказное письмо круглый год на протяжении года на ступень выше неотложное дело отменить решение пользоваться успехом поступили предложения впадати в око (в очі, у вічі) кількома словами врешті-решт, зрештою як виняток інакше ви маєте рацію скласти подяку підвищити за посадою потребувати допомоги курси з вивчення мови за власним бажанням рекомендований лист цілий рік протягом (упродовж) року на щабель вище нагальна справа скасувати рішення мати успіх надійшли пропозиції

Російською мовою Українською мовою
В пользу (закузчика) В порядке обмена опытом В пределах своих полномочий В принудительном порядке В случае необходимости В случае неуплаты сумы В соответствии с (законодательством) Ввиду вышеизложенного Ввиду того, что … Взыскать неустойку Взнос в бюджет Внеочередной созыв Дисциплинарное взыскание Договорное обязательство Должостной оклад Дополнительное соглашение Добавленная стоимость На користь (замовника) У порядку обміну досвідом У межах своїх повноважень У примусовому порядку За необхідності У разі несплати суми Згідно з (законодавством) Зважаючи на викладене вище З огляду на те, що … Стягнути неустойку Внесок до бюджету Позачергове скликання Дисциплінарне стягнення Договірне зобов’язання Посадовий оклад Додаткова угода Додана вартість

ЧИ НАСТУПАЮЧЕ БУВАЄ СВЯТО?

Українці люблять віншувати своїх друзів і знайомих і у свята, і напередодні свят. На жаль, нерідко використовують у передсвятковий час неукраїнський вислів з наступаючим святом. Замість нього варто вживати напередодні свят таких привітань, як Вітаю з передсвятом або Вітаю зі святом, Вітаю з Новим роком, Вітаю з Різдвом Христовим, Вітаю з Великоднем – без позначення часової наступності.

Отже, у нас наступаючих свят не буває (І. Вихованець).

НАВІЩО ПОСТАВЛЯТИ, ЯКЩО МОЖНА ПОСТАЧАТИ?!

Останнім часом мовці надто активізували чуже для сучасної української літературної мови слово поставляти (поставити) у значенні «давати, надавати комусь щось потрібне, необхідне, забезпечувати когось чимось». Поставляють, поставляють, поставляють – невідомо й відомо що, куди, кому, навіщо …

В українській мові маємо натомість дієслово постачати (постачити). Воно дало групу похідних слів, наприклад постачання, постачальний, постачальник, постачальниця, постачальницький.

Отже, не поставляймо нічого. а лише постачаймо (І. Вихованець).

А

Абсолютна вологість повітря - це кількість водяного пару, який міститься в 1м3 вологого повітря.

Автомобілерозвантажувач – пристрій для розвантаження зерна із автомобілів.

Автомобільні механічні пробовідбірники - призначені для автоматичного відбору проб зерна із партій, доставлених автомобільним транспортом. Відбирають зерно із партій по всій площі і висоті шару зерна. Встановлюють їх біля візировочної лабораторії.

 

Рис. 2. Пристрої для відбору проб зерна з кузова автомобіля

а – пробовідбірник А1-УП2-А; б – щупи: 1 конусний; 2 мішковий; 3 циліндричний

Адзукі - однорічна рослина з насінням дрібним, циліндричним, продовгувато-яйцеподібним, еліптичним або бочкоподібної форми, різноманітного кольору. Цей вид поширений на Далекому Сході.

Аніс (Pimpinella anisum) однорічна гілляста рослина. Висота стебла 70 см. Плід, що складається із двох сім’янок яйцеподібної форми не розпадається при достиганні, зеленувато – сірого кольору з ребристою поверхнею. Довжина плодів 3-4 см, смак солодкувато-пряний. Маса 1000 насінин 3-5 г. Плоди містять до 4% ефірної та 20% звичайної олії.

Аерожолоб - пристрій для горизонтального переміщення сипких продуктів, які набувають властивостей псевдо рідини за рахунок продування їх повітрям.

Активне вентилювання - це технологічний процес обробки зернової маси повітрям в насипу без переміщення, який проводиться для зниження температури і вологості зерна, інтенсивність якого залежить від властивостей і стану зерна, умов взаємодії зерна з повітрям.

Активне вентилювання зерна – процес інтенсивної подачі в зерновий насип зовнішнього повітря.

Алейроновий шар – анатомічна частина зернівки, що покриває ядро.

Аспірація - комплекс заходів і технічних засобів, направлених на знесилення обладнання, бункерів, силосів та виробничих приміщень.

АСУ - автоматична система управління.

АСУП - автоматична система управління підприємством.

АСУТП - автоматична система управління технологічним процесом.

Б

Базисна норма виходу продукції – виражена у відсотках кількість продукції, яку необхідно одержати при певному типі помелу із зерна базисних кондицій.

Базисна норма зерна – умовно прийняті нормативні показники якості зерна, згідно з якими розраховується вихід продукції.

Базисні кондиції для приймання зерна на зберігання та в заставу - показники якості зерна (вологість, вміст смітної домішки і т. ін.), визначені діючою нормативною документацією та встановлені в контрактних або договірних відносинах.

Баланс помелу – рівність кількості або якості продуктів, які надійшли на окрему систему, етап технологічного процесу або весь технологічний процес, і продуктів, що зійшли з них.

Башмак норії – деталь норії, в якій розміщені приймальні носки і натяжний барабан.

Безпека - відсутність недопустимого ризику, пов'язаного з можливістю завдання будь-якої шкоди. Охорона навколишнього природного середовища - комплекс міжнародних, державних, регіональних заходів (адміністративних, господарських, політичних та громадських) щодо під­тримування параметрів функціонування природних систем (фізичних, хімічних, біологічних) у межах, що забезпечують здоров'я та добробут людини.

Бите ядро проса – частинки ядра проса, що проходять крізь сито із решіткового полотна з круглими отворами діаметром 1,5 мм і не проходять крізь сита дротяної сітки №056.

Білість борошна – показник, який характеризує ступінь видалення периферійних частин зерна під час виробництва зерна.

Борошно – харчовий продукт, який одержується у результаті переробки зерна злакових та інших зернових культур.

Борошно вівсяне з базисним виходом 60% – продукт, який одержують із продовольчого вівса, має крупність, обмежену залишком на ситі з дротяної сітки №067 не більше 2%, колір сірувато-білий.

Борошно вівсяне кормове з базисним виходом 65% – продукт, який одержують із кормового вівса, має крупність, обмежену залишком на ситі з дротяної сітки №095 не більше 2%, колір сирувато-білий.

Борошно горохове з базисним виходом 80% – продукт, який одержують із продовольчого гороху 1-го типу 1-го підтипу, має крупність, обмежену залишком на ситі з шовкової тканини №25 не більше 2%, проходом крізь сито з шовкової тканини №32 не менше 30%, колір жовтий з одиничними украпленнями буро-зеленого кольору.

Борошно для макаронних виробів вищого сорту (крупка) з м’якої скловидної пшениці – продукт, який має крупність, обмежену залишком на ситі з шовкової тканини №150/40 не більше 3%, проходом крізь сито з шовкової тканини №260/70 або №27 не більше 15%, зольність не більше 0,55% вміст клейковини не менше 28%, колір білий з жовтуватим відтінком.

Борошно для макаронних виробів вищого сорту (крупка) з твердої пшениці – продукт, який складається з однорідних крупнистих частинок ендосперму; має крупність, обмежену залишком на ситі з шовкової тканини №140/36 не більше 3%, проходом крізь сито з шовкової тканини №260/70 або №27 не більше 12%, зольність не більше 0,75%, вміст клейковини не менше 30%, колір кремовий з жовтим відтінком.

Борошно для макаронних виробів вищого сорту (крупка) із м’якої пшениці, одержане при хлібопекарському помелі – продукт, що одержують з м’якої пшениці із загальною скловидністю не менше 50%, в якій допускається вміст твердої пшениці не більше 20%, і який має крупність, обмежену залишком на ситі з шовкової тканини №150 не більше 3%, проходом крізь сито з шовкової тканини №43 не більше 5%, зольність не більше 0,55%, вміст клейковини не менше 28%, колір білий з жовтуватим відтінком.

Борошно для макаронних виробів вищого сорту підвищеного виходу – продукт, що одержують з твердої пшениці, в якій допускається вміст м’якої пшениці не більше 15% має крупність, обмежену залишком на ситі з шовкової тканини №190 не більше 5%, проходом крізь сито з шовкової тканини №43 не більше 15%, зольність не більше 1%, вміст клейковини не менше 30%, колір ясно-кремовий з жовтим відтінком.

Борошно для макаронних виробів з м’якої скловидної пшениці – продукт, що одержують з м’якої пшениці із загальною скловидністю не менше 60%, в якій допускається вміст твердої пшениці не більше 10%. Виробляють вищого сорту (крупка) і першого сорту.

Борошно для макаронних виробів першого сорту – продукт, який має крупність, обмежену залишком на ситі з шовкової тканини №190/50 не більше 3%, проходом крізь сито з шовкової тканини №43 не більше 40%, зольність не більше 1,1%, вміст клейковини не менше 32%, колір ясно-кремовий.

Борошно для макаронних виробів першого сорту із м’якої скловидної пшениці – продукт, який має крупність, обмежену залишком на ситі з шовкової тканини №190/50 не більше 3%, проходом крізь сито з шовкової тканини №43 не більше 50%, зольність не більше 0,75% вміст клейковини не менше 30%, колір білий з кремовим відтінком.

Борошно для продуктів дитячого харчування – продукт, який одержують із подрібненої рисової, вівсяної та гречаної крупів, що потребують варіння, має крупність, обмежену залишком на ситі з шовкової тканини №27 або капронової тканини №29 не більше 2%, проходом крізь сито з шовкової тканини №38 або капронової тканини №43 не менше 60%.

Борошно другого сорту з твердої пшениці – продукт, який одержується під час виробництва борошна для макаронних виробів і призначений для хлібопечення в суміші з борошном другого сорту з м’якої пшениці; має крупність, обмежену залишком на ситі з шовкової тканини №27 не більше 2%, проходом крізь сито з шовкової тканини №38 не менше 65%, зольність не більше 1,75%, вміст клейковини не менше 28%, колір кремовий з жовтуватим відтінком.

Борошно житнє хлібопекарське – продукт, який одержують із жита не нижче 3-го класу згідно з ГОСТ 16990. Поділяється на сорти: сіяне, обдирне та обойне.

Борошно житнє хлібопекарське обдирне – продукт, який має крупність, обмежену залишком на ситі з дротяної сітки №045 не більше 2%, проходом крізь сито з шовкової тканини №38 не менше 60%, зольність не більше 1,45%, колір сірувато-білий чи сірувато-кремовий з украпленнями частинок оболонок зерна.

Борошно житнє хлібопекарське обойне – продукт, який має крупність, обмежену залишком на ситі з дротяної сітки №067 не більше 2%, проходом крізь сито з шовкової тканини №38 не менше 30%, зольність не більше 2%, але не менше, ніж на 0,07% нижчу від зольності зерна до очищення, колір сірий, з частинками оболонок зерна.

Борошно житнє хлібопекарське покращене з виходом 75% – продукт, який одержують під час переробки жита в обдирне борошно, має крупність, обмежену залишком на ситі з дротяної сітки №0,421 не більше 2%, проходом крізь сито з шовкової тканини №38 не менше 70%, зольність не більше 1,15%, колір сірувато-білий.

Борошно житнє хлібопекарське сіяне – продукт, який має крупність, обмежену залишком на ситі з шовкової тканини №27 не більше 2%, проходом крізь сито з шовкової тканини №38 не менше 90%, зольність не більше 0,75%, колір білий з кремовим чи сірим відтінком.

Борошно житньо-пшеничне хлібопекарське – продукт, який одержують із суміші зерна у співвідношенні: жита -60%, пшениці-40%, і який має крупність, обмежену залишком на ситі з дротяної сітки №067 не більше 2%, проходом крізь сито з шовкової тканини №38 не менше 40%, зольність не більше 2%, але не менша, ніж на 0,07%, нижчу від зольності зерна до очищення, колір сірувато-білий, з помітними частинками оболонок зерна.

Борошно кукурудзяне – продукт, який одержують із очищеного зерна кукурудзи. Виробляється тонкого, крупного помелу та обойне.

Борошно кукурудзяне крупного помелу – продукт, який має крупність, обмежену залишком на ситі з дротяної сітки № 056 не більше 2%, зольність не більше 1,3%, колір білий або жовтий.

Борошно кукурудзяне обойне – продукт, який має крупність, обмежену залишком на ситі з дротяної сітки № 067 не більше 5%, колір білий або жовтий.

Борошно пшеничне «Українське» – продукт, який складається, з подрібнених частинок ендосперму з домішкою подрібнених оболонок; має крупність, обмежену залишком на ситі з шовкової тканини №27 не більше 5%, проходом крізь сито з шовкової тканини №38 не менше 50%, зольність не більше 1,1%, вміст клейковини не менше 23%, колір білий з жовтуватим чи сіруватим відтінком.

В

Вагон - зерновоз – залізничний вагон бункерного типу для перевезення зерна насипом.

Вентиляція - комплекс заходів і технічних засобів, направлених на створення мікроклімату в приміщенні де працюють люди.

Вибух - надзвичайно швидке хімічне перетворення, що супроводжується виділенням енергії і утворенням стиснутих газів, здатних виконувати механічну роботу.

Вид помелу –помел, який здійснюється за різними технологічними схемами і характеризується нормованим виходом борошна певного асортименту і якості.

Виконуючий механізм - пристрій (електричний, пневматичний, гідравлічний), що здійснює безпосередній вплив на об'єкт управління в залежності від одержаної команди.

Вирівняність круп – показник товарного вигляду і споживчого достоїнства круп, який визначається кількістю крупинок, близьких за розмірами.

Висівки – продукт, який одержують під час різних помелів пшениці і жита в борошно і складається з плодових та насіннєвих оболонок, зародку та частково ендосперму. Одержують висівки пшениці харчові (дієтичні) та пшеничні і житні кормові.

Висівки житні кормові – продукт, який одержують під час сортових і обойних помелів жита.

Висівки пшеничні кормові – продукт, який одержують під час різних помелів пшениці в борошно.

Вихід продукції – виражене у відсотках відношення кількості виробленої продукції (в цілому чи за окремими сортами) до кількості зерна, яке надійшло на переробку.

Вихідна (початкова) суміш - сипуча суміш, яка надходить в сепаратор для розділення на складові її компоненти

Вихідна суміш – початкова сукупність різнорідних зернових частинок, які відрізняються за формою, розмірами та якістю.

Відволожування зерна – витримування зерна, обробленого водою або парою, з метою розподілу вологи в анатомічних частинах для надання йому певних властивостей.

Відволожування круп’яного зерна – витримування зерна, обробленого водою або парою, з метою розподілу вологи в анатомічних частинах для надання йому певних властивостей.

Відносна вологість повітря це - відношення кількості водяного пару, який міститься в 1м3 вологого повітря до кількості водяного пару, який може міститись в 1м3 вологого повітря при повному насиченні.

Відходи – малоцінні кормові і не кормові залишки, які одержують під час виробництва основної продукції (зернові відходи, пил оббивальний, лузга, дрібні зерна).

Вітамінізація борошна – збагачення хлібопекарського борошна вітамінами.

Вика – цінна кормова культура. Вирощується в лісовій і лісостеповій зонах країни. Віку сіють для одержання насіння (являється білковим концентрованим кормом), на сіно, на зелений корм, на силос. Якщо вика призначена на насіння або сіно, її часто висівають разом із злаковими культурами (вівсом, ячменем, тимофіївкою і іншими). Сіно з сумішшю віки з вівсом містить біля 15 % сирого протеїну. Віка дає врожай зеленої маси 200-250 ц/га.

Власник зерна - фізична або юридична особа незалежно від форми власності і підпорядкування, якій належить зерно на праві власності, а також держава в особі Кабінету Міністрів України або уповноважених ним органів у разі переходу до неї права власності на зерно.

Вологість – вміст в продукції вільної і частково зв’язаної води, яка виділяється висушуванням стандартними методами.

Вологість круп – вміст в продукції вільної і частково зав’язаної води, яка видаляється висушуванням стандартними методами.

Вологовміст повітря - кількість водяної пари (у грамах або кілограмах), віднесену до 1 кг сухого повітря.

Волокуша – стрічковий без роликовий конвеєр.

Вторинне очищення зерна - очищення зерна з метою видалення смітної та зернової домішок до встановлених норм, що забезпечує його тривале зберігання.

Г

Газація (дегазація) - хімічний метод боротьби із шкідниками хлібних запасів.

Галузева стандартизація - стандартизація, що здійснюється органами, компетентними в даній галузі народного господарства. Результатом роботи є галузевий стандарт.

Глазурування круп – технологічна операція надання крупам глянцевої поверхні з метою покращення товарного вигляду.

Горох лущений, полірований, колений – продукт, одержаний із лущеного, полірованого гороху з розділеним сім’ядолями. Домішка цілого лущеного гороху допускається не більше ніж 5%.

Горох лущений, полірований, цілий – продукт, одержаний із лущеного, полірованого гороху з нерозділеним сім’ядолями. Домішка коленого лущеного гороху допускається не більше ніж 5%.

Гранулювання це - процес обробки тиском різних матеріалів для ущільнення, зміни, форми, відокремлення рідини від твердої частини.

Гібрид – потомство отримане від схрещування двох форм, які відрізняються між собою спадковими властивостями і ознаками.

Д

Датчик - технічний пристрій, що призначений для вимірювання значення конкретного параметра і перетворення даного значення у сигнал, який можна передати на відстань.

Дератизація – механічний метод боротьби із шкідниками хлібних запасів.

Державні стандарти України (ДСТУ) - це нормативні документи, які діють на території України і застосовуються усіма підприємствами незалежно від форми власності та підпорядкування, громадянами - суб'єктами підприємницької діяльності, міністерствами (відомствами), органами державної виконавчої влади, на діяльність яких поширюється дія стандартів. ДСТУ для будь-якої держави світу є національним стандартом України, який затверджується Держстандартом України.

Десорбція - виділення (при умовах, що змінилися) речовин, що вони ввібрали в навколишнє середовище.

Дихання - це важливий фізіологічний процес, що лежить в основі обміну речовин живих організмів. В результаті дихання зернової маси відбувається процес перетворення і розпаду органічних речовин, і насамперед цукрів, виділяється енергія, необхідна організмам для життєдіяльності. розрізняють аеробне та анаеробне дихання зернової маси.

Доброякісне ядро – цілі нормальні ядра круп з невеликою нормованою кількістю домішок.

Довжина хвилі — це відстань, котру проходить звукова хвиля протягом періоду коливання (відстань між двома сусідніми шарами повітря, що мають однаковий звуковий тиск, виміряний одночасно).

Дозатор -машина длязважування або вимірювання порції сировини необхідної кількості.

Дозування це - операція, яка забезпечує подачу суворо встановленого по рецепту кількості кожного компоненту.

Домішка - будь-який матеріал органічного й неорганічного походження у масі зерна, що може і повинен бути відокремлений від зерна.

Дрібка кормова – побічний продукт виробництва вівсяних круп і пшона, до складу якого входять розколені і подрібнені ядра вівса або проса.

Дрібна крупка – проміжний продукт подрібнення зерна з орієнтовною крупністю, обмеженою проходом крізь капронове сито №17 та сходом з капронового сита №23, і зольністю 0,8…0,9%.

Дроблення ядра - технологічна операція дроблення ядра з метою одержання частинок заданої крупності.

Дунст жорсткий – проміжний продукт подрібнення зерна з орієнтовною крупністю, обмеженою проходом крізь капронове сито №23 та сходом з капронового сита №29, і зольністю 0,55…0,90%.

Дунст м’який – проміжний продукт подрібнення зерна з орієнтовною крупністю, обмеженою проходом крізь капронове сито №29 та сходом з капронового сита №35, і зольністю 0,5…0,8%.

Е

Екструзія - складний фізико-хімічний процес, який протікає під дією механічних зусиль при умові присутності вологи і високотемпературного впливу.

Елеватор – повністю механізоване зерносховище для приймання, обробки і зберігання зерна.

Ендосперм – внутрішня анатомічна частина зернівки, яка складає більшу її частину і містить запаси поживних речовин для розвитку зародка; складається із ядра алейронового шару.

Ендосперм із оболонками – частинки ендосперму з плодовими і насіннєвими оболонками.

Ексикатор призначений для охолодження бюксів після висушування.

Ж

Жито посівне (Secale cereale) — рослина родини тонконогових, близько пов'язана із ячменем та пшеницею, що широко вирощується людиною для отримання зерна та як кормова культура. Зерно посівного жита використовується для виготовлення певних сортів хліба, пива,віскі, горілки та інших продуктів, також часом споживається в їжу цільне зерно, приготовлене у вигляді каші.

Життєздатність – це здатність насіння до проростання.

З

Забарвленість круп – наявність у крупах зерен з характерним забарвленням плодових або насіннєвих оболонок, а іноді і ядра (синього-зеленого ячменю, червоного рису).

Забрудненість шкідниками – наявність у продукті мертвих шкідників.

Загальний баланс помелу – зображення у вигляді таблиці кількісного або кількісного-якісного розподілу продуктів переробки зерна на всіх системах технологічного процесу.

Займання — виникнення горіння під впливом джерела запалювання.

Залишкова кількість пестицидів – регламентована наявність пестицидів та їхніх похідних в борошні.

Залікова вага зерна - фізична вага зернової культури (крім кукурудзи в качанах), зменшена на розрахункову величину маси відхилень від базисних, контрактних або договірних кондицій вмісту вологи, смітної та зернової домішок у зерні.

Запах – органолептичний показник, що характеризує свіжість продукту.

Зараженість круп шкідниками – наявність в крупах шкідників хлібних запасів на різних стадіях їх розвитку.

Зараженість шкідниками хлібних запасів – наявність у продукті живих шкідників хлібних запасів на різних стадіях їх розвитку.

Зародок – анатомічна частина зернівки, яка з’єднується з ендоспермом через щиток і є зачатком насіннєвих рослин.

Зародок харчовий – побічний продукт перероблення зерна на крупи (зародок кукурудзи, зародок пшениці).

Зародок харчовий – продукт, який одержують під час переробки зерна на борошно і крупи (зародок кукурудзи,пшениці та жита).

Засміченість зерна - рівень умісту домішок органічного й неорганічного походження, що підлягають видаленню із зерна при його використанні за цільовим призначенням.

Зачистка зерносховища (зернового складу) - звірення фактичної кількості зерна на зерновому складі з даними кількісно-якісного обліку зерна.

Зберігання зерна - комплекс заходів, які включають приймання, доробку, зберігання та відвантаження зерна.

Зволоження круп’яного зерна – технологічна операція оброблення зерна з метою досягнення заданої вологи.

Зволожування зерна – технологічна операція обробки зерна з метою досягнення заданої вологи.

Зерно - плоди зернових, зернобобових та олійних культур, які використовуються для харчових, насіннєвих, кормових та технічних потреб.

Зерно плющене – зерно злакових і бобових культур, оброблене парою та плющене на гладеньких вальцях з метою підвищення переварюваності поживних речовин, поліпшення смакових якостей і знезараження продукту.

Зерно, ушкоджене клопом-черепахою – зерно з темною крапкою на поверхні, переважно в зоні зародку, яка чітко окреслена ясно-жовтою плямою круглої або неправильної форми, поверхня плями вдавлена або зморшкувата, з крихкою мучнистою консистенцією ендосперму.

Зернова домішка - домішка зернового походження основної культури та інших зернових культур, не віднесених згідно з нормативними документами до смітної домішки.

Зернова домішка – неповноцінні, частково ушкоджені зерна та зерна інших культурних рослин в зерні основної культури.

Зерносушарка – агрегат для сушіння зерна і насіння.

Зерносховище - спеціально обладнане місце для зберігання зерна (приміщення, будівля тощо).

Змішування це - процес, при якому компоненти після розподілення утворюють однорідну суміш.

Знезараження – фізико-механічний метод боротьби із шкідниками хлібних запасів.

Зольність – Виражений у відсотках вміст мінеральних речовин у продукті.

Зольність круп – виражений у відсотках вміст мінеральних речовин у крупах.

Зразок – корм, кормова сировина, комбікорм, премікс або кормова добавка, відібрані у кількості, яка і передбачена нормативною документацією.

І

Ідентифікація об'єкта управління - вивчення об'єкта управління з метою створення його математичної моделі.

К

Калібрування (додаткова технологічна операція) - процес розділення відсортованого зерна на декілька фракцій по крупності.

Квіткова плівка – зовнішня частина зернівки, яка покриває круп’яне зерно і захищає його від пошкоджень і проникнення мікроорганізмів.

Кислотність – вміст кислих речовин у продукті, якому відповідає кількість лугу, необхідного для їх нейтралізації.

Кислотність круп – вміст кислих речовин у крупах, яким відповідає кількість лугу, необхідного для їх нейтралізації.

Клас зерна - категорія зернової культури, що визначається державним стандартом за сукупністю показників, характеристик і норм якості зерна.

Класифікація - це розподілення предметів, продукції, явищ чи понять за групами, розрядами, класами залежно від їх загальних істотних ознак.

Клейковина комплекс білкових речовин зерна, здатних при набуханні в воді утворювати еластичну массу.

Квасолева зернівка – схожа на жука горохової зернівки. Пошкоджує квасолю, але може і горох, віку, сочевицю, люпин. В одній насінині може розвиватися декілька личинок. Заражує насіння як в полі, так і при зберіганні.

Ковші – основні робочі органи норії, призначені для захвату, підйому і вивантаження продукту.

Коефіцієнт висіву –– виражене у відсотках відношення кількості виділених ситом проходових частинок до їх кількості, що надійшла з сумішшю на сито.

Коефіцієнт недосіву –– виражене у відсотках відношення кількості проходових частинок, які залишились в сході, до загальної кількості проходових частинок у вихідній суміші.

Колір – показник, що характеризує забарвлення продукту.

Комбікорм повнораціонний – комбікорм, який повністю забезпечує потребу тварин у поживних, мінеральних та біологічно активних речовинах і може бути єдиним кормом у раціоні.

Комбікорм-концентрат — суміш високопоживних концентрованих кормів, збагачена мінеральними та біологічно активними речовинами, що вводяться в раціон тварин для збалансування його за основними елементами живлення.

Кормовий концентрат — продукт, якість якого за всіма показниками, крім протеїну, відповідає вимогам стандарту на комбікорм-концентрат.

Кормова суміш — продукт комбікормового виробниц­тва з показниками якості нижче від вимог стандарту на комбікорм, не збалансований за поживними речовинами.

Компонент - складова частина вихідної суміші, яка відрізняється від інших компонентів по якісній ознаці (зерно і домішки, крупне і мілке зерно основної культури).

Контролер - електронно-обчислювальна машина, що призначена для управління об'єктом або групою об'єктів за спеціально складеною програмою.

Кормова сировина - продукти рослинного, тваринного, мікробіологічного та хімічного походження, що використовуються для годівлі тварин.

Кормовий концентрат - продукт, якість якого за всіма показниками, крім протеїну, відповідає вимогам стандарту на комбікорм-концентрат.

Комбікорм розсипний - складна однорідна суміш очищених та подрібнених до необхідної крупності різних кормових засобів і біологічно активних речовин, виготовлена за науково обгрунтованим рецептом, збалансована за вмістом необхідних для тварин поживних речовин відповідно до особливостей їх виду і призначення.

Комбікорм гранульований - комбікорм у вигляді гранул певної форми і розміру.

Комбікорм брикетований — комбікорм у вигляді плиток геометрично правильної форми і певних розмірів.

Комбікормова крупка — готовий продукт, одержаний подрібненням до певних розмірів гранульованого комбікорму з подальшою класифікацією на ситах.

Кормова одиниця – порівняльна міра продуктивної поживності кормів, яка рівна поживності 1кг зерна вівса середньої якості (натура 450 – 480 г/л і вологість 13%).

Крупи – харчовий продукт, одержаний під час перероблення круп’яного зерна, в якому сконцентровані корисні поживні речовини, що добре засвоюються.

.

Кут тертя зерна по поверхні – це найменший кут, при якому зерно починає самопливом переміщатись по похилій площині.

Кукурудза (лат. Zea mays L.) — вид поширених однорічних трав'янистих ослин родини злакових, що має грубе високе стебло та їстівнізерна, зібрані в качан. Це одна з найвисокопродуктивніших злакових культур універсального призначення.

Л

Лабораторний помел зерна – помел зерна в лабораторних умовах з метою складення помельних партій, вибору підготовки та подрібнення зерна.

«Легкі» зерна – продукт одержаний із ядра різних продовольчих культур шляхом штучного створення підвищеного тиску всередині зерна і подальшим вибухом зерна («легкий» рис, «легка» кукурудза)

Лущені зерна – ті, що втратили плівку (в гречці плодову оболонку) визначаються в плівчастому зерні.

Лабораторні млинки – призначені для подрібнення досліджуваного матеріалу. Використовуються дробарки різної конструкції (У1-ЕМЛ, ЛЗМ, та інші).

У1-ЕМЛ

М

М’яка пшениця – зерно пшениці, яке має червоний із різними відтінками і білий колір, переважно овально-круглу форму, скловидність 20-60%, круглої форми зародок, добре розвинуту, легко помітну борідку.

Мішковий щуп ЩМ – використовується для відбору проб і готової продукції із закритих мішків. Щуп складається із латунного або стального конусу з вирізом і дерев’яної пустотілої всередині ручки. Порядок роботи приведено в п. 5.4.

Мінеральні домішки – грудочки землі, галька, пісок.

Макуходробарка – машина для подрібнення сировини, що поступає в кусковому та брикетованому вигляді.

Масова доля сирого протеїну - об’єктивний показник білкової цінності комбікорму.

Меляса – відходи цукрових заводів, рідкий компонент комбікормів.

Металомагнітна домішка – домішка, яка має магнітні властивості.

Механічні втрати – втрати продуктів, які відбуваються під час переробки зерна.

Миття зерна – обробка зерна водою з метою очищення його поверхні від мікроорганізмів, мінерального і органічного пилу, видалення із зернової маси важких і легких домішок.

Молоткова дробарка – машина для подрібнення до необхідної крупності різних видів комбікормової сировини.

Морозобійне зерно – зерно пошкоджене заморозками в період визрівання, зі зміненим кольором (білувате або потемніле).

Н

Наважка – зважена частина середньої проби, виділена для визначення показників якості.

Насінництво – це галузь сільськогосподарського виробництва, завданням якої є розмноження сортового насіння при збереженні їх чистосортності, біологічних і врожайних якостей.

Натура (натура вага, натурна маса) – маса 1дм3 зерна, виражена у грамах.

Номер круп – показник якості номерних круп, який визначається просіюванням наважки крупи на комплекті сит, зазначених у стандарті.

Номограма - графічна діаграма, що використовується для спрощеного визначення параметрів при розрахунках тих чи інших параметрів.

Норія – обладнання для транспортування зерна та інших сипучих продуктів знизу вгору.

Норма якості –кількісне значення показника якості продукту, установлене нормативно-технічною документацією.

О

Обробка зерна – доведення зерна до стану, стійкого при зберіганні.

Обробка поверхні зерна – очищення поверхні зерна сухим або мокрим способом з метою зниження його зольності за рахунок максимального видалення пилу, зародку, борідки і частково оболонок.

Оперативна доба – відраховані з визначеного часу 24 години, протягом яких формують середньодобову пробу.

Органічні домішки – до цієї групи відносяться наступні види домішок – частини стебел (солома), листків, колосків зерна, остюки, плівки, рештки шкідників зерна тощо.

Об’єднаною пробою – називають сукупність всіх точкових проб, відібраних від однієї партії.

Однорідною партією – вважається партія однієї культури, сорту, типу, підтипу і схожа по якості. Однорідність партії встановлюють по вологості, зараженості (лабораторні дані) і органолептичних показниках.

Оригінальним насінням – називають насіння того чи іншого сорту, отримане дослідно-експериментальними установами в результаті попереднього розмноження.

Овес (Avena) – рід з 10-15 видів трав родини Тонконогові.

Очищення зерна - видалення смітної та зернової домішок із зернової культури.

П

Пакування борошна – етап технологічного процесу пересипання борошна в транспортну чи споживчу тару.

Партія зерна - певна кількість однорідного за якістю зерна, оформлена одним документом якості.

Первинне очищення зерна - очищення свіжозібраного зерна з метою видалення крупних домішок і пилу при значному (більше 7%) вмісті смітної та зернової домішок, а також перед сушінням зерна.

Пил - сукупність мілко дисперсних частинок органічного або мінерального походження, що можуть знаходитись в повітрі.

Пил оббивальний – пил, який утворюється під час очищення зерна на оббивальних, щиткових та інших машинах. В залежності від етапу очищення зерна пил поділяється на білий, сірий та чорний.

Підготовка зерна до розмелу – очищення зерна від сторонніх домішок, очищення його поверхні, направлене на зміну технологічних властивостей і підвищення стабільності показників якості перероблюваного зерна.

Плівчастість – це відсотковий вміст квіткових плівок для злакових плівчастих культур; плодової оболонки для гречки; відсотковий вміст насіннєвої оболонки для сої, рицини, плодової оболонки соняшника і арахісу називається лузжистістю.

Пластівці вівсяні – продукт одержаний із зерна вівса, вівсяного ядра чи вівсяних круп за технологією, наведеною в п. 55.

Пластівці перлові – продукт одержаний із перлових круп №1 і №2 за технологією, наведеною в п. 55, із відокремленням дрібної фракції. Розварюваність не більше 10 хв.

Плодова оболонка – анатомічна частина зернівки, що у вигляді плівки покриває її поверхню, розташована після квіткової плівки і захищає круп’яне зерно від дії зовнішнього середовища.

Плющене ядро – ядро, деформоване під час плющення.

Плющильний верстат – машина для виробництва пластівців із зернової сировини

Пневмосортувальний стіл - машина для очищення і сортування зерна та насіння.

Пневмотранспорт - пристрої, що призначені для переміщення зерна та продуктів його переробки з допомогою повітря.

Повітропровід - труба круглого або квадратного перерізу по якій має рухатися повітря, і яка складається із прямих труб і фасонних деталей.

Повітря - механічна суміш газів (азот, кисень, вуглекислий газ, аргон і ін.)

Подрібнення зерна – процес руйнування зерна на частини під дією зовнішніх сил.

Подрібнення це - процес розділення твердих тіл на частини.

Показник якості – характеристика продукту, яка визначає його якість.

Полірування круп – технологічна операція механічного оброблення поверхні шліфованого ядра, з метою покращення зовнішнього і товарного вигляду.

Помел зерна – технологічний процес виробництва борошна.

Премікс — однорідна суміш подрібнених до необхідної крупності біологічно активних речовин (вітаміни, мікроелементи, амінокислоти, ферменти, лікарські препарати) і наповнювача, виготовлена за науково обгрунтованими рецептурами, використовується для збагачення комбікормів та БВД.

Прес – гранулятор - машина для спресовування окремих видів сировини та комбікормів

Пробне очищення зерна - очищення зернової культури за технологією зернового складу в присутності комісії, яка визначає раціональні режими та параметри технологічного обладнання для найбільш ефективного первинного й вторинного очищення зерна.

Продукт для дитячого харчування – харчовий продукт, одержаний із зерна, вирощеного на полях без використання пестицидів.

Пульт управління - пристрій для одержання інформації від об'єкта
управління і впливу на нього через спеціальні засоби (кнопки, вмикачі,
вимикачі і т. ін.

Пшенична дрібна фракція – частина зерна, що пройшла крізь решітне полотно (пробивне сито) з отворами 2а-20х20 мм або 2а-22х20мм і відібрана сходом з сита з отворами2а-17х20 мм.

Пшоно шліфоване – продукт, одержаний із ядра проса, повністю звільненого від квіткових плівок і частково від плодових, насіннєвих оболонок та зародків.

Пшоно - ядра проса, звільнені від квіткових і частково плодово-насіннєвих оболонок. Пшоно може бути шліфованим і шліфованим швидкозварюваним. Для цієї крупи характерні високі смакові якості і харчова цінність. Багато у просі кремнію, що добре впливає на шкіру і волосся, міді, потрібної для збереження еластичності тканин, фтору, що зміцнює зубну емаль, а також марганцю, нікелю, цинку.

Пшениця – основа зернова культура, що вирощується на території України.

Просо – стародавня культура. В Китаї вирощували просо за 2700 років до н. е. Культивується в жаркому та помірному поясах, головним чином Північної півкулі. В літописах ХІ століття зустрічаються вказівки про просо, що вирощували в районі Києва, Київській Русі.

Р

Регулювання - процес управління, згідно якого вплив на параметр здійснюється згідно конкретного закону.

Регулятор - пристрій (електричний, електронний, механічний, пневматичний), що призначений для управління споживачами згідно заданого закону управління.

Реле - електромагнітний пристрій, що призначений для управління споживачами на відстані.

Ринок зерна - система товарно-грошових відносин, що виникають між суб'єктами господарювання у процесі виробництва, зберігання, торгівлі та переробки зерна на засадах вільної конкуренції, вільного вибору напрямів реалізації зерна та визначення цін на нього, а також при здійсненні державного контролю за якістю та зберіганням зерна.

Рівноважна вологість зерна це - вологість зерна, яку воно набуває якщо на протязі певного часу не змінюється тиск, температура, вологість повітря.

Різання це - процес розділення твердих тіл на частини визначених розмірів та форми.

Розмельний процес помелу – етап помелу зерна, що забезпечує подрібнення крупок та дунстів у борошно, а також вимол оболонок.

Розмір крупинок – розмір крупинок, який визначається проходом і сходом певного номера сита (методом ситового аналізу).

Розрахунковий вихід продукції – кількість продукції, установлена розрахунком із застосуванням норм знижок та надбавок до норми базисного виходу, в залежності від фактичної якості перероблюваного зерна.

Роликові опори – деталь стрічкового конвеєра, призначена для підтримування стрічки і надання їй необхідної форми.

Ріжки – це хвороба злакових, найчастіше жита, рідше пшениці, ячменю, ще рідше вівса, викликана грибом - паразитом тієї ж назви. В колосі замість зерна утворюються чорні ріжки (склероції). Домішка ріжок до борошна спричиняє отруєння.

Рис – найважливіша сільськогосподарська культура в світі.

С

Самозаймання — початок горіння без впливу джерела запалювання.

Сортова засміченість – домішка в посіві основної культури рослин інших сортів і різновидностей, виражена у відсотках.

Сортова чистота - відсоткове відношення стебел або рослин типових для даного сорту, до загальної кількості стебел або рослин всіх сортів і форм тієї ж культури.

Сортозміна – заміна сортів раніше районованих новими сортами.

Селекція (від латинського слова selectіo – відбір, вибір).

Наука про виведення нових сільськогосподарських рослин (порід тварини).

Склероції – це зимова форма міцелія гриба, має довжину 6 – 30 мм.

Сажка – це хвороба багатьох рослин, що викликається сажковими грибами. Найбільшої шкоди завдає зерновим культурам, пошкоджуючи колос, качани, також стебла, листя, корені, що перетворюються в темну спорову масу. Зараження може відбуватися при проростанні насіння, в період цвітіння рослин, іноді протягом всього періоду вегетації.

Сушильні шафи призначені для висушування наважок дослідного матеріалу при визначенні вмісту вологи в них.

Середньою пробою називається частина об’єднаної проби, виділена і підготовлена для аналізу таким чином, що за своїми якісними показниками відповідає всій партії зерна.

Сепарування магнітне – видалення магнітних домішок за допомогою магнітного поля.

Сепарування на ситах – розподілення суміші на ситах за шириною і товщиною частинок.

Середня проба – частина з’єднаної або середньодобової проби, виділена для визначення якості продукту.

Середньодобова проба – проба складена із сукупності з’єднаних проб, відідраних із декількох однакових за якістю партій продукту протягом оперативної доби.

Силос - зерносховище бункерного типу висотою до 40 м.

Сипучість -здатність зерна переміщатись по похилій поверхні під дією своєї маси.

Сита - плоскі стальні листи з виштампуваними отворами визначеної форми і розмірів. Сита характеризуються двома основними параметрами: робочим розміром отворів і показником живого перетину

Сільськогосподарські тварини -свійські тварини, яких використовують у сільському або домашньому господарстві з метою отримання тваринницької продукції та сировини.

Складний помел – помел зерна методом вибіркового подрібнення, під час якого виділяється ендосперм у найбільш чистому вигляді з подальшим його подрібненням у борошно.

Смак борошна – органолептичний показник свіжості борошна, який відповідає смакові стандартного борошна даного виду без сторонніх присмаків (кислого, гіркого).

Смак круп – органолептичний показник свіжості круп, який відповідає смакові стандартних круп певного виду без сторонніх присмаків (кислого, гіркого).

Смітна домішка – домішки органічного і неорганічного походження в зерні основної культури, які підлягають вилученню під час використання зерна за цільовим призначенням.

Сортування – процес розділення зерна по крупності.

Спалах швидке згоряння горючої суміші без утворення стиснутих газів, яке не переходить у стійке горіння.

Спалахування — займання, що супроводжується появою полум'я.

Суха клейковина – висушена при певних температурних умовах сира клейковина.

Сушіння зерна – процес виділення із зерна вільної вологи.

Т

Товар - це продукт праці, задовольняючий будь-які потреби людини і призначений для продажу.

Теплоємність - кількість тепла, необхідна для нагріву тіла на 10С. Теплоємкість зерна менше теплоємкості води і майже в два рази більше теплоємкості повітря. Чим сухіше зерно, тим менше його теплоємкість.

Теплопровідність - здатність зернової маси передавати тепло або під час дотику зерна один з одним, або в результаті конвекції, під час якої здійснюється переміщення нагрітих частин повітря між зернового простору у верхні шари об'єму, зернова маса - поганий провідник тепла.

Термостійкість це - здатність зерна зберігати під час його сушіння насіннєві, продовольчі та інші властивості.

Технологічний процес - це сукупність технологічних операцій переробки сировини в кінцеві продукти.

Тип зерна - різновид зерна, на який за ботанічними, біологічними ознаками та іншими показниками якості поділяють зернову культуру.

Точкова проба – одноразова проба продукту, відібрана з партії з одного місця.

Транспортери - обладнання для транспортування зерна та інших сипучих продуктів по горизонталі або під незначним кутом.

Трієр - зерноочисна машина для виділення коротких і довгих домішок.

У

Умови праці — сукупність факторів виробничого середовища і трудового процесу, які впливають на здоров'я і працездатність людини в процесі її професійної діяльності.

Ф

Фенхель (Folnicum vulgare) має однорічну, дворічну і багаторічну форми. Плід – двусім’янка продовгуватої форми, довжиною 5-10 мм. Колір плодів сірувато-зелений, поверхня ребриста, смак солодко-пряний. У плодах міститься 2-6% ефірної олії, інших жирів 10-18%, цукру до 15%, білків 10-18%.

Фактичний вихід продукції – виражене у відсотках відношення вагової кількості одержаної продукції до маси фактично переробленого зерна.

Фізична вага зерна - фактична маса зерна, що визначена зважуванням зерна за його показниками якості.

Форма крупинок –зовнішній об’ємний обрис крупинок – овальний, круглий.

Формування сортів борошна – групування потоків борошна з окремих технологічних систем з метою забезпечення якості борошна товарного сорту.

Фракціонування круп’яного зерна за крупністю – технологічна операція розподілу зерна на однорідні за крупністю фракції.

Фуміганти – засоби боротьби із шкідниками хлібних запасів.

Х

Хліб — традиційний харчовий продукт європейців, жителів Близького Сходу та представників індійських культур. Його випікають з тіста - перемолотого зерна (борошна), води, дріжджів (або опари). Можливі також й інші добавки. Зовнішню верхню частину називають скоринкою хліба, внутрішню — м'якушкою хліба.

Хрусткість борошна – показник, що характеризує наявність у борошні мінеральних добавок.

Ц

Циклон - технічний пристрій, що використовується в аспіраційних і пневмотранспортних установках для очищення повітря від пилу та легких домішок.

Цілі, необроблені зерна кукурудзи – цілі зерна кукурудзи, неочищені від зародків і оболонки.

Ч

Частковий баланс помелу – зображення у вигляді таблиці кількісного або кількісного-якісного розподілу продуктів переробки зерна на окремих системах чи етапах технологічного процесу.

Частковий добуток продукту – величина фракції продукту, обмежена за крупністю розмірами отворів двох різних сит.

Червоне ядро рису – ядро рису, яке має забарвлення від червоного до бурого кольору.

Чистота зародкових пластівців – відношення маси чистих зародкових частинок до загальної маси проби.

Число падіння - це час падіння мішалки віскозиметра з певної висоти через водно-борошняну суспензію, виражений в секундах.

Ш

Шкідлива домішка зерна – домішки рослинного походження в зерні основної культури, шкідливі для здоров’я людей і тварин.

Шкідливий виробничий фактор — виробничий фактор, вплив якого може призвести до погіршення стану здоров'я, зниження працездатності працівника.

Шліфувальний процес помелу – етап помелу зерна, забезпечуючий покращення крупок першої та другої якості, які складаються із частинок ендосперму, що зрослися з частинками оболонок.

Шліфування круп – технологічна операція механічного видалення з поверхні лущеного або дробленого зерна оболонок, частково алейронового шару і зародків.

Шнеки – гвинтові транспортери.

Шпаруватість зернової маси це - відношення об'єму, занятого проміжками між твердими частинами до загального об'єму всієї маси.

Шум — будь-який небажаний звук, котрий заважає.

Щ

Щуп вагонний і автомобільний ЩАВ – складається із конусу, направляючої трубки, кришки клапана, прикріпленої до штанги, має ручку. Конус з’єднаний з направляючою трубкою. Місткість конусу 100г. При зануренні щупа в зернову масу кришка притискується до конусу і закриває його, а при підніманні – підіймається і конус заповнюється зерном.

Щуплі зерна – недорозвинені зерна, мають менші розміри, морхлу поверхню; мають досить розвинену оболонку і недостатньо розвинений ендосперм. Появляються за несприятливих умов дозрівання – суховіях, при переробці знижують вихід продукції.

Я

Якість харчових продуктів - це сукупність властивостей, які забезпечую фізіологічні потреби людини в харчових та смакових речовинах, які дають можливість відрізняти продукти один від одного.

Явна форма зараження партій зерна – характеризується наявністю живих шкідників в усіх стадіях розвитку в між зерновому просторі зернової маси.

Ячмінь – одна з найдавніших культур, на території нашої країни його вирощували за 4 – 5тис. років до н. е.

Ядро – центральна частина зернівки, найбільша цінна в харчовому відношенні.

Якість — це сукупність характеристик об'єкта, що ставляться до його спроможності задовольнити встановлені й передбачувані потреби. Якість «закладається» у продукт у процесі його розробки і виробництва, а оцінюється при споживанні (у споживача).

Якість зерна та продуктів його переробки - сукупність споживчих властивостей зерна та продуктів його переробки, що відповідають установленим вимогам нормативних документів.

Якість клейковини – сукупність показників фізичних властивостей клейковини: розтяжність, пружність, еластичність, в’язкість, зв’язність.

Якість продукту – сукупність властивостей харчового продукту, які визначають придатність його для споживання.

Список літератури

1. Глущик С.В., Дияк О.В., Шевчук С.В. Сучасні ділові папери: Навчальний посібник / Вид.6-е, доп. і переробл.- К.: Арій, 2009. -512 с.

2. Гуць М.В., Олійник І.Г., Ющук І.П. Українська мова у професійному спілкуванні. Навчальний посібник. – К.: Міжн. Агенція «BeeZone», 2004. – 336 с.

3. Загнітко А.П., Данилюк І.Г. Українське ділове мовлення: професійне і непрофесійне спілкування. –Д., 2004.

4. Зберігання і переробка продукції рослинництва: навч. посібник /Г.І. Подпрятов та ін. – К.: Мета, 2002. – 495 с.

5. Зубков М.Г. Сучасна українська ділова мова. – Х., 2007. – 448 с.

6. Іванова І.Б. Українське ділове мовлення: Навчальний посібник. – Х.:Парус, 2005. – 448 с.

7. Мелетьєв А.Є. Технологія продуктів бродіння і напоїв:Українсько-російський тлумачний словник. – К.: НУХТ, 2011. – 192 с.

8. Мерко І.Т., Моргун В.О. Науковві основи і технологія переробки зерна: підручник для студентів вищих навчальних закладів. – Одеса: Друк, 2001. – 348 с.

9. Паламар Л.М. Кацавець Г.М. Мова ділових паперів: Практичний посібник. – К.: Либідь, 1998. – 296 с.

10. Словник іншомовних слів./ За ред..О.С. Мельничука./ Гол. ред..УРЕ.- К.:1977. -775 с.

11. Сучасний орфографічний словник української мови: 140 000слів / Уклад.: В.В. Дубічинський, Н.Я. Косенко. – Х.: ВД «школа», 2007. – 800 с.

12. Українська мова: підруч. для 10 кл. загальноосвіт. навч. закл. з навчанням укр.. мовою: профіл. рівень / М.Я. Плющ, В.І.Тихоша, С.О. Караман, О. В. Караман. – К.: Освіта, 2010. – 416 с.

13. Український правопис / НАН України, Інститут мовознавства ім. О.ОПотебні, Ін-т укр. мови. – К.: Наук. думка, 1996. – 240 с.

 





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1697 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.1 с)...